fbpx Sykepleier får ikke jobbe ekstra overtid siden behovet for overtid anses å være permanent Hopp til hovedinnhold

Sykepleier får ikke jobbe ekstra overtid siden behovet for overtid anses å være permanent

Nærbilde av urskive

Helgelandssykehuset Sandnessjøen sliter med å få nok sykepleiere til medisinsk sengepost. Nå har de fått avslag på sin søknad om utvidet overtid for en sykepleier.

«Opplysningene tyder på at det foreligger et jevnt høyt arbeidspress med permanent behov for overtid ved avdelingen, slik at vilkåret om at behovet må være tidsavgrenset ikke er til stede.»

Slik lyder deler av begrunnelsen Arbeidstilsynet gir i sitt avslag til Helgelandssykehuset Sandnessjøen på en søknad om å la en sykepleier ved medisinsk sengepost jobbe utvidet overtid ut 2019.

Det er en stor utfordring med bemanning på avdelingen, og sommeren er spesielt kritisk når det gjelder å rekruttere sykepleiere.
Rachel Berg, enhetsdirektør Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Det var lokalavisen  iSandnessjøen som først omtalte saken.

Sykepleieren som ikke fikk godkjent utvidet overtidsarbeid, er ikke fast ansatt eller bosatt i Sandnessjøen. Hun kommer dit for å jobbe intenst i to til tre uker, før hun har tilsvarende perioder med fri. Det skal være arbeidstakeren selv som ønsker en slik ordning.

– Det er en stor utfordring med bemanning på avdelingen, og sommeren er spesielt kritisk når det gjelder å rekruttere sykepleiere, forteller enhetsdirektør for Helgelandssykehuset Sandnessjøen, Rachel Berg, til Sykepleien.

Oppfyller ikke lovens vilkår

I juni søkte sykehuset om tillatelse til samlet overtidsarbeid for sykepleieren på inntil 25 timer i løpet av sju dager og en utvidelse av årsrammen fra 200 til 400 timer. Søknadsperioden var fra 15. juli og ut 2019.

Ifølge arbeidsmiljøloven paragraf 10-6 kan overtidsarbeid ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

I virksomheter med tariffavtaler kan derimot de generelle grensene utvides, men den aktuelle sykepleieren skal ikke ha vært omfattet av en slik tariffavtale, ifølge saksdokumentene.

Loven åpner for at Arbeidstilsynet i særlige tilfeller kan tillate samlet overtidsarbeid inntil 25 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker.

I den aktuelle saken konkluderes det derimot med at vilkårene ikke oppfylles.

Konstant behov for overtid

I sitt avslag om utvidet overtid skriver Arbeidstilsynet at behovet for overtid har oppstått fordi «sykehuset har for få sykepleiere og fordi det ved denne avdelingen for tiden er fem vakante stillinger».

De understreker at behovet må være tidsavgrenset, og at arbeid ut over avtalt arbeidstid ikke kan gjennomføres som en fast ordning.

«Basert på en samlet vurdering av sakens opplysninger om vanskeligheter med å rekruttere arbeidstakere, i tillegg til at det er fem vakante stillinger ved avdelingen, legger Arbeidstilsynet til grunn at behovet for overtidsarbeidet ved avdelingen er å anse som konstant.»

Vil styrke grunnbemanningen

Enhetsdirektør Berg sier at sykehuset nå jobber med en årsplan for å styrke grunnbemanningen ved medisinsk sengepost, blant annet for at sommeravviklingen skal bli enklere.

– Men vil dere klare å rekruttere nok sykepleiere til dette?

– Vi får se, men det er ikke lett. Enklere blir det ikke når den desentraliserte sykepleierutdanningen i Sandnessjøen legges ned. Vi har rekruttert mange herfra.

I juni ble det klart at Nord universitet avvikler sitt tilbud om desentralisert sykepleierutdanning i Sandnessjøen.

Nå jobber Helgelandssykehuset med å reetablere et liknende tilbud i samarbeid med VID vitenskapelige høgskole.

Vi skal følge loven og jobbe forsvarlig, men over tid er det selvsagt ikke optimalt å bruke mye overtid.
Rachel Berg, enhetsdirektør Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Arbeidstilsynet påpeker også at det allerede foreligger brudd på arbeidsmiljøloven, siden det oppgis at sykepleieren hadde 257,5 timer overtid per 2. juni 2019.

De karakteriserer dette som en brudd på arbeidsmiljøloven paragraf 10-6, og oppfordrer virksomheten til å overholde arbeidstidsbestemmelsene.

Ikke optimalt

– Det oppgis at sykepleieren i den aktuelle saken selv ønsker å jobbe intensivt i perioder, men kan så mye overtid gå på bekostning av pasientsikkerheten?

– Pasientsikkerhet er førsteprioritet uansett. Vi skal følge loven og jobbe forsvarlig, men over tid er det selvsagt ikke optimalt å bruke mye overtid, sier Berg.

– Jeg forventer at lederne på de ulike avdelingene gjør grundige vurderinger i hvert enkelt tilfelle.

Berg opplyser at sykehuset vil anke vedtaket fra Arbeidstilsynet, men at anken vil begrense seg til å gjelde ut sommeren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse