fbpx – Ta tilbake den gode sykepleierfølelsen Hopp til hovedinnhold

– Ta tilbake den gode sykepleierfølelsen

– La den stolte følelsen få plass. Den er selve drivkraften bak jobben vi sykepleiere gjør. Ikke la den overdøves av alle tankene om alt som ikke er godt nok, skriver Kaja Flatøy.

Slagordet til Norsk Sykepleierforbund har slått mot meg flere ganger i det siste: «Tydelig, modig, stolt». Dette er mottoet, grunnpilaren og selve fundamentet for det forbundet jobber for å få frem i hver enkelt sykepleier. 

Det har vel aldri vært et større behov for oppmerksomhet rundt disse sidene av oss sykepleiere enn akkurat nå. 

Tydelig og modig

Vi må være tydelige på hva det er som er god sykepleie, hva vi ser at pasienten trenger av tilstedeværelse og observasjoner i tillegg til medisinsk behandling, hva vi trenger for å kunne utføre jobben vår på en trygg og god måte og hva som ikke lar seg gjøre med den tid og de ressurser vi har tilgjengelig.

Vi må være modige nok til å si nei og stå i det når noen ber oss om å gjennomføre et tre timers obligatorisk kurs på en time. Vi kan gjennomføre et timekurs på en time, men ikke et tretimers kurs på en time. Det lar seg ikke gjøre. Akkurat på samme måte som det ikke lar seg gjøre å gi like god sykepleie til dobbelt så mange pasienter på den samme tiden du hadde tilgjengelig til halvparten.

Vi må være ærlige når vi ikke rekker over alle oppgaver, og vi må stå stødig i det. 

Vi må være stolte

Vi må være stolte av den jobben vi faktisk gjør i stedet for å hele tiden kjenne på det vi ikke får gjort eller får gjort godt nok. Vi må vi være til stede hos den enkelte pasient vi er hos og tillate oss å kjenne på den gode følelsen av det vi får gjort der og da.

Vi må se pasienten vi har foran oss i øynene og kjenne på den gode følelsen vi hadde da vi som nyutdannet hadde gjort noe viktig for den aller første pasienten.

La den stolte følelsen få plass. Den er selve drivkraften bak jobben vi sykepleiere gjør. Ikke la den overdøves av alle tankene om alt som ikke er godt nok.

Hva gjør vi?

Det er vel få sykepleiere som er direkte uenig i at det burde være sånn. Likevel virker det vanskelig, nærmest umulig, å komme dit slik situasjonen er i dag.  

Så, hva gjør vi da? Vi sykepleiere som står midt i skvisen og kjenner på et stadig større gap mellom ressurser og krav.

Vi henter tilbake følelsen.

Den som alltid har ligget der. Kanskje dypt begravet, men den er der. Og du kan finne den frem igjen når det bare blir stille inni deg. Når du ikke går rundt og tenker på alt du ikke får gjort, hvem sin feil det er, eller alt som burde ha vært gjort annerledes. 

Verdens beste yrke

Først når du kan kjenne følelsen av stolthet og mening, da vet du hva du skal ta deg tid til og hva du bør prioritere vekk. Du vet at du er i stand til å se tydelig hva pasienten trenger i hver enkelt situasjon og at du kan gjøre det som trengs.

Du kan være modig, og gi beskjed, når noen ber deg om å gjøre noe som ikke lar seg gjøre. Og du kan stå stødig i det.

Da kan du være stolt over jobben du har gjort når du går hjem fra jobb. Og da kan du glede deg til å gå på jobb igjen neste dag. 

Til verdens beste yrke – sykepleier!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse