fbpx Vil ikke straffe sykmeldte Hopp til hovedinnhold

Vil ikke straffe sykmeldte

bildet av lill sverresdatter larsen

– Vi advarer mot en fremtidig sykelønnsordning som straffer sykmeldte, sier NSFs forbundsleder.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) er imot endringer som forringer dagens sykelønnsordning. 

YS-lederen gikk i går ut og sa de støtter en utredning av kutt i sykelønnen.

Forbundslederen i NSF skriver i en e-post til Sykepleien at om syke sykepleiere tvinges på jobb når de er syke, fordi de ikke får lønn, så settes pasientene i fare.

Sykepleiere er ikke på hyttekontor

– Det er stor forskjell på å være forkjølet, ta en Paracet og sitte på hyttekontor, og det å gå på jobb med svært syke pasienter og påføre dem smitte, mener Lill Sverresdatter Larsen. 

NSF mener at om det gjøres en utredning, så må den i så fall gjøres av og med partene.

Helseansatte topper sykefraværslisten

Kvinner hadde et legemeldt sykefravær i andre kvartal i år på 7,7 prosent. Dette er det høyeste legemeldte sykefraværet kvinner har hatt i andre kvartal de siste 20 årene.

Ansatte i helse- og sosialtjenester har det høyeste sykefraværet. 

Her økte fraværet fra 8,1 prosent i andre kvartal 2023 til 8,6 prosent i andre kvartal 2024.

– Dette er det mange grunner til. Dersom det eksisterer et holdningsproblem, så ligger det hos arbeidsgivere og politikere som ikke tar tak i eller reduserer de reelle belastningene for helsepersonell, sier Larsen.

Dette mener NSF er viktige tiltak for å snu trenden:

  • Få ned arbeidsbelastningen. 
  • Bedre arbeidsmiljø. 
  • Øke fleksibilitet og sikre tilrettelegging for de som er eller står i fare for å bli sykmeldt.

 

20 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
2 months 1 week siden

Dette er sammensatt problem som er ikke enkelt å angripe uten store reaksjoner. Men noe må gjøres. Det har blitt akseptert at sykemeldte arbeidstakere gjør alt mulig i fritiden og leger det ut på sosiale media, men kan ikke komme på jobb. Jeg vet at det er mange grunner for sykemelding og at en må ikke sitte hjemme, men alle vet at det er mye misbruk av systemet. Ta litt fra lønna når en er syk. Det kan alle tåle.
Se på Sverige. Samme jobber og halvert sykefravær. Mener at vi bør prøve det samme. Ville spart samfunnet mange milliarder. Når en er sykemeldt, får en full lønn, sliper parkering, drivstoff og andre utgifter en har når en møter opp på jobb. En går nesten i pluss.
Det må lønne seg å komme på jobb!
Men samtidig bør vi få til at tannhelse er på lik linje som vanlig helse med egen andel.
Vi har prøvd mange tiltak og sykefraværet bare stiger.
På tide å ta upopulære beslutninger for bærekraftig fremtiden.

Gry Mette Lorentsen

Sykepleier
2 months 1 week siden

Hei,
Hvordan tenker du at det vil ramme de som faktisk er syke? Jeg har fått kreft og leger anslår at jeg vet litt mer om arbeidsevnen min ila de to første årene. Å hå over på AAP er virkelig belastende og jeg skulle ønske at den lille energien jeg har kunne gå til noe som gav energi og tar energi.

TV

spl
2 months siden

Har også kronisk sykdom som reduserer evne å arbeide, hjertesykdom. Ikke straffe dem som er syk.

Joakim

Sykepleier
2 months siden

Jeg er så saktens enig. Opplever at mange har korttidsfravær 1-2 dgr. Er klar over at dette er tabu område men mener allikevel at korttids fraværet er alt for høyt. Når du så får full lønn for fraværet mener jeg terskelen er for lav. Jeg blir hjemme og får full lønn.

Hadizha

Sykepleier
2 months siden

Bare husk at svenske barn og ungdommer får gratis måltider og en del goder som vi ikke får!

Nicholas

Sykepleier
2 months 1 week siden

NHO må høre på NSF. Løsningen ligger der på de punktene og å rive vekk rettigheter til arbeidstakere. Løser ikke man de 3 punktene så fortsetter fravær trenden som før og blir nok verre. Få ned arbeidspresset så løser man utrolig mye!

Maria

Sykepleier
2 months 1 week siden

Det er sikkert gode grunner til at noen sykemelder seg, men dessverre er det også mange med lav arbeidsmoral og høye forventninger til hva arbeidsplassen og kollegaer skal stille opp med og ta hensyn til. Snart er det jo ingen som kan gjøre det man faktisk får betalt for. Skjønner godt dersom det kuttes i sykelønn, selv om det er synd at det rammer de som faktisk trenger det. Hvis alle hadde bidratt så godt de kan, hadde man fått bedre arbeidsmiljø, bedre tjenester og mindre utenforskap. Da hadde man heller ikke trengt å endre sykelønnsordningen. Dessverre vil mange sykemeldte heller være hjemme fremfor å jobbe med tilrettelegging. På tide å åpne øynene.

Evy Grimsbø

Pensjonert sykepleier.
2 months 1 week siden

Jeg har over 40 års erfaring som sykepleier og jobber nå på sykehjem som vikar. Jeg opplever at det er for lav terskel for å melde seg syk g opplever at arbeidsmoralen er blitt lavere. Ja, det kan være både fysisk og psykisk tungt å jobbe på sykehjem. Men jeg synes at det er for mye syting og klaging. Jeg savner fokus på hva kan du gjøre selv for å unngå " vonter" Trening er nøkkelen her, tenker jeg.
Hvorfor har vi den friskeste befolkningen og det høyeste sykefraværet.

Joelle Etienne steiver

Sykepleier
2 months 1 week siden

Jobber i hjemmesykepleien og trives godt med det. Jeg hadde en dag egenmelding i 2023 på grunn av kraftig hodepine. Med den arbeidsbelastningen vi har er det egentlig et under at det ikke ble flere dager. Med stadig overarbeid, dårlige arbeidsstillinger, lange dager og kort og søvnløse netter har jeg ofte tenkt at kroppen min trenger en pause. Trening på kveldstid skjer ikke når det eneste jeg tenker på er å legge meg på sofa når jeg kommer hjem. Jeg har nesten regnet med på
at jeg en gang vil bli utbrent. Det har heldigvis ikke skjedd enda. Hvis vi må straffes når vi er sykmeldte, kan vi komme i en situasjon der vi bør heller finne et arbeid som kroppen tåler bedre.
Helsevesenet trenger alle folk med fagkompetanse det kan få. Sykelønnskutt er en dårlig løsning.

Men hvis det skjer, må jeg også straffes? Det er jobben som påfører meg ubehagelig. Burde jeg

Anne

sjukepleier
2 months 1 week siden

Heilt einig med deg!
Synd alle vert straffa -når ein heller burde bidratt og tatt lasset saman for å behalde gode og trygge sjukelønnsordninger i framtida.

Anne

sjukepleier
2 months 1 week siden

Heilt einig med deg!
Synd alle vert straffa -når ein heller burde bidratt og tatt lasset saman for å behalde gode og trygge sjukelønnsordninger i framtida.

Beate

Spl.
2 months siden

Jeg vet ikke hvor du jobber Maria, men å jobbe med tilrettelegging innen pleie betyr at de andre som er friske må gjøre mye mer og får mer oppgaver, tyngere pasienter og tyngere stell.
Jeg vil heller ha en frisk vikar på jobb en en pleiepersonell med tilrettelegging.
Jeg har allerede stått i jobben med kollegaer som har fått tilrettelegging og er blitt utslitt.
BELASTNING MÅ NED !

2 months siden

Poenget er vel at mange sykemeldte har anledning til å bidra til en viss grad, men unnlater å gjøre dette. Forskning viser ar arbeid er helsefremmende , mens lediggang virker negativt inn på spesielt psykisk helse. Mange ledere ønsker å tilrettelegge og til og med leie inn ekstra for at den sykemeldte skal få pause fra aktuelle oppgaver, men dessverre til ingen eller lite nytte. Derfor må det være lov å stille spørsmål om moralen til en del arbeidstakere. Unnasluntrere finnes, muligens flere enn før. Dessverre ødelegger disse for andre.

Eigil Sirén

Helsefagarbeider
2 months 1 week siden

Å bruke pisk på en arbeidsgruppe som allerede ligger nede løser nok dessverre ikke bemmaningskrisen i helsesektoren.

2 months 1 week siden

Forslag til løsning her:

De som støtter kutt i sykelønnsordningen kan selv frivillig gi sitt samtykke til at ordningen innføres for dem. Så kan de som ikke samtykker beholde dagens ordning med full sykelønn.

Siden det er slik at veldig mange støtter kutt i sykelønnsordningen, vil det bli en slags pilot, en prøve modell der de frivillige og med høy moral får forran, så kan vi måle etter ett år, så to osv. Har det effekt eller ikke?

2 months 1 week siden

Selv om det kanskje ikke har direkte innvirkning på fraværsprosenten, er det likevel mange penger spart på å kutte f.eks. 10 prosent i sykelønn. Det kan igjen føre til mer penger for å få bedre helsetilbud og kortere behandlingskø. Jeg ser ikke på det som en straff for sykemeldte. Det handler om forvaltning av midler som skal komme alle til gode og virke forebyggende mot langtidsfravær.

2 months 1 week siden

Da kan jo du gå forran i piloten, så kan vi andre se om det virker på ditt fravær eller ikke om ett par år. Ønsker deg lykke til🙂

2 months siden

Det du foreslår er oppskriften på dårlig arbeidsmiljø hvor de ansvarsfulle og hardtarbeidende til slutt også blir utbrent av å ta over jobben til de med dårlig arbeidsmoral. Det bør ikke komme som en overraskelse på noen at disse velferdsordningene blir kuttet når antall brukere av dem øker. Kuttene må ramme alle. Det må lønne seg å gå på jobb.

Sykepleier
2 months siden

Hvorfor ikke trekke tilleggene?
Jeg har ikke brukt egenmelding den tiden jeg har jobbet i 3 delt turnus i 3 år, ei heller sykt barn, så mulig dette er feil.

Men om man får helg, kveld, natt og helligdagstillegg, uten å ha gått vakten, så er det kanskje en start, å starte der? Går man ikke vakten, mister man også tillegget? Vet man får alt av tillegg og helligdagstillegg ved sykemelding, men hvorfor? Man er jo ikke på jobb, og trenger kanskje da ikke å bli kompansert for ugunstig arbeidstid? Høyt fravær helger og netter hos mange, hadde moralen endra seg hvis de da å mistet godene? :) Ofte enklest å dekke røde dager virker det som.

Bare ett forslag. Eller kan vi som aldri er syke eller hjemme med sykt barn, kompanseres for bra innsats, og høy arbeidsmoral?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse