fbpx Vi må gjøre mer for å forebygge fall blant eldre Hopp til hovedinnhold

Vi må gjøre mer for å forebygge fall blant eldre

Bildet viser et portrett av innleggsforfatter Tor Engevik

Hvert enkelt hoftebrudd anslås å koste samfunnet 500 000 kroner i tillegg til de lidelse som påføres den enkelte. Vi sykepleiere har muligheten til å redusere antallet fall blant eldre.

Vi som jobber i eldreomsorgen, vet at økende alder i seg selv gir større risiko for fall. Vi vet også veldig godt hvilke lidelser – den som faller – påføres når uhellet først er ute. Og ikke minst vet vi at veien tilbake, i den grad det er en vei tilbake, vil kunne bli lang og tung.

Hvert å faller omtrent 30 prosent av alle over 65 år og hele 50 prosent av dem som er over 80 år. Funksjonssvikt, inaktivitet, isolasjon, nedsatt livskvalitet, økt hjelpebehov og tidligere død er noen av konsekvensene et fall kan innebære for eldre. I 2021 mistet nær 1000 mennesker livet etter fall. Dette er dystre tall.

Fallfeller må fjernes

En fersk studie fra Folkehelseinstituttet anslår at fall belaster samfunnet med 14,52 milliarder kroner årlig, og hvert år behandler vi i Norge cirka 9000 personer med hoftebrudd. Hvert enkelt hoftebrudd anslås å koste samfunnet 500 000 kroner i tillegg til de lidelse som påføres den enkelte.

For dette kan og må vi gjøre noe med. Vi gjør allerede mye. Rundt om på landets sykehjem, i hjemmebaserte tjenester, i omsorgsboliger og på ulike dagsenter drives det allerede mye fallforebyggende arbeid, og det mangler ikke på gode tiltak. Å identifisere og fjerne mulige fallfeller i hjemmet er et av de helt sentrale tiltakene. 

God belysning, sklisikre sko og sokker, legemiddelgjennomgang, syns- og hørselsutredning er andre, og tilrettelegging med hjelpemidler er et viktig supplement. Men det aller viktigste for å redusere risikoen for fall, er det den enkelte selv kan gjøre. Balanseøvelser og aktivitet som øker kjernemuskulatur og styrke er fasiten på det. Så enkelt – så vanskelig.

Hjelp til selvhjelp

For det er nemlig helt nødvendig at de som er, eller skal bli, mottakere av helsetjenester må involveres. Preventiv geriatri handler om å forebygge, og i helsetjenestene våre ser vi man tenker mer i retning «hjelp til selvhjelp». Hvis de eldre skal kunne bo og ha trygge gode liv hjemme, må de nemlig settes i stand til å klare dette. 

Jeg har snakket med sykepleiere som representerer bredden i geriatrien, og mange av dem forteller at de ser en endring i tilnærmingen til de som har behov for tjenester. Det er stor oppmerksomhet på hverdagsrehabilitering, pasientenes ressurser og økt mestring i dagliglivet. 

Vi må motivere, inspirere og legge til rette for at pasientene våre får gjøre alt det de kan klare selv. Vi må jobbe mer med hendene på ryggen og ta i bruk nye tilnærminger for å hjelpe den eldre til en bedre fysisk funksjon.

Tilbud til alle som jobber med eldre

Mange av dem vi møter i vår arbeidshverdag, er allerede avhengig av vår bistand til det aller meste. Og det å skulle bidra til at de også får økt sin fysiske styrke kan fremstå som uoverkommelig i en arbeidshverdag som allerede er tettpakket av oppgaver. 

Det er derfor gledelig at noen har tatt hensyn til rammebetingelsene sykepleiere arbeider under og gitt oss noe som fremstår som overkommelig og mulig å få til. Helsedirektoratet har lansert e-læringsprogrammet BASIS som er et tilbud til alle som arbeider med eldre. 

E-læringsprogrammet viser hvordan man ved enkel, lite tidkrevende og målrettet trening kan hjelpe eldre til å holde på sin fysiske funksjon lengst mulig. Hovedmålet er å redusere risikoen for fall, og dette er en god personlig og samfunnsmessig investering. 

Foreløpig finnes BASIS i tre kursversjoner, og de er tilpasset deg som jobber på aktivitetssenter, på institusjon eller på treningssenter for eldre. Hvert kurs inneholder seks moduler og tar en drøy time å gjennomføre. Jeg har selv tatt kurset rettet mot de som jobber på institusjon og kan anbefale det på det varmeste. 

Forebygging bør vektlegges

I samarbeid med dyktige fagpersoner fra faggruppen i geriatri og demens ferdigstiller Helsedirektoratet i disse dager enda et digitalt kurs som er rettet mot de som jobber i hjemmebaserte tjenester. Hvis eldre skal bo lenger hjemme i egen bolig må vi skape gode miljøer der eldre kan møtes for å trene og være sosiale. Dette kan være idrettslag og ideelle organisasjoner, og det kan være dagsentre i regi av hjemmebaserte tjenester.

Kanskje bør sentrale politikere vekte forebygging høyere i sine budsjetter og premiere de kommuner som er flinkest til å forebygge. Det enkleste tiltaket for å få ned helsekøene er nemlig å forebygge slik at vi reduserer tilsiget av nye som kommer inn i køen. 

Så la oss bidra til at helseministeren kan få ned helsekøen ved e-læringskurset allerede i dag. Alle som er engasjert i eldreomsorg, vil ha nytte av dette kurset. Oppfordringen er gitt, og med dette ønsker jeg alle en aktiv og god sommer. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse