Hvem som skal bli hjemme med snørrete barn, er én problemstilling i sykefraværsdebatten
Sykefravær og dårlig rekruttering truer helsetjenestene våre. Løsningen krever deling av ansvar og verdsetting av både privat og offentlig innsats.
Sykefravær er et økende samfunnsproblem som rammer alle bransjer, og kommunal sektor ligger på den lite attraktive førsteplassen. Sammen med dårlig rekruttering representerer sykefravær en stor utfordring for helsetjenestene våre, og både årsaksforklaringer og løsningsforslagene er mange.
Lønn og arbeidstidsordninger fremheves som virkemidler for å tiltrekke seg nye medarbeidere, og når det gjelder sykefravær, er blant annet IA-avtalen under lupen. At mange har kastet seg inn i meningsutvekslingen, er ingen hemmelighet, og hvem som skal bli hjemme med snørrete barn, er en problemstilling som tilhører den debatten.
Krever at offentlig ansatte tar ansvar for syke barn
En som har en noe unyansert løsning på sykefraværsproblematikken knyttet til det siste, er industriprofil Jan Vindenes, også kalt «Kjetting-Jan». Den 30. september i år kom han med følgende uttalelse til Finansavisen: «Jobber far i privat sektor og mor i kommunen, bør mor bli hjemme med sykt barn – 100 prosent av gangene.»
Vindenes mener at det er de som jobber i næringslivet, som skaper verdiene som de offentlige ansatte lever av, og da må offentlig ansatte stille opp og ta ansvar når næringslivet trenger hjelp til syke barn. I årevis har det irritert Vindenes at hans ansatte med syke barn har blitt hjemme, mens deres bedre halvdel i kommunal sektor har gått på jobb i kommunen.
Offentlig sektor sikrer verdiskaping og trygghet
Det Kjetting-Jan ikke ser, er at dersom offentlige ansatte konsekvent blir hjemme med syke barn, så kan heller ikke mange av hans ansatte møte på jobb, fordi det da ikke vil være noen som kan ta imot barna deres, verken i barnehagen eller på skolen. Selv må han kanskje også bli hjemme, eller stille opp på sykehjemmet og sørge for at hans syke far eller mor får nødvendig helsehjelp, mat eller medisiner. Da blir det lite verdiskaping for næringslivet.
Verdi kan ikke alltid måles i penger. For mange arbeidstakere har det stor verdi at deres barn har det trygt og godt i en offentlig barnehage når mor eller far er på arbeid. Det har også en verdi at barn og unge kan gå på offentlig skole for å tilegne seg kunnskap og ferdigheter som de senere kan bruke i det private næringsliv. Og for barna selv er det kanskje aller viktigst at de har to likeverdige foreldre som deler på ansvaret.
Noen i privat næringsliv vil se verdien i at egne ansatte som er rammet av skade eller sykdom, får adekvat helsehjelp. Og det er kanskje nettopp fordi en ansatt i det private ble hjemme med sykt barn, at en operasjon på et offentlig sykehus kunne gjennomføres slik at en arbeidstaker i det samme private næringslivet kom raskere tilbake på jobben. Andre jobber i eldreomsorgen og ivaretar de eldre slik at de som er i yrkesaktiv alder, kan gå på arbeid i trygg forvissning om at deres gamle har det bra. Dette har også en verdi. Både økonomisk og ikke minst menneskelig.
0 Kommentarer