fbpx Demensomsorgen: En million her og en million der. Er det så nøye da? Hopp til hovedinnhold

Demensomsorgen: En million her og en million der. Er det så nøye da?

Bildet viser Leif Alnes foran et maleri "Dragsug 2" som han har malt.

«Alle» sier at folk skal få bo hjemme lengst mulig og at det skal legges til rette for det. Men er det mer enn et munnhell? Noe de bare sier uten å egentlig mene så mye om det?

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

En sykehjemsplass koster mellom 1,5 og 2,0 millioner kroner per år. 

Min kone har Alzheimers sykdom. Jeg tenker at de siste to til tre årene hadde hun ikke ha kunnet bo alene hjemme. Hun er på dagsenter 15 av ukens 168 timer. Og så har hun vedtak på støttekontakt tre timer i uken, hvis kommunen finner en.

Heltids omsorgsperson

Jeg er heltids omsorgsperson for alt. Min personlige fritid er ikke-eksisterende. Det samme er sammenhengende søvn en hel natt. Den eneste muligheten jeg har for å få fri, er å sende min kone på såkalt «avlastning». Jeg har beskrevet ordningen tidligere, og det er skadelig oppbevaring og nødløsning, slik som jeg oppfatter det. 

Er nødt til å be om hjelp

Jeg har nå kommet til et punkt hvor jeg snart er nødt til å be om å få fast plass. Jeg er sikker på at med de rette ordningene så kunne jeg ha hatt min kone boende hjemme enda seks til tolv måneder. Nøkkelordene er «fleksible», «hyggelige» og «kortvarige» avlastningsordninger som åpner for kveldsaktiviteter av og til, og for noen få to til tre dagers avbrekk i løpet året. Det hadde vært fint for henne og fint for meg.

Ser ikke regnestykket

Men nei, ingen med kommunal tilknytning klarer tilsynelatende å se det enkle regnestykket at et halvt års innkorting på botiden på sykehjem sparer kommunen for en halv til én million kroner per beboer per år. Hvis man har et antall slike beboere, så blir det fort penger av det – åtte-/nisifrede beløp. 

Hvorfor skal det være slik?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse