7 av 10 sykepleiere vil beholde karakterkrav
Stortinget har vedtatt å fjerne opptakskravet om tre i norsk og matte for sykepleiestudiet. Det synes verken sykepleiere eller dagens studenter noe særlig om, ifølge en fersk spørreundersøkelse.
Ingenting har skapt så mye engasjement på Sykepleiens Facebook-side denne sommeren, som fjerning av karakterkrav for opptak til sykepleieutdanningen.
Ulike meninger har blitt luftet, men nå viser en fersk undersøkelse tydelig hvor de fleste står:
Et klart flertall av både sykepleiere og studenter ønsker å beholde kravet om minst tre i norsk og matte.
I undersøkelsen, som ble gjennomført av Sykepleien i starten av august, har over 3000 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF) svart.
Rundt 7 av 10 respondenter sier seg uenige eller svært uenige i Stortingets avgjørelse om å fjerne karakterkravene fra og med 2025.
Kvalitet og pasientsikkerhet
Siden 2019 har det vært et nasjonalt krav om at alle som vil bli sykepleier, må ha minst tre i matte og norsk fra videregående for å komme inn på studiet.
Både Norsk Sykepleierforbund (NSF) og deres studentorganisasjon NSF Student har vært tydelige i sin støtte til karakterkravet. NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen har begrunnet ståstedet med blant annet kvalitet og pasientsikkerhet.
– Å kunne lese, skrive og regne tilsvarende et minste karakterkrav på tre i norsk og matematikk innvirker ikke bare på sykepleierens sluttkompetanse, men også på gjennomføringsgrad og tidsbruk på gjennomført studium, uttalte hun til Sykepleien tidligere i sommer.
Har fjernet krav allerede
Karakterkravet bortfaller helt fra og med neste år, men allerede denne høsten ble det åpnet for at studiesteder kunne tilby ledige plasser i lokale opptak uten andre krav en generell studiekompetanse.
Minst syv studiesteder benyttet seg av denne muligheten, noe 66 prosent av respondentene i undersøkelsen vurderte som negativt eller svært negativt.
Tror ikke det vil hjelpe
Kun én av tre deltakere i den nye spørreundersøkelsen har tro på at fjerning av kravene vil kunne avhjelpe sykepleiermangelen.
To av tre mener derimot at tiltaket kan bidra til å svekke pasientsikkerheten.
Respondentene er noe mer opptatt av å beholde karakterkravet i norsk enn i matte, men tendensen er klar for begge fag: Mens 82 prosent mener norskkravet bør bestå, er det tilsvarende tallet for matte 72 prosent.
Denne holdningen understrekes ved at rundt 82 prosent av respondentene mener norskkravet er viktig for å sikre god kommunikasjon med pasientene, mens 76 prosent mener mattekravet er viktig for å sikre trygg medikamenthåndtering.
0 Kommentarer