fbpx Det er viktig å gjøre hverdagen bedre for pasienter med demens og nedsatt hørsel Hopp til hovedinnhold

Det er viktig å gjøre hverdagen bedre for pasienter med demens og nedsatt hørsel

Bildet viser en figur av en eldre mann med stokk

Demens og nedsatt hørsel må ikke bli sett på som bagateller som eldre mennesker må finne seg i å leve med i sin alderdom.

Jeg er en sykepleier med bred erfaring fra helsesektoren og er pårørende til en mor på sykehjem. Jeg er svært opptatt av ensomhet og demens blant eldre mennesker. I den forbindelse ønsker jeg å dele noen tanker jeg har rundt pasienter som er innlagt på sykehjem.

Jeg ønsker i utgangspunktet å komme inn på hvor viktig det er å gjøre hverdagen bedre for pasienter med demens og nedsatt hørsel. Disse lidelsene må ikke bli sett på som bagateller som eldre mennesker må finne seg i å leve med i sin alderdom.

Ansatte bør ha kompetanse

Å ha svekket hørsel og demens bidrar til en rekke misforståelser når den enkelte pasient ikke hører hva som blir kommunisert av ansatte ved sykehjemmet. Her kan det oppstå misforståelser på grunn av språkvansker hos enkelte ansatte. Dette er misforståelser som lett kan være med å gjøre pasienten med en demenssykdom ekstra forvirret. Det kan også være med på å skape angst og fortvilelse hos pasienten. 

Slike situasjoner kan også føre til uenigheter mellom ansatte, pasient og pårørende, og i mange tilfeller kan det oppleves som urettferdig for pasienten. Her mener jeg det er viktig at den enkelte ansatte bør ha kompetanse på hvordan høreapparat skal brukes.

Nedsatt hørsel bidrar i stor grad til mindre sosialisering, og det kan føre til at pasienten velger å trekke seg tilbake på sitt rom og unngå slike sammenhenger, noe som igjen kan føre til ensomhet.

Pasienter har forskjellige behov

Sykehjem som boform kan betegnes som et bokollektiv med forskjellige typer mennesker. Det er ikke alle eldre som er like bekvem med å delta på ansamlinger med andre pasienter de ikke kjenner fra før. Det er heller ikke alle som har like lett for å ta kontakt. 

Pasienter med langtkommen demenssykdom og nedsatt hørsel vil ha problemer med å kommunisere med andre mennesker fordi de ikke finner ord for hva de skal formidle. Da er det ikke like lett å sitte i en sosial sammenheng med andre pasienter. Derfor velger den enkelte pasient heller å sitte på sitt rom fremfor å bli sliten i en sosial sammenheng.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Jorunn Marie

Assistent
3 months 2 weeks siden

Kan ikke være mer enig .Så viktig og vise med både kroppsspråk og kommunikasjon og se at pasienten har forstått hva som skjer i øyeblikket og ikke føler seg oversett de har følelser selv om de ikke hører og er dement

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse