fbpx Her er sju tips for en velfungerende frivillighet i eldreomsorgen Hopp til hovedinnhold

Her er sju tips for en velfungerende frivillighet i eldreomsorgen

Bildet viser en bruker ute i naturen sammen med en sykepleier og en frivillig

Utgangspunktet for et samarbeid med frivillig sektor i den kommunale eldreomsorgen skal selvsagt ikke være å kutte kostnader, men å sammen legge til rette for god, helhetlig omsorg. 

At vi blir stadig flere eldre byr ikke bare på utfordringer, men også på gode løsninger. Frivillig sektor er en viktig bidragsyter for å få til et velfungerende velferdssamfunn. 

I 2050 forventes omtrent én av fem nordmenn å være 70 år eller eldre, ifølge SSB. Mange eldre er ressurssterke og ønsker å bidra som frivillige. Samtidig er det flere eldre som kan ha stor glede av å bli inkludert i fellesskap gjennom aktiviteter skapt av frivillig innsats. 

Ingen tydelig rolledefinisjon

Frivillighet og seniorkraften blir av flere nevnt som gode løsninger på en presset helsetjeneste og eldreomsorg, men uten en tydelig rolledefinisjon og konkretisering av hvilke oppgaver frivillige kan bidra med. 

For at samarbeidet mellom frivillige og kommunen skal bli godt, trengs det kompetanse hos ledere og ansatte. Man må sørge for at den frivillige innsatsen skjer innenfor trygge rammer, men også med tanke på de frivilliges premisser og for å definere deres rolle. Slik som blant annet Øygarden kommune (utenfor Bergen) har gjort, ved å sikre seg spesialkompetanse på frivillighet og innføring av nye arbeidsmetoder.

Frivillige må ivaretas

Politisk forankring er nødvendig for å få de ressursene en trenger. Frivillige må ivaretas, følges opp og settes pris på for den viktige funksjonen de har i lokalsamfunnet. Utgangspunktet for et samarbeid med frivillig sektor i den kommunale eldreomsorgen skal selvsagt ikke være å kutte kostnader, men å sammen legge til rette for god, helhetlig omsorg. 

Både Folkehelsemeldingen – Nasjonal strategi for utjevning av sosiale helseforskjeller og den nye Bo trygt hjemme-reformen trekker frem verdien av «aldersvennlige samfunn» hvor alle – uavhengig av alder og funksjonsnivå – skal kunne ta del i aktivitet og sosialt fellesskap. Her har Senter for et aldersvennlig Norge og Frivillighet Norge satt i gang et viktig arbeid med å involvere seniorer.

Fakta
Verdighetsenteret

Verdighetsenteret er et nasjonalt tverrfaglig kompetansesenter innen eldreomsorg som, nettopp, formidler kunnskap om frivillighet og kultur, palliasjon, demens og akuttmedisin i eldreomsorgen. Vi ser verdien av et styrket samarbeid mellom sivilsamfunn og kommune.

Verdighetssenteret har mange års erfaring og gode samarbeid med organisasjoner og frivillighetskoordinatorer fra ulike kommuner. Gjennom lavterskelkurs og rådgivning ønsker vi å være en nyttig aktør når det kommer til å skape et godt og aldersvennlig samfunn for alle. Gjennom digitale og fysiske kurs, etterutdanning og fagdager jobber vi for å øke kompetanse og forståelse for samhandling/samarbeid mellom frivillig sektor og helse/kommune/eldreomsorgen.

Sju råd fra Verdighetsenteret

1. Tydelig premiss

Frivillig sektor kan være en samarbeidspart som kan styrke den sosiale, kulturelle og psykososiale omsorgen, men skal ikke erstatte ansatte i utførelsen av lovpålagte oppgaver, eller utføre helsehjelp. En sterk frivillig sektor skaper utgangspunkt for gode samarbeid. Gode rammebetingelser for frivillig sektor med tilskuddsordninger som legger til rette for langsiktige aktiviteter og en satsing på langsiktig frivillighetspolitikk, er viktig. 

2. Rolle- og oppgavefordeling

For å trygge frivillige og helsepersonell må roller og oppgaver diskuteres, avklares og tydeliggjøres. Dette bør vises i gjeldende planverk og strategier på ulike nivå.   

3. Ledelse og læring

Selv om det etterstrebes tydelighet i rollene, kan vi ikke overregulere et felt som skal inkludere et tillitsbasert samarbeid mellom ulike parter. Det vil alltid eksistere gråsoner og etiske dilemmaer der oppgavefordelingen ikke er tydelig. Her kreves det kompetanse, kvalifisert ledelse og systematisk etisk refleksjon for å enten unngå uheldige situasjoner, eller møte utfordringer som kan oppstå.

4. Forankring

Forankre satsingen bredt, både i politisk og administrativ ledelse og den lokale frivilligheten. Frivillighetssatsingen må inkluderes i kommunens planverk for å sikre kontinuitet og at den er i tråd med kommunens frivillighetspolitikk på overordnet nivå. Undersøk nødvendig lovverk med kommuneadvokat eller juridiske rådgivere, og forankre satsingen internt i virksomheten.

5. Godt organisert samarbeid

Legg til rette for et godt organisert samarbeid mellom helseinstitusjoner/kommuner og frivillig sektor. Dette kan bidra til mangfold, trygghet, aktivitet, glede og mindre isolasjon i samfunnet. Noen må ha ansvar for å ivareta og anerkjenne innsatsen til de frivillige, både i de frivillige organisasjonene og i kommunens virksomheter hvis aktiviteten skjer der. 

6. Tålmodighet

Mye bra aktivitet kan skje fort i frivilligheten når alt klaffer. Det er også mulig at den ene eller andre parten ikke er klar eller mottakelig for et initiativ. Tenk de lange tankene for å få til samarbeid som kan blomstre over lengre tid. 

7. Invester i kompetanse

Som i alle andre samarbeid må partene i samarbeidet ha kjennskap til hverandre for at samhandlingen skal bli god. Frivillige må sikres god opplæring. Samtidig må ledere, helsepersonell og øvrige ansatte få kompetanse på hvordan kommunen kan være en god samarbeidspart for frivilligheten. 

Verdighetsenteret opplever at når frivillige blir satt til oppgaver de ikke skal gjøre, eller det oppstår misforståelser, kan det tilskrives mangel på kunnskap. Det er ikke alltid åpenbart hva som er rett i ulike situasjoner. Mer kompetanse på dette området skaper en trygg ramme for alle parter i samarbeidet. Samlet bidrar dette til at frivillig innsats kan realisere sitt fulle potensial innen eldreomsorgen. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse