fbpx Nesten 1000 døde etter fall i fjor Hopp til hovedinnhold

Nesten 1000 døde etter fall i fjor

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at 905 av de 994 som døde etter fall i Norge 2021, var 70 år eller eldre.

Tallene kommer fra dødsårsaksregisteret til Folkehelseinstituttet. I tilfellene hvor personer døde etter fall i fjor, var de fleste eldre personer som falt hjemme. Mange fall kan knyttes til at de er eldre og har sykdommer, skriver P4.

Eldre faller mest

Overlege ved dødsårsaksregisteret til FHI, Guttorm Raknes, forteller til radiokanalen at død etter fall er en betydelig dødsårsak. Han sier det er mange grunner til at eldre er mer utsatt for fall.

– Man blir generelt mer svimmel, får dårligere reaksjonsevne, en del får sykdommer som gjør at man faller. I tillegg kan mange få brudd når de faller på grunn av beinskjørhet, forteller Raknes.

– Må gå dypere inn i tallene

Lene Solberg er leder av Faggruppe for osteoporose og benhelse i Norsk ortopedisk forening.

– Hva kan forklare økningen de siste to årene?

– Det er vanskelig å si. Det kan skyldes flere årsaker, men for å si noe sikkert må man gå dypere ned i tallene og se på blant annet hvilke skader fallet medførte, sier hun til Sykepleien.

Solberg legger til at det også er nødvendig å se om dette er en utvikling som vil fortsette.

Hoftebrudd har holdt seg stabilt

– Et hopp i statistikken er vanskelig å kommentere, sier hun.

– Kan det skyldes sykepleiermangel og mindre vektlegging av fallforebygging?

– Det kan være en årsak, men det er umulig å si for en så kort periode. Det jeg kan si er at hoftebrudd, som er det jeg kan mest om, har holdt seg stabilt de siste ti årene. Vi hadde en liten nedgang under pandemien, men den effekten er nå borte, sier Solberg.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse