fbpx Polarsykepleier Hopp til hovedinnhold

Min jobb som avdeligssykepleier Polarsykepleier

Foto: Privat

– Jeg liker at det siste flyet går og at vi må klare oss alene gjennom vinteren.

Mildrid Ringset, avdelingssykepleier

Arbeidsplass: A vdelingssykepleier på Jan Mayen.

Utdanning: Bachelor i sykepleie 

Det er ingen spesiell videreutdanning i dette.

Å være sykepleier på Jan Mayen er hovedsakelig en beredskapsfunksjon. Her er vi langt fra folk og kan være isolerte i lange perioder på grunn av vær og begrensete transportmuligheter. På vinterstid er det ofte vinden og isen som hindrer fly å lande. Om sommeren er det tåken. Det går an å ta seg ut hit med båt, men det tar et par døgn.


Jan Mayen har ingen fastboende. Om vinteren er vi 18 stykker her ute, om sommeren 20–25. Jeg er den eneste helsearbeideren. Skjer det noe, har jeg ansvaret. Det gjør meg litt svett, men i virkeligheten handler jobben mest om å lindre dagligdagse plager som tannfyllinger, bandasjering og småsår. For å jobbe her må man ha videreutdanning i anestesi eller intensivsykepleie, eller ha bred akuttmedisinsk erfaring.


For å jobbe på Jan Mayen må man i utgangspunktet være frisk. Vi har en sykestue og basisk medisinsk utstyr som medisiner, bandasjer, gips, hjertestarter og enkelt måleutstyr så vi kan måle for eksempel blodtrykk og blodsukker. Den militære stasjonslegen i Bodø er ansvarlig lege for den helsemessige beredskapen på Jan Mayen. EKG fra vår hjertestarter kan sendes til Bodø. En gang hadde jeg en pasient som ble alvorlig hjertesyk, men da fikk vi hjelp etter bare fem timer. Rullebanen var tilfeldigvis ryddet for is av andre grunner, så det gikk bra. 


Jeg har alltid vært fascinert av polarstrøk og drømte om å jobbe på Svalbard. Men der er de jo ikke isolert fra omverdenen på samme måte som vi er her. Jeg liker at det siste flyet går og at vi vet at vinteren ligger foran oss, at vi må klare oss gjennom den alene. Vi må finne på ting, lage det vi ikke har, underholde oss selv. Likevel har jeg knapt møtt noen her som ikke har trivdes. Vi har kino to ganger i uken og bar to ganger i uken, jeg får aldri gått på kino så ofte hjemme i Oslo.


Arbeidstiden min er fra halv ni til halv fem fra mandag til fredag. Hva og når styrer jeg selv. Det er ingen som legger seg opp i mine vurderinger. Utover det må jeg selvsagt alltid være tilgjengelig hvis noe skulle skje. Renhold er en viktig del av jobben. Jeg vasker blant annet dusjer og toaletter. Jeg har også ansvar for butikken vår, vinutsalget og biblioteket. Dette er egentlig frivillig, men det er fint å ha noe å pusle med. 


Jan Mayen er en vulkansk øy, med Norges eneste aktive vulkan. Jeg har ansvar for beredskapsutstyr hvis det skulle bli jordskjelv eller vulkanutbrudd, det er det nok ikke så mange sykepleiere som har.

Historien sto på trykk i Sykepleien nr. 4/2013