fbpx Særaldersgrensen og pensjon under angrep Hopp til hovedinnhold

Særaldersgrensen og pensjon under angrep

Bildet viser nærbilde av en 500-lapp

– Særaldersgrensen er gått ut på dato, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen. – NSF vil motsette seg en avvikling, svarer Eli Gunhild By.

Det pågår for tiden to pensjonsdiskusjoner: Én om særaldersgrenser og én om alt det andre.

Den ene pensjonsdiskusjonen involverer regjeringen og partene i arbeidslivet. Der er også Norsk Sykepleierforbund (NSF) med.

– Det pågår nå en prosess mellom Arbeids- og sosialdepartementet og partene i arbeidslivet for å få på plass en pensjonsløsning for offentlig ansatte som skal være klar innen 1. mars, sier statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet.

Avtalen om pensjon skal inneholde en ny alderspensjonsordning, ny AFP-ordning og overgangsregler.

– I arbeidet til nå er det tatt utgangspunkt i å vurdere pensjonsordninger for personer med aldersgrense 70 år, men ikke ordningene for personer med særaldersgrenser, sier Kvam.

Blir en del av tariffoppgjøret

– Vi skal se om vi kan bli enige om en pensjonsløsning for offentlig ansatte som er mer tilpasset pensjonsreformen enn dagens ordning. Meningen er at et eventuelt resultat av arbeidet skal kunne forankres hos medlemmene i tilknytning til årets tariffoppgjør, sier forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By.

Hun legger til at pensjonsdiskusjonen som er i gang, ikke bare vil gjelde for sykepleiere som jobber i sykehus og andre yrkesgrupper som har staten som arbeidsgiver.

– Det gjelder alle sykepleiere som har offentlig tjenestepensjon, uavhengig om de jobber ute i kommuner eller på sykehus, sier hun.

– Er det pensjon som vil bli det store stridsspørsmålet under årets tarifforhandlinger?

– Tiden vil vise hvor langt vi kan klare å komme før årets tarifforhandlinger, sier By.

Særaldersgrenser utredes separat

Den andre pensjonsdiskusjonen handler om det skal gjøres endringer når det gjelder særaldersgrensene. Særaldersgrenser er blitt en egen diskusjon på grunn av den borgerlige enigheten om statsbudsjettet for 2018. Da ble Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti enige om følgende anmodningsforslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere, i samråd med partene i arbeidslivet, om dagens system med særaldersgrenser for ansatte i staten og statlige virksomheter bør endres, i tråd med utviklingen i samfunns- og yrkesliv.»

– Regjeringen vil komme tilbake til hvordan dette skal følges opp, blant annet i lys av den pågående prosessen om offentlig tjenestepensjon, sier statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet til Sykepleien.

Gått ut på dato

– Særaldersgrensen er gått ut på dato, sier leder i KS, Gunn Marit Helgesen til Aftenposten. Hun mener ordningen som gjør at sykepleiere og en del andre grupper kan pensjonerer seg før de er 65, bør avvikles.

Eli Gunhild By sier dette om Helgesens utspill:

– Jeg tenker at KS kanskje mener at særaldersgrensene kan moderniseres. Sammen med KS og de øvrige arbeidstakerorganisasjonene i kommunal sektor har vi fått utredet et alternativ til dagens særaldersgrenser. En løsning kan være at en sykepleier med særaldersgrense i stedet får en økt pensjonsopptjening de årene hun jobber i turnus eller med pasienter/klienter og derigjennom raskere opparbeider en pensjon det er mulig å leve av. Da kan plikten til å fratre ved 65 år fjernes, mens muligheten til å gå av tidligere består.

Åpen for modernisering

– Hvilke konsekvenser vil en avvikling av særaldersgrenser få for sykepleiere?

– NSF vil motsette seg en avvikling av særaldersgrenser, men kan være med på å diskutere modernisering, sier By.

– Dersom særaldersgrensen avvikles, kan ikke sykepleierne likevel gå av med AFP når de fyller 62?

– AFP-ordningen er også under revisjon og vil tilpasses pensjonsreformen. Det vil sannsynligvis i større grad ramme den enkelte å gå av tidlig gjennom lavere pensjon. Derfor mener NSF at sykepleiere fortsatt trenger særaldersgrensen, eventuelt som en økt opptjening, sier hun.

Ikke alle blir utslitt

– Finnes det, slik NSF ser det, noe positivt dersom særaldersgrensen fjernes?

– Plikten til å fratre ved 65 er ikke så viktig for oss. Det finnes jo noen sykepleiere som ønsker og har helse til å jobbe lenger. Noen har begynt å jobbe som sykepleier senere og er ikke utslitt ved 65, sier By.

Det er blitt en sannhet at flere må jobbe lenger for å opprettholde velferdsstaten og at det derfor er helt nødvendig å skjerpe inn på gode pensjonsordninger.

– Er NSF enig i dette?

– Levealdersjusteringen gjør at yngre årskull må påregne å jobbe lenger for å få like god pensjon som i dag. Det er likevel viktig for NSF å forsvare fordelingsmessige sider i dagens pensjonsordninger. Sykepleieryrket er blant de mer krevende i dagens arbeidsliv. Derfor har vi særlige rettigheter gjennom særaldersgrenser, fordi belastningen på sykepleiernes helse er stor, sier NSFs forbundsleder.

Hun mener dagens pensjonsordninger har et forbedringspotensial, spesielt for yngre årskull.

KS har ikke tatt standpunkt

Selv om KS-leder Gunn Marit Helgesen var svært tydelig i intervjuet med Aftenposten, er hun litt mindre bombastisk i sine svar til Sykepleien.

– KS har i møter med regjeringen signalisert behov for å evaluere ordningen om særaldersgrenser. Men KS har ikke tatt endelig standpunkt til hvilke yrkesgrupper dette kan være aktuelt for. For å styrke arbeidslinja mener KS det er nødvendig å diskutere om dagens særaldersgrenser er hensiktsmessige for framtiden, sier Helgesen.

– NSF og andre fagorganisasjoner er skeptiske, har KS forståelse for det?

– Selvsagt har KS forståelse for NSFs og andre organisasjoners roller og standpunkter. Det er derfor alle mulige konsekvenser og løsninger må vurderes, sier hun.

– Vil dette bli et viktig tema under årets hovedtariffoppgjør?

– Dette er det litt tidlig å svare eksakt på. Vi forholder oss nå aktivt til den prosessen som skjer i regi av Arbeids- og sosialdepartementet og som partene er enig om, sier Helgesen.

Du kan lese mer om pensjonsreglene som gjelder for sykepleiere på NSFs nettside.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse