Liv settes i fare når et unikt tilbud til sårbare mennesker forsvinner
Stiftelsen Renåvangen, som har gitt rusavhengige en ny sjanse gjennom 37 år med helhetlig ettervern, står i fare for å legges ned på grunn av anbudsprosesser mellom Helse Sør-Øst og private avtaleparter.
Kjære politikere, er dette virkelig retningen dere ønsker for norsk ruspolitikk? Skal menneskeliv gå på anbud?
Når Stiftelsen Renåvangen med 37 års erfaring og et unikt ettervern for rusavhengige står i fare for å legges ned på grunn av anbudsprosesser, reiser det flere alvorlige spørsmål:
Hvordan kan det forsvares at en institusjon som har spesialisert seg på å gi rusavhengige en ny sjanse gjennom langtidsoppfølging og ettervern, blir skjøvet til side?
Drives av anbud og krav
Hvem skal nå sørge for de sårbare menneskene som trenger stabil, langsiktig omsorg og behandling? Økende ventelister og kapasitetsproblemer i TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling) er allerede anerkjent. Hva blir konsekvensene når plasser som Renåvangen forsvinner?
Er det virkelig slik at vi verdsetter menneskeliv lavere enn administrative krav? Rusavhengige er mer verdt enn tall på et budsjett. De fortjener et tilpasset behandlingstilbud, og institusjoner som Renåvangen, som har vist omsorg, fleksibilitet og evne til å endre liv, må få fortsette sitt arbeid.
Vi spør dere: Hva vil dere gjøre for å sikre at de som trenger det mest ikke blir glemt? Skal mennesker i en sårbar livssituasjon virkelig måtte kjempe om plasser i et system som i stadig større grad drives av anbud og krav, fremfor menneskelige behov?
Får fatale konsekvenser
Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er en avgjørende del av norsk rusomsorg. Dette systemet, som gir både døgn- og poliklinisk behandling, er essensielt for å sikre varig rehabilitering og forebygge tilbakefall. Når Renåvangen, som har levert omfattende ettervern over fem år, legges ned, mister vi en institusjon som tilbyr noe ingen andre i landet gjør.
At Helse Sør-Øst har besluttet å redusere antall TSB-plasser til tross for økende etterspørsel, er et slag for både rusavhengige og deres familier. Mens rapporten «Behovet for framtidig rusbehandling» (2022) viser at kapasiteten for døgnbehandling allerede er under press, vil nedleggelsen av plasser som Renåvangen få fatale konsekvenser. Dette er ikke bare en økonomisk eller kapasitetsmessig utfordring. Det er et spørsmål om liv eller død.
Behovet er større enn noen gang
Ventelistene for døgnbehandling vokser, og behovet for varig rehabilitering er større enn noen gang. Tapet av Renåvangen vil føre til at mange pasienter blir stående uten et egnet sted å få hjelp. Dette medfører økt risiko for tilbakefall, overdoser og i verste fall død. Familiene vil miste den tryggheten og støtten Renåvangen har gitt dem i deres kamp for å hjelpe sine nærmeste.
Selv om helseministeren har anerkjent utfordringene og satt mål om å styrke TSB og ettervern, ser vi at tiltakene som blir satt i verk, ikke står i stil til det reelle behovet. Når 64 prosent av døgnplassene i rusomsorgen dekkes av private aktører som Renåvangen, vil tapet av disse plassene ha direkte og umiddelbare konsekvenser for behandlingskapasiteten nasjonalt.
Renåvangen har i snart fire tiår levert helhetlig og human behandling til mennesker med alvorlig rusavhengighet. Med denne nedleggelsen risikerer vi ikke bare at behandlingskapasiteten svekkes, men at liv går tapt fordi sårbare individer ikke får den nødvendige hjelpen i tide. Når institusjoner med så lang erfaring og kompetanse forsvinner, blir det et gap i tilbudet som det vil være svært vanskelig å fylle.
Er kritiske til helseforetakets utradering
Det er med stor sorg vi i dag sender ut følgende pressemelding: Etter 37 år med tilbud om behandling til rusavhengige legges Renåvangen ned.
I den pågående anbudsprosessen mellom Helse Sør-Øst og private ideelle avtaleparter innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) har Stiftelsen Renåvangen mottatt beskjed om at institusjonen er ute av anbudsrunden. 37 års erfaring med behandling av rusavhengige og en svært viktig kompetansearbeidsplass i regionen blir borte.
Vi stiller oss undrende og kritiske til helseforetakets utradering av mangfoldet i behandlingstilbudet til rusavhengige og kraftige nedbygging av behandlingsplasser til en sårbar gruppe samtidig som vi venter på regjeringens forebyggings- og behandlingsreform.
Mister viktig kompetanse og arbeidsplasser
Renåvangen har lang erfaring med å ta imot pasienter med sammensatte utfordringer. Institusjonen er kjent for å strekke seg langt for å tilpasse tilbudet og gi mange sjanser til de som trenger det. Vi har vært en viktig samarbeidspartner for mange i krevende livssituasjoner.
I skrivende stund har Renåvangen 28 inneliggende beboere, og vi har en venteliste lengre enn på svært lenge. Vi ligger an til en beleggsprosent på hundre prosent i 2024. Vi har hatt et femårig ettervernstilbud siden oppstart og har bred erfaring med hva et slikt tilbud bør omfatte.
Renåvangen er kjent for endringsvilje og tilpasningsevne, og vi har spesialistkompetansen som etterspørres i anbudsrunden. Vi stiller oss uforstående til avvisningen og er opptatt av at alle må få god helsehjelp og et tilpasset behandlingstilbud.
Den store Renåvangen-familien sørger. Ansatte er opptatt av å ivareta alle i denne krevende situasjonen samtidig som de selv går en svært utfordrende hverdag i møte. Med 35 ansatte og 25 årsverk står regionen i fare for å miste viktig kompetanse og sårt trengte arbeidsplasser.
1 Kommentarer
Knut Bjørge
,Og de som er helt alene uten familie. Noen venner gjennom 50 år og naboer som ser om det lyser i vinduet.Like ille er det med det psykiske helsevern.