Tåler godt skiftarbeid i Nordsjøen
Siri Waage har undersøkt hvordan skiftarbeid påvirker søvn og helse til offshorearbeidere
Rundt 23 prosent hadde det vi kaller skiftarbeidslidelse, forteller sykepleier Siri Waage, som nettopp har disputert med avhandlingen Shift work, sleep and health in the petroleum offshore industry ved Universitetet i Bergen.
Hennes doktorgrad er del av et større forskningsprosjekt som ser på konsekvenser av å jobbe skift offshore.
Overrasket
Skiftarbeidslidelse innebærer søvnproblemer og/eller uttalt søvnighet i våkenperioden relatert til skiftordningen, som har vart i minst en måned. Det gjelder bare de som jobber når de normalt ville sovet, enten natt eller veldig tidlige morgenskift.
– At så mange som en av fire hadde lidelsen, overrasket meg først, forteller Waage.
– Men sammenlignet med andre grupper ser det ikke ut til å være så høyt.
Mange av dem som kvalifiserte til lidelsen, opplevde heller ikke plagene som noe stort problem.
Selektert gruppe
Å jobbe skift forstyrrer døgnrytmen, men det er lite kunnskap om hvilke konsekvenser det kan ha for norske offshorearbeidere. Konklusjonen til Waage er at oljearbeiderne offshore ser ut til å tåle skiftarbeid godt. Men hun peker på at dette er en selektert gruppe.
– For å jobbe her må de være friske. De er til helseundersøkelse hvert annet år, de har helsepersonell som tar hånd om eventuelle medikamenter, de tjener godt og har mye fritid hvor de kan hente seg inn igjen, presiserer hun.
Ikke tyngre med alderen
Det har vært antatt at det blir tyngre å jobbe skift med alderen. Men det var ikke et funn hos Waage. Hun tror det kan forklares med selektering. De som jobber offshore er spesielt friske.
– Hvilke konsekvenser kan forskningen få?
– Oljebransjen er veldig opptatt av hvilke skift som er best og verst i forhold til sikkerhet, sier hun.
I dag jobber norske offshorearbeidere mest hele dag- og nattskift annenhver arbeidsperiode. Et alternativ er svingskift, der de jobber en uke natt og en uke dag hver arbeidsperiode.
– Jeg så på objektive mål på søvnighet, men fant ikke forskjeller i reaksjonstid når de jobbet hele skift eller svingskift, forteller Waage.
0 Kommentarer