Jeg er bekymret for nedleggelser og jordmormangel
Mange som ringer fødeavdelingen sin i dag, får beskjed om å vente til riene blir sterkere for ikke å oppta plass unødig, skriver den pensjonerte jordmoren på snart 104 år.
I 2020 manglet sykehusene 250 jordmødre, og kommunene 1000. Regjeringens beskjedne mål om å utdanne 14 flere jordmødre var ikke nådd. En vet at en stor del av jordmødrene nærmer seg pensjonsalder, så å få utdannet flere er jo viktig.
Å gå i turnus med natt-, sen-, dag- og helgevakter tar jo på. At mange derfor finner seg arbeid som er mindre stressende, kan en forstå. Men å være den som hjelper et helt nytt menneske inn i livet, er en glede og noe av det mest magiske arbeidslivet har å by på.
Fødesteder legges ned
Transportfødsler vil øke når nedstengte fødeavdelinger gjør at en må reise lengre for å føde. Fødsler har skjedd og kan skje på de verst tenkelige steder. Det vil helst gå bra, men en fødsel er aldri uten risiko.
Tre av fire fødesteder er lagt ned i senere år. Begrunnelsen for disse sentraliseringene er at man ikke får nok fagfolk. Til fødeavdelingene kan det mangle både nok jordmødre og gynekologer.
Mange som ringer fødeavdelingen sin i dag, får beskjed om å vente til riene blir sterkere for ikke å oppta plass unødig, men det frister ikke å sitte i en bil med sterke smerter og være redd for å ikke komme frem tidsnok.
Flere føder ufrivillig hjemme
I 2020 var det 338 kvinner som ikke rakk frem til fødestedet sitt i Norge. Enten fødte de ufrivillig hjemme, eller de fødte under transport.
Her i Norge får jordmor en viss offentlig refusjon for å ha bistått i hjemmefødsel, men det dekker ikke beredskapen som hun må være i før fødsel. Det kan ta både to og fire uker. Vanskelig kan det være om komplikasjoner skulle oppstå. To jordmødre ved en fødsel betales ikke.
En jordmor har utdannelse først som sykepleier og så en toårig spesial utdannelse etterpå. Hun må se etter fremgang i fødselen, passe fosterlyd og blodtrykk. Det er to liv som skal overvåkes i en fødsel og flere liv på en fødeavdeling. Det er sterke smerter og ofte angst som hun må hjelpe den fødende med. Hun må kunne stoppe blødning, gi bedøvelse og sy rifter. Etter fødselen er det minst én times skriving og også blødning som må overvåkes.
Er bekymret
I 2021 fikk mer enn halvparten av førstegangsfødende epidural som smertestillende under fødsel. På sykehuset skal en raskt kunne få hjelp ved komplikasjoner.
Svangerskapsomsorg er for primærhelsetjenesten og en kommunal oppgave, får en høre. Ønske om en sammenhengende omsorg fra jordmor gjennom svangerskap, fødsel og barseltid er derfor vanskelig å få til. Hvordan fødselsomsorgen blir her hos oss i Midt-Norge når nytt sykehus kommer, er vel ikke helt bestemt. Det ser ut som om jordmorskolen på Elverum kan fortsette har jeg forstått det riktig.
Innlegget ble først publisert av Gudbrandsdølen Dagningen.
2 Kommentarer
John Inge Hals
,Vi demonstrerer, og motiverer
Oss selv og andre, til å forandre
I hele landet, som folket dannet
Vi må tilbake, fra foretaket
Det gagner ingen, kun «leder-ringen»
Vi trenger «håping», og mere åpning
Og folk som gløder, for de som føder
Må bort med slike, som ingen «like»
Som H-ministre, som ikke «gnistre»
For føde-velstand, i vårt distrikts-land
Vi trenger støtte, så ingen «fløtte»
Bort fra distriktet, sitt hjemsted svikte
Nå er det viktig, å handle riktig
Så de som bor her, kan føde barn nær
Stå fast i kampen, mot «parti-pampen»
Sånn kan vi vinne, for hver en kvinne
Men vi må kreve, før vi kan leve
I fred og ro, der vi vil bo…
Tekst ved bilde ble visst feil: Sykepleierskolen var på Ullevål. Jormorskolen var på Rikshospitalet.