fbpx Det er feil strategi å fjerne karakterkravene Hopp til hovedinnhold

Det er feil strategi å fjerne karakterkravene

Bildet viser innleggsforfatter Kristoffer Andreas Haugen utenfor Stortinget

Det å fire på kravene er ingen god løsning og ingen god rekrutteringsstrategi. Vi trenger en strategi hvor regjeringen retter oppmerksomheten mot de faktiske problemene.

Sykepleien publiserte en undersøkelse som viser at sju av ti sju av ti sykepleiere sier seg uenige i avgjørelsen om å fjerne karakterkravene på sykepleierutdanningen. Likevel forsvares beslutningen av forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel og prorektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) Anne-Grethe Naustdal.

Sikrer minimumskompetanse

Allerede i 2011 ønsket studentmedlemmene i Norsk Sykepleierforbund å arbeide for innføringen av karakterkrav i matematikk og norsk. Etter innføringen av kravene ser vi en økning i antall som fullfører sykepleierutdanningen og en sikring av minimumskompetanse hos studentene. 

Regjeringen skriver i Tilstandsrapport for høyere utdanning 2024 at sykepleierstudiet hadde en «særlig stor økning i gjennomføring fra 2021 til 2022». 2022 var uteksamineringsåret for det første kullet av sykepleierstudenter som begynte å studere etter innføringen av karakterkravene. Også i 2023 så vi en økning i gjennomføringen fra 2021. 

Mangler ressurser

Nasjonalt har det ikke manglet kvalifiserte søkere på sykepleierutdanningen, viser Samordna opptak, men det har vært en utfordring ved enkelte studiesteder å fylle studieplassene og studenter som takker nei til studieplass. Ved å fjerne kravene til minimumskompetanse risikerer vi å skape store forskjeller i kvaliteten ved utdanningsinstitusjonene – forskjeller som vil forsterkes av mangel på lærerressurser og finansiering av sykepleierutdanningen. 

Studenter med lavere inntakskompetanse vil kreve mer lærerressurser. Det er ressurser vi ikke har når vi ser at nesten halvparten av dem med førstestillingskompetanse ved sykepleierutdanningene vil gå av med pensjon innen 2028, gitt en pensjonsalder på 67 år.

Det å fire på kravene er ingen god løsning og ingen god rekrutteringsstrategi. Vi trenger en strategi hvor regjeringen retter fokuset mot de faktiske problemene. Problemene som ligger i vilkårene i arbeidslivet, mangel på lærerressurser i utdanningen og store variasjoner mellom de ulike sykepleierutdanningene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse