fbpx Sju døde av MERS-smitte så langt Hopp til hovedinnhold
Sør-Korea:

Sju døde av MERS-smitte så langt

Bildet viser en hånd med grafisk stoppskilt som det står "stop mers" på

95 mennesker er smittet av MERS-viruset i Seoul. Internasjonal sykepleierkonferanse skal gå som planlagt.

Myndighetene i Sør-Korea har varslet om flere tilfeller av MERS (Middle East Respiratory Syndrome) coronavirus etter smitte fra en person som returnerte fra reise i Midtøsten 20. mai. Personen søkte hjelp ved flere helseklinikker, og har på disse klinikkene smittet helsepersonell, medpasienter og pårørende. 

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er 95 mennesker smittet og sju døde. 

To kriger

Nam Kyung-pil, er guvernør i Gyeonggi-provinsen som omgir den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Hun har sagt til Reuters at 32 av provinsens somatiske sykehus kjemper mot utbruddet.

- Vi kjemper to kriger: Krigen mot sykdommen og krigen mot frykt," sa Nam til nyhetsbyrået.

Smittemåte og symptomer

Kilden til viruset antas å være kameler/dromedarer i Midtøsten.

Smitte fra person til person skjer ved dråpesmitte, for eksempel ved hosting. Inkubasjonstiden er 2-14 dager, vanligvis 3-4. Viruset gir i hovedsak luftveisinfeksjon, og de vanligste symptomene er hoste og feber.

Viruset ble første gang identifisert hos mennesker i 2012. MERS er et coronavirus i samme familie som utløste SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Men MERS har mye høyere dødelighet, ifølge Verdens helseorgansiasjon. Dødeligheten er  på 38 prosent

Red alert fra Hong Kong

På tirsdag utstedte Hong Kong Hong Kong "red alert". Det betyr at myndighetene råder folk om ikke å reise til Sør-Korea dersom det ikke er helt nødvendig, melder Reuters.

Nyheter fra myndighetene i Hong Kong: news-gov.hk

WHO har ikke har frem til nå ikke kommet med noen anbefalte forhåndsregler for reisende. Likevel melder Travel Industry Council of Hong Kong at de har kansellert alle turer til Sør-Korea

Singapore bestemte tirsdag kveld at de vil begynne å screene passasjerer som kommer fra Sør-Koreas kroppstemperatur.

ICN kongressen

Om en uke samles flere tusen sykepleiere fra hele verden i Seoul. International Council of Nurses (ICN) arrangerer kongress fra 19. til 23. juni. Så langt har utbruddet ikke fått konsekvenser for kongressen, men ICN følger med på situasjonen og legger løpende ut informasjon på sine nettsider.

Norske deltakere

Norsk Sykepleierforbund sender 17 deltakere til kongressen. I tillegg har flere norske sykepleiere meldt seg på gjennom egne arbeidsplasser.

- Totalt tror jeg vi er rundt 30 norske sykepleiere som reiser ned, sier NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By. 

- Har dere iverksatt noen forhåndsregler?

- Vi følger med på utviklingen og følger rådene fra Folkehelseinstituttet. Så langt er det ikke satt inn noen restriksjoner for reisende, sier By.

Lav smittefare

Folkehelseinstituttet sier på sine nettsider at risikoen for å bli smittet med MERS coronavirus ved opphold i Sør-Korea er lav. Det er grunnen til at Folkehelseinstituttet så langt ikke fraråder folk å reise til dit. Men på sin nettside gir de tips til reisende.

  • Følg generelle anbefalinger om god håndhygiene og mathygiene.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at friske personer bruker munnbind. For helsepersonell og personer som pleier syke er det andre anbefalinger. Personer som er syke kan også bruke munnbind, for å hindre smitte videre.
  • Dersom man har vært i kontakt med en person som har fått påvist MERS, og man under oppholdet i Sør-Korea utvikler feber, bør man kontakte helsepersonell for videre undersøkelse. Sør-Korea har opprettet en egen telefontjeneste for henvendelser om MERS, telefon 043-719-7777. Dette telefonnummeret gjelder kun for samtaler innenlands i Sør-Korea.
  • Dersom man har vært i kontakt med en person som har fått påvist MERS og utvikler feber og hoste de første 14 dagene etter man har kommet hjem, bør man kontakte lege via telefon og informere om dette, slik at medisinsk undersøkelse kan utføres uten risiko for videre smitte.
  • Personer som får forkjølelsessymptomer, men som ikke har vært i kontakt med MERS-pasienter, trenger ikke ta særskilte forholdsregler og kan oppsøke lege ved behov. Øvrige personer trenger ikke ta særskilte forholdsregler ved hjemreise.

Mer fakta om MERS-viruset kan du lese på Folkehelseinstituttets nettside.

Vi følger med på utviklingen og følger rådene fra Folkehelseinstituttet.
Eli Gunhild By

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse