Skrev positivt om eldreomsorgen: – Jeg ble stoppet på gata
Einar Cyvin fikk enorm respons etter et positivt debattinnlegg om kommunal geriatri. Det påvirket også rekrutteringen til Prestheia omsorgssenter.
Det hele startet sist høst da sjefen hans sa: «Einar, du som er så aktiv i sosiale nettverk – kan ikke du skrive noe positivt om kommunal sykepleie?»
Han responderte kjapt. Det hadde lenge gnagd i ham hvor mange negative saker det er om sykepleiere generelt og om geriatri i kommunene spesielt.
Resultatet kom på sykepleien.no og i lokalavisen Fædrelandsvennen i Kristiansand.
Fordommer ødelegger
– Da måtte jeg reflektere over alt jeg har gjort siden 1989. Noe jeg sjelden eller aldri gjør. Det var faktisk overraskende hvor mye motstand jeg har møtt når jeg sier at jeg faktisk VIL jobbe i eldreomsorg, sier Einar Cyvin.
Nå er han avdelingsleder på Prestheia omsorgssenter, det nest største i Kristiansand.
Cyvin fikk masse positive tilbakemeldinger etter innlegget, som tok for seg alt det som er bra med å jobbe innen geriatri.
– Responsen var enorm. Det var ikke det jeg hadde ventet. Jeg ble stoppet på gata. Pårørende, kolleger, sykepleiere fra andre kommuner har sagt: «Dette kjenner jeg meg igjen i.»
For Einar Cyvin mener fordommene ødelegger mye. Etter hans syn er eldreomsorgen langt fra kjedelig, ensformig og lite utfordrende.
– Det er mange som spør om jobben er selvstendig og hvordan dekningen er. Mitt svar er da som nå, at du får drevet med praktisk sykepleie, du lærer mye og må ta egne avgjørelser.
Symptom-detektiv
Cyvin sier med et godt smil at mange glemmer at når man har oppnådd en viss alder, har man samlet på seg en god del diagnoser.
– Det synes jeg er spennende å finne ut av! For hva er hva? Hva er symptomer, hva er bivirkninger av medisin, hva er diagnosene? Kan vi diskutere med tilsynslege for å slutte med alle medisiner og starte på nye? Sykepleieren har generelt mye mer å si. De blir også stolt mer på, for du har ikke alltid legen i nærheten.
Cyvin mener derfor jobben blir mer utfordrende på en positiv måte.
– Det kan jo selvsagt være negativt for dem som er nyutdannet, så de må jo sikres. Jeg startet selv som ny på sykehjem og var omtrent alene som sykepleier. Der ble jeg støttet av erfarne hjelpepleiere. Her må vi egentlig starte allerede med studentene. Gi dem ansvar under oppfølging med påfølgende sommerjobb. Det gjør vi allerede, faktisk.
Nedsnakk fra sjefer
For rekruttering er alltid et hett emne. Cyvin mener mange arbeidsgivere virkelig må gå i seg selv. Han har møtt jobbintervjuere som sa:
«Du vet det blir mye stell?»
«Vi har sykepleiermangel, det er tøft her.»
«De fleste beboerne er demente.»
– De snakket rett og slett ned jobben. Jeg kom med veldig mye erfaring, så jeg svarte at jeg naturligvis er klar over dette og har vurdert det. Det er jo ikke rart man strever med rekruttering dersom det er holdningen.
Han mener mange også må ta et nøye blikk på annonsene de legger ut.
– Du kan ikke bare liste opp standardordene: «Vi søker en kreativ, samarbeidsvillig, fremoverlent sykepleier som vil være en del av et team. Vi er en positiv gjeng som gjerne vil ha flere med på laget». Nei, våg å være personlig, oppfordrer Cyvin.
Kjedelig kirurgi
Hans debattinnlegg er et godt eksempel på noe som blir husket.
– Jeg har hatt folk på intervju som sier: «Det var du som skrev det innlegget, ikke sant?» Folk kjenner seg rett og slett igjen. Målet mitt er å gjøre sykepleiere stolte av å jobbe med demens og i eldreomsorg generelt.
Selv har han kjent på statusforskjellene som finnes. Han har nemlig vært innom det private også, i hjertekirurgiens gullalder på Feiringklinikken.
– Det ga en helt annen status, men gud så kjedelig! Det var samme forløpet på hver eneste pasient, og var det noe småtteri, var det en lege som tok hånd om det. Vi hjalp mange, det var hyggelig, for all del, men det er mye kjekkere å være i eldreomsorg.
– Men det var ikke bare positive kommentarer etter innlegget?
– I kommentarfeltet på Sykepleiens Facebook-side var det noen som mente at jeg skjønnmalte, gjorde eldreomsorgen altfor flott og la ut om alt de strevde med. Til det sier jeg bare «Sønnen min jobber i ground service på Gardermoen, og de har også mye å gjøre. Slik er det i alle jobber.
0 Kommentarer