fbpx Tilbyr kurs i matte og norsk for dem som sliter med å komme inn på sykepleierutdanningen Hopp til hovedinnhold

Tilbyr kurs i matte og norsk for dem som sliter med å komme inn på sykepleierutdanningen

For Hilja Pedersen starter jobben med å rekruttere sykepleiere tidlig.

– Det er så mange om beinet at vi er helt nødt til å skille oss ut for å få søkere, sier Hilja Pedersen (bildet) til Sykepleien.

Jobben hennes er primært å rekruttere flere helse­personell til Sør-Varanger kommune.

Og man kan nesten ikke få startet tidlig nok i ­jakten på sykepleiere, virker det som:

– Vi hørte mange si at de godt kunne ­tenke seg å starte på sykepleien, men at de ikke ­klarte karakterkravet på tre i norsk og matte, ­forteller hun.

Ingen binding

Der så de et potensial.

Derfor tilbyr kommunen nå gratis kurs for dem som planlegger å søke seg inn på sykepleien. Prekvalifiseringskurs i norsk og matte, kaller de det.

Eksamensavgift må den enkelte betale selv, men kommunen byr på tilgang til skredder­sydde kurs for å forbedre karakteren i disse to fagene.

Det følger ingen binding med tilbudet, kun et håp om at det kan være nok til at den som blir en sykepleier i den andre enden, vil takke ja til en jobb i Sør-Varanger.

Vil følge med på dem

Og for Pedersen er dette også en mulighet til å følge disse kandidatene tettere: ­Neste kull med deltidsstudenter ved sykepleier­utdanningen ved UiT i Kirkenes starter i ­januar.

Søknadsfristen gikk ut i midten av oktober, men ­Pedersen sier de har fått løfter om at det skal gå an å ettersende karakterer ved det lokale opptaket, ettersom eksamen i norsk og ­matte er i november.

Hilja Pedersen krysser fingre for at alle som har fått tilgang til kurset, klarer det.

Fått noen fra første kull

En del av rekrutteringsjobben hennes er å ­samarbeide og koordinere studietilbud med Universitetet i Tromsø.

– Vi har rundt 20 plasser på desentralisert utdanning i Kirkenes. Vi har fått rekruttert flere fra første kull, både til institusjoner og hjemmebasert omsorg.

Trenger studietilbud i Øst-Finnmark

– Det er store avstander i Finnmark, og ­tilgangen på sykepleiere er større jo nærmere man ­kommer en utdanningsinstitusjon. Det er langt til Alta og Tromsø som øvrige nærmeste studiesteder for fastboende som vil ta utdanningen, sier hun.

– Så vi trenger et utdanningstilbud til sykepleiere i Øst-Finnmark. Det viser seg at de som reiser bort for å ta utdanning, sjelden kommer tilbake. Mens de som kan bo på hjemstedet mens de tar utdanning, gjerne i voksen alder, er lettere å få til å bli værende. Det er et ­kappløp for å få tak i sykepleiere, og vi er helt nødt til å skille oss ut hvis vi skal være attraktive, sier hun.

Prøver på flere ting

Blant flere tiltak nevner hun:

Kommunen har opprettet en egen nettside for å veilede innbyggere som har tenkt tanken på et karrierebytte til sykepleien.

– Vi er heldige som har vakker natur, for det er faktisk et lokkemiddel for noen. ­Nedskriving av studielån, god startlønn for nyutdannede og muligheter for faglig ut­vikling i stillingen er ­andre ting vi kan lokke med, reklamerer hun.

– Men enkelt er det ikke, for vi er for få her som mange andre steder.

Nå prøver de å få til veilederkurs for ­ansatte som har studenter i praksis, forteller hun.

– Et godt førsteinntrykk er viktig dersom ­sykepleierne skal vurdere å komme tilbake i jobb der senere. Og så samler vi opp ønsker for etter- og videreutdanning både fra ­ansatte og fra lederne ved de forskjellige enhetene, ­sier ­Hilja Pedersen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse