fbpx På deres arbeidsplass er nesten ingen syke, og få slutter Hopp til hovedinnhold

På deres arbeidsplass er nesten ingen syke, og få slutter

bildet viser Astrid Gauslaa Wehn og Marit Leer

– Jeg har mer tid til ungene etter at jeg begynte med langvakter, sier sykepleier Astrid Gauslaa Wehn. Få slutter, og sykefraværet er rekordlavt på arbeidsplassen hennes i Melhus kommune.

I Melhus kommune holder Idrettsveien bofellesskap til. Der bor tolv personer som har utfordringer knyttet til rus og psykisk helse. De får oppfølging døgnet rundt. 

Trønderbladet [for abonnenter] skrev nylig at bofellesskapet har knekt koden for lavt sykefravær og trivsel blant både brukere og ansatte.

Langvaktturnus

– Langvakter, fulle stillinger og mange felles aktiviteter gir høy trivsel for både ansatte og beboere, sier spesialsykepleier Astrid Gauslaa Wehn.

Hun er også hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i kommunen.

16 ansatte fordelt på tre team sørger for å fylle dagene med helsehjelp, hverdagsmestring, rehabilitering og en haug med aktiviteter som fotball, innebandy, sykling og turgåing. I tillegg driver de med oppsøkende virksomhet hos 30 til 40 personer som bor andre steder i kommunen.

De ansatte består av fire spesialsykepleiere og sykepleiere, en vernepleier, en fysioterapeut og en barne- og ungdomsarbeider. Resten er helsefagarbeidere og assistenter.

Alle er ansatt i 100-prosentstillinger og går langvaktturnus. Kun nattevaktene har valgt en lavere stillingsprosent med titimersvakter. 

Langvaktturnusen er på 14 timer tre eller fire dager etter hverandre, med sju dager fri etterpå. Enkelte av vaktene er på 13 timer fordi de må ta høyde for kompenserende hvile. De jobber hver tredje helg.

Bildet viser beboere og ansatte ved Idrettsveien Bofellesskap

Fordelene

– Turnusen gjør at vi får fulgt brukerne over tid. Det gir trygghet og forutsigbarhet for både brukere og ansatte. Hvis vi er på tur, slipper vi å tenke at vi må tilbake til klokka tre for vaktskifte, sier Wehn til Trønderbladet.

– Kanskje ikke en turnus som passer for aleneforsørgere?

– Vi har aleneforsørgere, men ingen av dem har helt små barn. Min yngste er åtte år, men jeg har en mann å dele ansvaret med, sier Wehn til Sykepleien.

Hun synes familielivet er enklere å organisere nå enn da hun jobbet todelt turnus.

– To-tre seinvakter i uka er vanlig i todelt turnus også, så det er ikke så stor forskjell. Men totalt har jeg mer tid til ungene nå enn før.

Studentene som er der i praksis, trives også. 

– De liker turnusen spesielt godt fordi sju dager fri gir dem god tid til studier ved siden av.

– Vi, ikke oss og dem

– Det er viktig at vi er et «vi», og ikke «oss» og «dem», skriver lokalavisa at Wehn sier. 

– Hva mener du med det?

– Personer med psykisk uhelse og rusproblemer er en stigmatisert gruppe i samfunnet, så vi forsøker å ikke bidra til ytterligere stigmatisering når vi er ute på tur eller aktiviteter sammen. Jeg går nøytralt kledd, og jeg passer på at kortet mitt ikke er synlig, for eksempel.

Hun legger til at de også deltar på lik linje på ulike aktiviteter og idrettsarrangement. Tidligere har de syklet «Birken» i ti år, men de to siste årene har de syklet «Cykelvasan».

– Men det er vel likevel en forskjell på beboer og ansatt?

– Ja, noe vil det jo være, selv om vi ikke går i uniformer. Vi er på jobb som helsepersonell og har en egen base som vi benytter til håndtering av medisiner, pauser, møter og dokumentasjon. Men vi forsøker å tilrettelegge hele tiden slik at det skal oppleves minst mulig stigmatiserende.

bildet viser Idrettsveien bofellesskap på tur

Lav turnover og rekordlavt sykefravær

Med høy trivsel blir det også få som ønsker å slutte. Bofellesskapet har nesten ikke turnover. 

Siden oppstart i 2008 har et par ansatte blitt pensjonister, og noen få har søkt seg over i nye jobber. Nylig sluttet en sykepleier for å flytte til Oslo. Det var visstnok så motvillig at vedkommende vurderte pendling til Melhus.

– Når utlyste dere en stilling sist?

– I fjor da vi trengte en ny miljøterapeut og en helsefagarbeider etter at to ansatte pensjonerte seg. 

Det kan hende det lyses ut flere stillinger etter hvert.

– Det jobbes godt med oppgavedeling i Melhus kommune. Vi ser på hvordan vi kan bruke ressursene våre mer målrettet. Det kjøres prosesser på det før vi vet hvilke profesjoner vi trenger og vil lyse ut, sier Wehn.

– Dere har lavt sykefravær også?

– Ja, det høyeste vi har hatt er 1,3 prosent. Hittil i år ser det ut til å ligge på 0,7 prosent.

Det er i all hovedsak legemeldt sykefravær. 

bildet viser Astrid Gauslaa Wehn

Kommuner vil lære

Kommuner andre steder i Norge tar kontakt for å lære av bofellesskapet. Selv har de vært i Stjørdal for å fortelle om hvordan de organiserer turnusen.

– Vi får en del besøk. Tromsø kommune var blant annet her fordi de skal starte noe liknende. De lurte på både boligutformingen, hvordan vi har satt sammen personalet og hvordan vi har organisert turnusen, sier Wehn.

Ingen utfordringer

– Har dere ingen utfordringer rundt arbeidsforholdene?

– Vi har utfordringer vi også, som de fleste andre. Men vi har god dialog med avdelingsleder, som tilrettelegger slik at det som skulle oppstå, løser seg. Alt i alt tror jeg de fleste av oss opplever å ha gode dager på jobb. Vi kjenner hverandre godt og har forutsigbarhet i arbeidshverdagen. Det gjør at vi trives på jobb.

Sist Sykepleien intervjuet Astrid Gauslaa Wehr hadde Melhus kommune en sak med en sykepleier som ikke fikk betalt ammefri lenger enn barnets første leveår.

– Nå får vi godkjent ammefri, og vi har hatt gode og konstruktive drøftinger rundt dette. Vi har kommet til en felles forståelse rundt temaet.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
1 week 3 days siden

Det er bare å ta av seg hatten for det de får til i Idrettsveien. Har fulgt avdelingen fra starten, de gjør en fantastisk god jobb!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse