Dette mener sykepleierne selv om karakterkrav i matte og norsk
Beslutningen om å droppe kravet til minst tre i norsk og matte for sykepleieutdanningen har skapt mye engasjement, og blant sykepleiere finnes det både tilhengere og motstandere av Stortingets omdiskuterte vedtak.
I en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Sykepleien blant over 3000 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF), sier sju av ti seg uenige i vedtaket om å fjerne karakterkrav for opptak til grunnutdanningen.
Men meningene er delte og engasjementet stort.
Debatten har gått varmt på Sykepleiens Facebook-sider i sommer, og i spørreundersøkelsen har nærmere tusen sykepleiere og studenter benyttet muligheten til å utdype sine synspunkter i fritekstsvar.
«Hårreisende», «urettferdig» og «kortsiktig» skriver noen om Stortingets vedtak. Andre er positive og påpeker at sykepleie krever helt annen kunnskap enn algebra og diktanalyse.
Her er et lite utvalg av det som skrives:
«Uansvarlig»
- «Å fjerne karakterkrav i matte er rett og slett farlig og uansvarlig!»
- «Jeg synes at det er helt feil å fjerne karakterkrav i matte og norsk. Det er så viktig å forstå pasienter og å bli forstått, og uten mattekunnskaper kan det ofte forekomme feilmedisinering, noe som går utover pasientsikkerheten.»
- «Jeg er veldig bekymret for pasientsikkerheten fremover, hvis vi svekker kravene til norskkunnskaper og matematikk.»
- «Å fjerne karakter krav blir å degradere utdannelsen til et studie hvor «alle» kan komme inn. Det vil senke statusen på yrket.
- «Jeg er kritisk til fjerning av karakterkrav fordi det vil kunne belaste medsykepleiere å ha sykepleiere som har vanskeligheter med tall og regning.»
- «Det er helt hårreisende at karakterkravet blir tatt bort og svært uheldig med tanke på medikamenthåndtering. Kan det virkelig være så vanskelig å skjønne at det er lønn og stadig mer press og nedskjæringer som er årsaken til at sykepleiermangelen øker? Nå må snart folk sette fingeren i jorda!»
- «Å fjerne karakterkrav vil ikke løse sykepleiermangelen, men gir oss et betydelig dårligere helsevesen og redusert kvalitet.»
- «Du må og kunne skrive og snakke norsk, både for å kunne kommunisere med pasient og pårørende samt kollegaer. Du må kunne forstå epikriser og rapporter og kunne gjøre deg skriftlig forstått. Dette er ekstremt viktig for å kunne gi god profesjonell sykepleie.»
- «Gode mattekarakterer minsker risikoen for feil i medikamentbehandlingen.»
«Større frafall»
- «Åpning for studenter som ikke klarer karakterkravet vil føre til større frafall av studenter og ikke bidra til flere sykepleiere.»
- «Jeg er redd mange søkere som starter studiet med svake karakterer i norsk og matematikk, vil oppleve flere nederlag og kanskje ikke klare å gjennomføre.»
- «Fjerning av karakterkrav kan gjøre det vanskelig å gjennomføre sykepleierutdanningen og ikke minst en eventuell spesialisering.»
- «En studieplass koster penger, og uten en viss kvalitetssikring i opptaket, kan fjerning av karakterkrav bli dyrt for samfunn.»
- «Fjerner en karakterkravene kan det bety et behov for økt støtte til studentene og dermed økt ressursbehov hos skolene.»
«Bedre arbeidsvilkår»
- «Det er ikke opptaket av studenter som er utfordringen til sykepleieryrket, men vår evne til å holde sykepleiere i jobb. Dette løses ikke av lavere karakterkrav, men av bedre arbeidsvilkår etter endt utdanning.»
- «Vi trenger endringer i systemet som påvirker jobbhverdagen slik at flere sykepleiere blir værende i yrket og at det blir et mer attraktivt yrke for flere å komme inn i.»
«Hadde selv to»
- «Jeg hadde selv to i matte fra videregående. Da jeg gikk sykepleien for 13 år siden, var det ikke karakterkrav i matte, men det gikk helt fint det! Jeg var livredd for ikke å bestå medikamentregningen, men opplevde at dette var noe annet enn matte på videregående. Dette var gøy, det var konkret og forståelig! La flere få samme mulighet som jeg fikk, tenk så mange flotte sykepleiere som finnes der ute.»
- «Personlig egnethet og interesse for faget er viktigere synes jeg, enn fagkarakterer fra videregående.»
- «Når man søker sykepleien er man sannsynligvis mer motivert og dermed mer fokusert på å lære, enn det man var på videregående.»
- «Jeg har et familiemedlem som har prøvd lenge å få opp mattekarakteren sin for å komme inn på sykepleierstudiet. Har sett dedikasjonen hennes og det bør være grunn nok for å få komme inn. Hun begynner nå i høst fordi karakterkravet ble borte.»
«Ikke spesielt komplisert»
- «Medikamentregning er ikke spesielt komplisert matematikk, det holder ungdomsskolenivå. God kommunikasjon på norsk er en selvfølge, men bør avdekkes på andre tester. Man trenger ikke være rå på diktanalyse eller stilskriving for å bli en god sykepleier.»
- «Hadde selv dårlig karakter i matte og bestandig hatt problemer med det faget. Likevel mestrer jeg medikamenthåndtering svært godt og synes det er gøy.»
- «Det eneste faget som stiller krav til matematikkunnskaper, er medikamentregning, der faget går ut på enkel pluss, minus, multiplikasjon og deling.»
«Urettferdig»
- «Det er urettferdig for oss som søkte oss inn i fjor og ikke kom inn på grunn av karakterkrav. Jeg selv måtte ta opp igjen norsk i år for å komme inn.»
- «Det har kostet mye for meg å ta opp fag som matte for å komme inn på sykepleier. Det er absolutt veldig dårlig gjort å komme med dette etter jeg er selv nyutdannet sykepleier.»
- «Ble skuffa da jeg fikk høre at de hadde fjernet karakterkravene etter selv å ha brukt flere år på å ta opp studiekompetansefagene, inkludert matte og norsk.»
- «Jeg har tatt matteeksamen på videregående tre ganger for å oppnå karakterkravet og synes derfor dette er dårlig gjort for de som har jobbet hardt for å nå målene sine.»
5 Kommentarer
Anabela
,Karakterkrav ble innført i 2018/19. Er sykepleiere som ble utdannet før 2018/19 dårligere sykepleiere?
Susanne
,Det lurar eg og på, men ingen vil svara meg...
Elisabeth
,Når jeg kom inn på sykepleierstudiet i 2002 var kravet på den høyskolen 5,0 i snitt for førsteinntak. Så ideen om at d bare var subb med 2 i snitt som utdannet seg før kan du bare legge vekk.
Xuxia zhou
,Karakterkrav ble innført i 2018/19. Sykepleiere som ble utdannet før 2018/19 de har ikke dårlig kompetanse enn sykepleier som etter 2018/2019.
Mange utlendinger har ikke matematikk karakter i Norge, men ikke betyr de er dårlig med matematikk, karakters krav hindre de komme inn. De som ikke god nok med fag uansett vil mislikes i utdanningen likevel. Så uten karakterskrav vil ikke dra sykepleie nivå ned.
Sannheten i dag er på mange HVS. Klar ikke rekruttering sykepleie på plass i hele tatt, det dra hele Hvs. nivå til bunn og ikke forsvarlig.
Det kost enorm med penge for mange kommune betale til privat vikarbyråder for å få tak utlendingssykepleie, da er de mange kan virkelig ikke snakker norsk i hele tatt. Hvorfor ikke åpen døra rekruttere mer egen sykepleie på landet her, på lokale isteden....
Stian
,Jeg må nå ærlig talt si at jeg blir mer bekymret for de nåværende sykepleiernes nivå enn fremtidige sykepleiere når jeg ser hvilke meninger de kommer med.
Visse bekymringer er jeg litt enig i, ie. hvis alle kan komme inn (det er fortsatt konkurranse, når det ikke er mangel på søkere som det har vært) så mister man litt av statusen i yrket. Men hvis disse sykepleierene ikke klarer å skille karakterer på videregående, fra karakterene man oppnår gjennom den relevante utdanningen, så gjør DET meg bekymret mer enn noe annet.
Lærer og består man medikamentregning er man like kvalifisert som en som hadde 3 i matte på videregående, selv om man selv originalt hadde 2. 3 i norsk har dessverre INGENTING med kommunikasjon å gjøre? Aner ikke hvor de har fått denne idéen fra. Norsk på videregående omhandler helt urelevante subjekter til sykepleier utdanningen. Jeg skal ikke analysere min fremtidige demenspasient som om han eller hun er ett dikt. Hadde det enda vært så lett. Består man (kanskje til og med med glans!) alle de *relevante* fagene på bachelor nivå, og kommer seg gjennom de mangfoldige praksis periodene, så har en oppnådd alt det som skal til for å bli en god sykepleier.
Å henge seg opp i karakterer fra videregående er nesten litt kleint, og viser dårlig faglig (og sosial) forståelse for hvordan skolesystemet fungerer. Jeg vil nok heller legge min tillit til en av disse "underkvalifiserte" sykepleierene enn en sykepleier som fikk 5 i norsk og matte som ikke klarer å forstå dette.