fbpx Er NEWS et effektivt observasjonsverktøy eller en tvangstrøye? Hopp til hovedinnhold

Er NEWS et effektivt observasjonsverktøy eller en tvangstrøye?

Bildet viser en sykepleier som studerer et skjema ved siden av en sengeliggende pasient.

NEWS er et helt nødvendig verktøy, men det som skulle være et verktøy til hjelp i kliniske observasjoner, kan bli en del av et byråkrati som oppleves som en tvangstrøye. 

«Jeg skal bare ta en NEWS», sier sykepleieren til Olga. Olga vet hva som skal skje, for denne undersøkelsen har hun vært med på mange ganger før mens hun har vært innlagt på sykehuset. Derfor retter hun ut armen slik at sykepleieren kan sette på en blodtrykksmansjett. På nattbordet til Olga står et tomt glass. 

National Early Warning Score (NEWS) er et observasjonsverktøy for å avdekke tidlig tegn på forverring av sykdom. Er det et verktøy til hjelp, eller styrer NEWS sykepleiernes observasjoner og kliniske praksis?

Et verktøy for å observere og vurdere

«Å ta» NEWS på pasientene har blitt en ny objektiv uttrykksform for observasjon av vitale målinger som utføres på en instrumentell måte. Gjennom NEWS har sykepleierne fått et verktøy for å kunne observere og vurdere pasientene på en ny og effektiv måte. Sykehusene har fått et system for å øke pasientsikkerheten hos innlagte pasienter. 

NEWS er et verktøy som anvendes på en strukturert måte for å avdekke om pasientens tilstand har forverret seg og gjør det mulig å iverksette tiltak på et tidlig tidspunkt. NEWS er anbefalt brukt på alle pasienter over 16 år akuttinnlagte i sykehus og er utarbeidet og testet i Storbritannia av arbeidsgruppen Royal College of Physicians (RCP).

Skal hindre uønskede hendelser

I 2018 ble NEWS innført gjennom pasientsikkerhetsprogrammet under et tiltak som kalles: «Tidlig oppdagelse av forverret tilstand». Bakgrunnen for myndighetens krav om innføring av NEWS, var at det ble rapportert om manglende oppdagelse og forsinket behandling av sepsis hos innlagte pasienter. 

Helsetilsynet oppfordret ledelsen på sykehusene til å lage et system for tidlig kartlegging av pasientene og dermed tidligere behandling. For å imøtekomme kravet ble NEWS innført som en del av det som internasjonalt kalles Rapid Respons System. Det er et system som skal identifisere, varsle og igangsette tidlig behandling. Mye tyder på at innføringen har vært vellykket.

Et styringsdokument som skal vise kvalitet

Ved innføring av NEWS via pasientsikkerhetsprogrammet fikk sykehusene atter et nytt styringsdokument som viser kvalitet. Kvalitetsbegrepet er ifølge Berg med flere (2002) beskrevet som en diskurs. Forfatterne påpeker at det sterke innholdet i ordet kvalitet forsvarer bruken av protokoller, manualer og observasjonsskjema. 

Professor Ekeland og hans kolleger konkluderer i sin artikkel med at det kliniske rommet blir mindre ved en mer styrende praksis og medfører mer byråkrati i form av økt dokumentasjon og styrende retningslinjer. Bruk av NEWS kan da føre til mindre frihet og bruk av skjønn.

Hva gjør NEWS med sykepleierens kliniske blikk? 

Et klinisk blikk er avhengig av viljen, evnen til å sanse, samt av kunnskap og tidligere erfaring. Sykepleier og professor Kari Martinsen skriver om å stille seg åpen for det som kommer. Martinsen beskriver en maktkamp mellom skjemaer og sykepleiernes kliniske blikk. 

Kan en sykepleier se pasienten med et sansende blikk når hen samtidig står med et skjema i hånden og skal ta NEWS på pasientene? Ser hen da samtidig pasientens lidelse eller det tomme glasset på nattbordet? 

Kan ikke stole blindt på skjemaer

Ifølge O’Neill skal ikke sykepleierne stole blindt på skjemaer, men bruke sitt faglige skjønn, ellers blir slike skjemaer farlige. Arbeidsgruppen i RCP som utviklet verktøyet påpeker at NEWS kun skal være et hjelpemiddel. Forskeren Duow beskriver NEWS som det absolutte minimumskravet for innhenting av data. 

Studien til Julnes med flere viser at tidlig oppdagelse av en forverret tilstand ikke kan avdekkes ved kun bruk av NEWS, men må i tillegg integreres med sykepleiernes anvendelse av kunnskap og en helhetlig vurdering av pasientene. 

Et viktig og effektivt verktøy

NEWS er kanskje et resultat av den økte produktiviteten som har ført til at sykepleierne har for dårlig tid til hver enkelt pasient, noe som har skapt behov for et verktøy for å observere og en generelt økende registrerende tilnærming av pasientene. 

NEWS er et helt nødvendig verktøy, men det som skulle være et verktøy til hjelp i kliniske observasjoner, kan bli en del av et byråkrati som oppleves som en tvangstrøye. En tvangstrøye i en fremtid uten bruk av skjønn, og hvor pasientenes behov er slukt av samtidens effektivitet.

NEWS er et viktig og effektivt verktøy for å fange opp pasienter som har tidlige tegn på sykdom. NEWS skal være et utgangspunkt for videre kliniske observasjoner, vurderinger og igangsettelse av tiltak. Slik kan NEWS bidra til utvikling av sykepleiernes kompetanse og kliniske blikk. NEWS må derfor brukes med varhet slik at verktøyet ikke styrer praksis, men ivaretar pasientenes individuelle behov.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Daniel

3 måneder 3 uker siden

Man ser vel kanskje ikke lidelsen eller det tomme glasset i de minuttene man bruker på news, men de fleste evner å gjøre flere ting når de først går inn på pasientrommet? Jeg pleier i alle fall å føre en samtale med pasienten når jeg går inn på rommet, høre hvordan det går, om de trenger noe og rydde om det trengs, selv om jeg også skal måle news. Og i et tenkt scenario der det er sååå travelt at jeg bare kan "se" en ting når jeg går inn til pasienten er det vel greit at den tingen er sepsisutvikling og ikke et tomt glass.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse