fbpx Sykepleiestudenter tok pennen fatt: Nå blir eksamensoppgaven deres om barn som tar Paracet-overdose, brukt på sykehus Hopp til hovedinnhold

Sykepleiestudenter tok pennen fatt: Nå blir eksamensoppgaven deres om barn som tar Paracet-overdose, brukt på sykehus

Bilde av sykepleiestudenter

Seks sykepleiestudenter i Levanger har skrevet eksamensoppgave om hvordan man kan hindre gjentatte overdoseringer av smertestillende for barn.

– Dette er noe vi virkelig bryr oss om, og det er ikke faglig forsvarlig at det skal handle om flaks eller uflaks hvor mye hjelp man får, sier sykepleiestudent Ragne Aasan, til Trønder-Avisa [bak betalingsmur], som skrev om saken først.

De satte i gang med prosjektet etter at flere sykehus i landet meldte om en økning av barn tok overdoser, av for eksempel paracetamol. Det var NRK som først skrev om dette i slutten av 2023.

– Det finnes sykepleiere med stort engasjement for disse pasientene, som yter helsehjelp langt utenfor det som er forventet av dem. Men hvor god hjelp man får som pasient skal ikke handle om flaks eller uflaks, skriver sykepleiestudent Ragne Aasan i en e-post til Sykepleien.

Vil ta i bruk mye av dette

Eksamensoppgaven heter «Forebygging av gjentatte forgiftninger med paracetamol hos ungdom».

– Det er virkelig et stort stykke arbeid. De peker på en reell utfordring, og vi ønsker absolutt å ta i bruk mye av dette, sier seksjonsleder på barneavdelingen ved Sykehuset Levanger, Marit Lise Haugberg, til Trønder-Avisa.

Haugberg skriver i en e-post til Sykepleien at sykehuset har prosedyrer for å ivareta den medisinske tilstanden, men mangler gode nok rutiner for den helhetlige sykepleieprosessen og omsorgen for disse pasientene.

Det syntes studentene var rart.

Derfor tok de grep.

– Verktøyene vi har utformet, skal være enkle å bruke for sykepleierne som tar imot pasienter med overdoser. Intensjonen er at de både skal lette arbeidshverdagen til sykepleierne og sikre god og personsentrert pasientbehandling. Både prosedyren, kartleggingsverktøyet og mal til sikkerhetsplan skal kunne brukes ved alle typer forgiftninger, selv om vi har valgt å sentrere eksamensoppgaven vår rundt en konkret problemstilling om Paracet, tror sykepleiestudent Ingrun Moholt.

Du kan lese hele oppgaven ved ålaste den ned herfra.

Medisinsk og psykososial hjelp

– Slik det er i dag får pasienter som legges inn med overdose medisinsk hjelp, og blir tilsett av BUP før de får reise hjem. Men de færreste får hjelp fra BUP med en gang, sier sykepleiestudent Natalie Temre. 

Kapasiteten i dag er liten, og ventelistene for oppfølging er lange. 

– De fleste av pasientene som legges inn etter overdose sendes dermed hjem til den samme hverdagen og de samme utfordringene dagen etter at de har forsøkt å ta sitt eget liv, uten å ha fått noen andre verktøy til å takle dette, sier Temre. 

– Det handler ikke om å ta over jobben til BUP, men at de pasientene som ikke får hjelp fra BUP, eller havner på venteliste, skal ha muligheten til å få verktøy for å gjøre noen tiltak selv, samt at pårørende får informasjon og veiledning i situasjonen.

– Det er også viktig å vektlegge de alvorlige konsekvensene Paracet-overdoser kan få, presiserer sykepleierstudent Ingrid Takacs.

I følge forskningsartiklene gruppen har satt seg inn i, får 1 av 49 leverskade etter én Paracetamol-forgiftning, mens ved gjentatte forgiftninger utvikler så mange som 7 av 8 leverskade.

Studentene har laget en video som forklarer hva som skjer med kroppen ved en overdose Paracetamol.

 

 

Sykepleiestudent Serena Osman, som laget videoen, skriver: 

– Det er avgjørende å gi pasienter og deres pårørende nødvendige kunnskap og verktøy for å håndtere psykiske lidelser på en effektiv måte. Vårt konkrete tiltak for å sikre dette har vært å utvikle en video som kan være til nytte for intox-teamet i deres undervisning av pasientgruppen. 

Studentene synes det er stas at arbeidet blir anerkjent og tatt i bruk, men aller mest er det en seier for barn og ungdom som sliter med psykisk uhelse. 

Voksne som har slitt siden barndommen

– Vårt engasjement handlet i hovedsak om to ting: Arbeidserfaring fra voksenpsykiatrien, og personlige erfaringer med psykisk uhelse. Flere på gruppa har kjent seg igjen i pasienthistorier som har blitt delt med oss i praksis på barneavdelingen, og i fagstoffet vi har lest, sier Aasan.

Studenten sier videre: 

– Vi har møtt voksne mennesker, som har skadet seg selv og prøvd å ta livene sine på langt mer alvorlige måter, som forteller om at de har slitt helt fra barndommen av, uten å få hjelp.

Sykepleiestudent Stine Nesvold mener det er farlig å ikke ta disse pasientene seriøst nok:

– Har man først begynt å utøve villet egenskade, kommer den til å måtte bli mer og mer alvorlig for at personen skal oppleve den samme lindringen av lidelsestrykket. Dette fører til at sjansen for å dø av villet egenskade øker med tiden, uavhengig om personen som skader seg selv gjør det med et aktivt dødsønske.

Aasan mener dette er en pasientgruppe sykepleierne kan gjøre noe mer for. 

– Gjentatte forgiftninger med Paracetamol kan forebygges. Noen må bare tørre å gjøre mer. Vi må tørre å stille de tøffe spørsmålene, og vi må tørre å ansvarliggjøre ungdommene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse