fbpx Skal sykepleiere vaske gulv og koke kaffe? Hopp til hovedinnhold

Skal sykepleiere vaske gulv og koke kaffe?

Bildet viser innleggsforfatter Henrik Bjørøen

Over 800 000 nordmenn har tegnet privat helseforsikring. Dette tallet vil trolig fortsette å øke dersom dagens effektivitetsnivå i det offentlige opprettholdes.

En undersøkelse fra Sykepleien viser at seks av ti sykepleiere utfører oppgaver som annet personell burde gjort. I en tid hvor helsekøene øker, må sykepleiere bruke kapasitet på renhold og matlaging. Tiden er moden for en ny oppgavedeling.

Å bli sykepleier krever tre års høyere utdannelse og gir spesialisert kompetanse som er sårt tiltrengt i en allerede overbelastet offentlig helsetjeneste. SSBs fremskrivninger understreker at behovet for sykepleiere vil øke fremover – til tross for at Norge allerede har verdens høyeste sykepleiertetthet.

Ikke bærekraftig

Sykepleiere skal, som yrkestittelen beskriver, pleie pasienter. De skal administrere medisiner, gi hjelp og omsorg. Utdanningen er utformet slik at sykepleiere skal stå rustet til å møte pasientenes stadig mer spesialiserte behov. Men når sykepleiere må bruke kapasitet på oppgaver som kunne vært tildelt renholdsarbeidere eller ufaglært helsepersonell, svekker det attraktiviteten til yrket.

Enda mer bekymringsverdig er det at vi ender opp med en helsesektor som sløser med verdifulle og begrensede ressurser. Det blir færre hender per pasient, og det medfører et behov for større ærgjerrighet i ressursbruken.

I Norge har ventetidene i den offentlige helsetjenesten økt de siste årene, og stadig flere oppsøker privat helsehjelp. Over 800 000 har nå tegnet privat helseforsikring. Dette tallet vil trolig fortsette å øke dersom dagens effektivitetsnivå i det offentlige opprettholdes.

Fagforbundene har snakket om behovet for en ny oppgavedeling i årevis. Helsepersonellkommisjonen har påpekt at det ikke er bærekraftig å møte utfordringene i helsesektoren kun med å øke bemanningen. Slik et nytt Civita-notat har belyst, bør dagens organisering av arbeidskraft endres.

Se til Sverige

Norge har en av verdens dyreste helsetjenester per innbygger og definitivt den dyreste i Norden. Men det er lite som tilsier at den norske helsetjenesten er bedre enn de andre nordiske landene.

Vi kan se til Sverige som har en annen sammensetning av arbeidskraft enn Norge og som kan vise til minst like høy effektivitet og kvalitet på sin helsetjeneste. Mens Norge har verdens høyeste tetthet av sykepleiere, har Sverige en langt høyere andel helsefagarbeidere. Likevel har Sverige lavere ventetider og skårer høyere enn Norge på effektivitet og kvalitet i OECDs tall. Norge trenger dessuten dobbelt så mange intensivsykepleiere som Sverige for å bemanne én intensivseng.

Fordelen med den svenske oppgavedelingen er at ufaglært personell avlaster sykepleierne slik at de får mer tid til pasientrettede oppgaver. Ufaglærte er også mindre ressurskrevende å utdanne enn sykepleiere. I intensivavdelingene har Sverige en høy andel sosionomer på sine intensivavdelinger som avlaster sykepleierne og styrker kapasiteten. Her er det store muligheter for ledere på alle nivåer i norsk helsesektor til å dra lærdom av nye måter å organisere arbeidskraften på.

Stort potensial i oppgavedeling

I en av verdens dyreste offentlige helsetjenester er det oppsiktsvekkende at sykepleiere, med sin spesialiserte kompetanse, må bruke kapasitet på oppgaver som å vaske gulv og koke kaffe. Det vitner ikke om en moderne og effektiv helsetjeneste.

Tiden er moden for å tenke nytt. Det har blitt gjort vellykkede forsøk med oppgavedeling i Norge hvor helsefagarbeidere, helsesekretærer og portører har overtatt oppgaver fra sykepleiere. Resultatene var i all hovedsak positive. Sykepleierne opplevde verdifull avlastning og økt trivsel, samtidig som andre yrkesgrupper fikk økt forståelse for betydningen av egen kompetanse. Det har også vært indikasjoner på økt effektivitet ved at sykepleierne får mer tid med pasienten.

I oppgavedeling ligger det altså et stort potensial. Spørsmålet er om det er politisk vilje til å realisere det.

Innlegget ble først publisert av Dagens Medisin.

9 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Mikael

Helsefagarbeider
4 months 1 week siden

Selv om jeg forstår poenget i denne artikkelen så synes jeg ordbruken blir veldig misvisende. Helsefagarbeidere er ikke ufaglært personell.

Torill

Sykepleier
4 months 1 week siden

Stadig oftere løftes omfordeling av oppgaver til ufaglærte fram som løsningen på sykepleier mangelen. Dette mener jeg er feil løsning. Riktignok vil sykepleiere kunne konsentrere seg mer om "rene" sykepleier oppgaver som for eksempel medisinadministrering, men samtidig vil andre oppgaver i større grad gjøres av ufaglærte. Dette vil alltid være feil. Pasientene fortjener fagpersoner i alle ledd. Det kan virke unødvendig å ha en sykepleier eller helsefagarbeider til å servere mat, men det er viktig å huske på at samtidig som denne fagpersonene serverer gjør den også faglige observasjoner og vurderinger av pasienten. Og mye viktig kommunikasjon med pasientene skjer i slike situasjoner. Observasjoner og samtaler som kan være avgjørende og viktig for videre behandling. Disse observasjonene og samtalene går vi i stor grad glipp av når ufaglærte og ofte uerfarne mennesker overtar. Oppgavefordeling i dag vil ofte si at unge voksne med lite livserfaring settes inn i disse jobbene som gjerne kalles avdelingsverter eller andre kreative prosjektstillinger . Alternativt får man gjerne inn innvandrere med varierende kunnskaper både hva gjelder språk og annet, gjerne med støtte fra Nav. Dette kan selvfølgelig være positivt også i forhold til for eksempel rekruttering til helseyrker senere, men begge deler medfører at pasientene i større grad bruker mer og mer av dagen sin sammen med ufaglærte som ikke vet hva som er viktig å observere og viderebringe av informasjon. Jeg mener dette derfor medfører en risiko for pasientenes pleie, og en redusering av pleiekvaliteten. Alle oppgaver behøver ikke å bli gjort av sykepleiere, men det bør være fagpersoner. Opprett flere stillinger for helsefagarbeidere og sørg for god grunnbemanning så alle pleiere beholdes i yrket. Jeg vil ha kvalifisert personell på jobb. Det er veldig frustrerende å hele tiden forholde seg til ufaglærte som ikke ser pasienten på riktig måte, det gjør at jeg som sykepleier må ettergå alt som skjer, og bruke ekstra tid på kvalitetssikring av alt som skjer og er altså derfor ingen faktisk hjelp for meg i mitt arbeid.

Rosemarie Celeste

Sykepleier
4 months 1 week siden

Jeg er enig med det at i alle steder i helsevesenet skulle ansette rett person . Jeg mener at både på sykehus og sykehjem skulle sykepleiere som skal utføres kvalitet oppgaver til pasienter , fra observasjon, til medisin utdeling, legevisitt, oppføring av leges ordinasjoner , skrive rapport , legge dosett er mere en nok oppgave å gjøre. Hvis kun en sykepleier på hvervakt er tilgjengelig kan den ble en stor belastning . Det skulle bli to sykepleiere som skal på jobb og helsefagarbeiderne i tillegg plus en pleieassistenter som skal utføres renhold og kjøkken arbeid.

Helsefagarbeiderne er også faglærte men oppgaver er begrenset. De kan ikke utføre noe sykepleiers oppgaver som trenger utdypninger av kunnskap, det er livsfarlig til pasienter.

Så , er det viktig med rett bemanning til rett oppgaver på helsevesenet.. Bedre å ha flere sykepleiere på dag/ kveld og 2 sykepleiere på natt.. plus helsefag arbeider..

Rita

Spesialsykepleier
4 months 1 week siden

Helt enig, og veldig godt beskrevet! Nå må det handling til, vi har svaret på problemene.

Rebecca

Sykepleier
4 months siden

Torill, det er forskjell på å stå på kjøkkenet å lage mat og det å servere. Jeg forstår ikke hvorfor vi skal bruke store deler av tiden vår på å lage måltider. Andre kan lage maten (eks å ansette eget servicepersonale), mens vi kan servere og observere.

Torill

Sykepleier
4 months siden

Jeg mener ikke at sykepleiere skal lage mat, men jeg vil ha fagpersoner også i matlaging og servering. Uansett hvem som lager/serverer maten må de vite hva de gjør, og gjøre riktige observasjoner samtidig. Jeg blir bare frustrert av at vi som sykepleiere hele tiden skal frarøves tid sammen med pasientene . Dersom jeg kun skal ha tid til rene sykepleier oppgaver, må jeg kunne stole på at de som gjør andre oppgaver faktisk vet hva de gjør, og at jeg får informasjon fra dem om pasientene siden jeg selv ikke lenger ser nok av pasientene. Dette skjer i mindre grad med alle ufaglærte som nå settes inn i alle slags kreative stillinger for å spare penger. Det gir en dårligere kvalitet på pleien. Forøvrig er ernæring og renhold og omsorgssituasjonen rundt pasientene i seg selv, viktige områder som både helsefagarbeidere og sykepleiere lærer mye om i utdanningen , og ikke noe som hvem som helst bør overta uten at det er krise totalt. Og da må det isåfall være en kortsiktig nødløsning å dette inn annet personell. Det må jobbes mer grunnleggende med å få få nok pleiepersonell med utdanning på alle plan, ikke bare tildele oppgaver til tilfeldige. Hva er vitsen med å utdanne seg til helsefagarbeidere og sykepleiere dersom de som ansetter mener andre kan gjøre jobben? Oppgaveglidning er ikke måten å få flere inn i helsesektoren dersom man faktisk ønsker god pleie samtidig.

Nina

Sliten sykepleier
4 months 1 week siden

Dette er skrevet av en «tenker» - ikke en «gjennomfører»
Derfor misvisende benevnelser og ikke nok kunnskap til å vite hva som er viktig, i praksis. Bare i teorien!

Erna

Pensjonert operasjonssykepleier
4 months 1 week siden

Se på hva vi gjorde i 1980 årene, det fungerte kjempebra. Da hadde vi sykepleiere, hjelpepleiere og kjøkken/ renholdsarbeidere. Opplegget var at sykepleiere og hjelpepleiere samarbeidet om stell og pleie av pasientene. Det ga verdifulle observasjoner som sykepleiere ga til legene på previsitt. Visitt ble gått og sykepleiere utførte ordinasjonene som ble gitt av legene. Alle var vi opptatte av pasientene og samarbeidet godt sammen. Renholdere rengjorde avdelingen, og holdt kjøkkenet i orden. Sykepleiere og hjelpepleiere samarbeidet om å gi pasientene mat/ drikke.
Denne modellen bør tas tilbake for det fungerte godt. Da var det ikke mangel på sykepleiere.

Tonje

Sykepleier
4 months 1 week siden

Fullstendig enig. Jeg tok ikke en bachelorgrad for å vaske gulv, skifte søppel, servere mat og følge pasientene mine til en taxi. (Ja, jeg har gjort alt dette på steder jeg har jobbet) Selvsagt skal de som evnt. tar over disse oppgavene få god opplæring (om dette blir ufaglærte), så kan de faglærte ta seg av observasjoner, medisinhåndtering, prosedyrer, etc. Men en endring MÅ definitivt gjøres. Slik som det er nå, blir sykepleiernes kompetanse kastet bort på oppgaver andre kunne ha utført like bra.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse