fbpx Betydningen av mors vekt og vektendringer i svangerskapet Hopp til hovedinnhold

Doktorgrad Betydningen av mors vekt og vektendringer i svangerskapet

Illustrasjon for nye doktorgrader
Illustrasjon: Mostphotos / Hilde Rebård Evensen

Dette er presentasjon av en doktoravhandling. Kontakt doktoranden for mer informasjon.

Hvordan påvirker vekt og vektendringer hos gravide svangerskapet?

«Maternal weight, weight change and perinatal outcomes: Can physical activity and gestational weight gain modify the risk?»

Les mer om avhandlingen her.

Jordmor Linn Marie Sørbye har sett på hvordan vekt og vektendringer hos gravide påvirker svangerskapet.

  • Doktorand: Linn Marie Sørbye
  • Disputas: 8. februar
  • Utgått fra: Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen

3 svar fra Sørbye

  1. Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Forskningen vår viser at både overvekt/fedme ved svangerskapets start og mors vektøkning mellom svangerskap ser ut til å øke forekomst av komplikasjoner for mor og barn.
  2. Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? Doktorgraden består av tre studier som benytter epidemiologisk design. Fordi studiene ser på sjeldne utfall, har det vært nødvendig å analysere data fra store populasjonsbaserte kohortstudier som Den norske mor og barn-undersøkelsen, Medisinsk fødselsregister i Norge og tilsvarende i Sverige.
  3. Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? Forskningen vil være til nytte for jordmødre og leger som har omsorg for gravide og fødende kvinner, men også sykepleiere og helsesykepleiere som har ansvar for kvinner i ung alder, reproduktiv alder og i tidsvinduet mellom svangerskapene.
Les også:

Skriv ny kommentar

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.