fbpx Videreutdanning i nyfødtsykepleie hopper opp på masternivå Hopp til hovedinnhold

Videreutdanning i nyfødtsykepleie hopper opp på masternivå

Bildet viser en nyfødt baby inne i en kuvøse.

29 sykepleiere har startet på master i avansert klinisk nyfødtsykepleie.

6000 barn legges hvert inn på nyfødtavdeling i Norge. Noen av dem er født så tidlig som i 23. svangerskapsuke. Og de får svært avansert pleie og behandling.

Ifølge nettsidene til Lovisenberg diakonale høgskole, som står bak utdanningen, er disse barna prisgitt kvaliteten på den helsetjenesten som utøves, for å overleve. Masteren skal gi kunnskap til å gi dem faglig og etisk helsehjelp på et avansert nivå.

– Et naturlig skille

– Vi heier og gratulerer nyfødtsykepleierne med egen master.

Det sier Kirsti Egge Haugstad, leder i Barnesykepleierforbundet.

– Barnesykepleiere er kompetente til å jobbe på nyfødtavdelinger, men behandlingen blir mer og mer spesialisert, så det er flott med en egen utdanning bare for nyfødte, sier hun.

Barnesykepleierutdanningen var lenge den eneste videreutdanningen som spesielt handlet om barn. Videreutdanning i nyfødtsykepleie på Lovisenberg kom i gang i 2005.

Ifølge Haugstad dekker barnesykepleierutdanningen aldersgruppen null til atten år, mens nyfødtsykepleierne dekker fra 23 uker til tre måneder.

– Barna som kommer til nyfødt intensiv kommer fra magen, for å si det enkelt, sier hun.

– De er premature eller syke nyfødte. Mens barna som kommer til barneavdeling, har vært innom hjemmet. Så det er et naturlig å skille mellom kompetanse på premature og syke spedbarn og barn og unge, selv om mange barnesykepleiere også jobber på nyfødt.

Master gir bedre kvalitet

– Hva tenker du om at nyfødtutdanningen er kommet på masternivå?

– Det er kjempeviktig. Vi ser fra barnesykepleierutdanningen at masterløpene på flere måter bidrar til faglig fordypning og å ivareta kunnskapsbasert sykepleie til barn og unge. De er blant annet med å utvikle og forbedre kvaliteten på tjenestene og setter i gang kvalitetsforbedringsprosjekter. Jeg er veldig, veldig glad for at disse utdanningene kommer opp på masternivå, sier Haugstad.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse