Slik bidrar sykepleiere til beredskapen i Arktis

Samfunnsstrukturen på Svalbard gjør helseberedskap krevende. Longyearbyen sykehus håndterer både akutte situasjoner og daglige helsetjenester.
Som forbundsstyremedlem i Norsk Sykepleierforbund har jeg hatt gleden av å besøke Svalbard. Hensikten var å lære mer om Sysselmesteren og lokalstyrets arbeid med samfunnssikkerhet, beredskap og helse i Arktis. Jeg fikk også oppleve den vakre – og iskalde – naturen.
Besøket ga verdifull innsikt i sykepleiernes avgjørende rolle i beredskapen langt fra fastlandet i et område som stadig får mer geopolitisk oppmerksomhet.
Den norske øygruppen Svalbard
Svalbard er en norsk øygruppe i Arktis med Spitsbergen som den største øya. Longyearbyen, hvor vi bodde, er administrasjonssenteret. Øygruppen har også bosetting i det russiske gruvesamfunnet Barentsburg og forskningsstasjoner som Ny-Ålesund.
Svalbard ligger utenfor Schengen og preges av store avstander, røft klima og mangel på veiforbindelser mellom lokalsamfunnene. Longyearbyen har om lag 2 600 innbyggere, hvorav rundt 930 er utenlandske statsborgere fra over 50 land. Fram til oktober 2023 var kraftforsyningen basert på et kullkraftverk fra 1983. Nå brukes dieselaggregater, mens fornybar energi er på vei inn. Den store avstanden til fastlandet gjør forsyningssikkerhet ekstra viktig.
Sysselmesteren på Svalbard er både politimester og statsforvalter med ansvar for redningstjeneste, miljøovervåkning og håndheving av lover og regler. Under besøket vårt holdt Sysselmester Lars Fause en presentasjon om samfunnssikkerhet, beredskap og Sysselmesterens mange oppgaver på øygruppen. Mer om dette finnes i Stortingsmelding 26 (2023–2024).
En uforutsigbar sikkerhetspolitisk situasjon
Å opprettholde ro og stabilitet – hovedmålet for Svalbardpolitikken – er krevende nok i møte med utfordringer knyttet til tjenestetilfang, infrastruktur og multinasjonalitet. Men samfunnssikkerhet og beredskap er også et internasjonalt anliggende.
Stortingsmelding 26 (2023–2024) Svalbard peker på en alvorlig og uforutsigbar sikkerhetspolitisk situasjon, preget av økt geopolitisk spenning uten at dette skyldes nærområdene. Dette ble tydelig i både Fause sin presentasjon og i Terje Auneviks innlegg, hvor han som leder av Longyearbyen lokalstyre, belyste lokalstyrets rolle, Svalbardloven og meldingen, samt delte synspunkter på den sikkerhetspolitiske utviklingen. Bekymringen har tiltatt, særlig etter at Trump kom til makten i USA.
Longyearbyen er ikke et livsløpssamfunn
I dette bildet trer helseberedskap tydelig frem både i nåtid og med tanke på fremtidige scenarioer. Longyearbyen lokalstyre har tilsvarende oppgaver som fastlandets kommuner, men med et snevrere ansvarsområde. De er for eksempel ikke forpliktet til å tilby helse- og omsorgstjenester lokalt. Det ansvaret ligger hos Helse Nord RHF, gjennom UNN i Tromsø. Dette ble nærmere belyst av Kristin Furu Grøtting, avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus.
Longyearbyen er ikke et livsløpssamfunn. Det betyr at tjenester som hjemmesykepleie, sykehjemsplass, avlastning og praktisk bistand ikke tilbys. Personer med behov for slike tjenester må få dem i hjemkommunen eller hjemlandet.
Hvordan er det å være sykepleier på Svalbard?
Anestesisykepleierne Marthe Ødegård og Guri Opheim ga oss et innblikk i hverdagen ved Longyearbyen sykehus. Her jobber ti sykepleiere, inkludert operasjons-, helse- og anestesisykepleiere og en jordmor. Sykehuset har ikke sengeplasser. Pasienter som trenger innleggelse, sendes til fastlandet. Det er døgnkontinuerlig akuttberedskap, men ingen planlagte operasjoner. Turistsesongen gir kraftig økning i pasientgrunnlaget, og innsatsen koordineres tett med Sysselmesteren. Isbjørnbeskyttelse er del av standardutstyret ved oppdrag utenfor byen.
Sykehuset samarbeider med UNN i Tromsø og yter også primærhelsetjenester som fastlege, helsestasjon og fysioterapi. Helseutfordringer som snøscooterulykker, skred og isbjørn krever beredskap og fleksibilitet. Under pandemien ble for eksempel Marthe Ødegård vaksinekoordinator.
Sykepleierne gjør en viktig jobb
Sykepleiernes innsats i dette krevende miljøet er imponerende. De kombinerer bred kompetanse med evne til å tilpasse seg og vet når det er riktig å henvise videre. Svalbard er i kontinuerlig beredskap, og sykepleierne står sentralt i dette.
Svalbard fremstår som et eksempel på et samfunn og en helsetjeneste som er i kontinuerlig beredskap.
Svalbard kan anbefales både som turist og for deg som er en eventyrlysten sykepleier!
1 Kommentarer
LilleMy
,Som intensivsykepleier har jeg ingen mulighet å komme til Svalbard gjennom jobb, selv om jeg jeg gjerne skulle ønske det. Har bare vært der som turist med spesial omvisning gjennom bekjente. Så da blir det Grønland på meg ))