Mens du sov…
Denne natta er det team Røed og Høgaas som passer på pasientene ved kirurgisk post 3 ved Drammen sykehus.
I helsevesenet går hjulene rundt 24 timer i døgnet. Totalt jobber 260 000 i helsesektoren utenfor normalarbeidstid, mange er sykepleiere.
- Jeg forsov meg, sier sykepleier Mona Røed. Hun skal på nattevakt på kirurgisk post 3 ved Drammen sykehus i Vestre Viken HF. Posten er en Øre-, nese og halsavdeling.
- Forsov du deg? Spør sykepleier Marie Høgaas lattermildt.
Klokka nærmer seg 22.00. Kveldsvakta skal gi rapport og ansvaret for pasientene over til nattevaktene som består av team Høgaas og Røed.
Les også:Robuste og aktive sykepleiere tåler skiftarbeid
Første runde
Klokka 22.30 er rapporten overstått. Røed og Høgaas går runden for å hilse på pasientene og sjekke at alt er som det skal. Begge jobber 100 prosent stilling og går i tre-delt turnus.
Stikker du hodet inn døra til avdelingen, kan du fort få inntrykk av at pasientene sover søtt. Lyset er dempet i korridorene som virker fredfylte. Men bak lukkede dører ligger pasientene. De ringer i ringeklokka. "Pipingen" de forårsaker er det eneste som gir gjenlyd i avdelingen. Pasientene vil ha smertestillende, andre trenger væsketilførsel eller blodoverføring, mange av pasientene skal også ha intavensøs antibiotika. Noen har høy feber og trenger temperatursjekk hver halvtime. Ellers trenger alle pasientene generelt tilsyn.
Klokka 23.30: Pasientklokkene ringer med minutters mellomrom. To pasienter har svært høy feber og må sjekkes hver halvtime. En pasient har de mistanke omat har MRSA og er derfor lagt på isolat. Tre pasienter har gjennomgått omfattende kirurgi og må regelmessig observeres og gis smertestillende. Seks pasienter skal forberedes til operasjon. I tillegg har avdelingen en terminal pasient. - I natt har vi mange pasienter som krever mye tilsyn. Det blir hektisk, konstaterer Mona Røed i forbifarten. Les også: Tema om søvn
Klokka nærmer seg 02.00. For første gang siden hun kom på vakt, kan Mona Røed sette seg ned noen minutter. Marie Høgaas må drøye pausen enda en liten stund. - Å jobbe natt er ett stort hjertebarn for meg, sier hun. Hun mener NSF burde jobbe mer for de som jobber natt, spesielt i forhold til lønn. - Tilleggene vi får er blitt noe bedre, men det er ett godt stykke igjen før vi får den kompensasjonen vi fortjener, sier Røed.
Alderen merkes Røed har alltid jobbet nattevakt. Hun har akkurat passert de 50, og merker at tredelt turnus tar mer på nå enn før. - Nå klarer jeg maksimalt tre nattevakter i strekk. Jeg merker at det sliter mer på meg. Da jeg hadde små barn jobbet jeg fast nattevakt, men i redusert stilling. Det var praktisk for meg da. Jeg fikk mye fritid, litt høyere lønn, og mer tid sammen med barna, sier hun. Det finnes en god del forskning på skift/turnus arbeid. Studier viser at det blant annet gir økt risiko for brystkreft, tarmsykdommer og hjerte- og kar sykdommer. - I tillegg må jeg passe på hva jeg spiser for min egen helses skyld, og for hvor opplagt jeg skal være under nattevakten. Det gjelder å holde blodsukkeret så stabilt som mulig. Det handler ikke om slanking, men turnusarbeidere har økt risiko for fedme, sier hun.
- Når du har jobbet natt, har du problemer med å sove? - Det absolutt beste med å jobbe nattevakt er å møte "trøtte" kolleger som skal på jobb, mens du selv vet at du skal hjem hvor sengen står å venter. Jeg pleier å ta en halvtimes tid i fred og ro når jeg kommer hjem med avisen. Må komme meg ”ned”, før jeg kan sove. Jeg pleier å sove til klokka 13.00 eller 14.00. Da står jeg opp, men hviler ett par timer på ettermiddagen før jeg skal på ny nattevakt. For meg fungerer dette bra, men som sagt; Jeg merker det mer nå enn før. Marie Høgaas kommer inn på dagligstuen. Nå kan hun sette seg ned noen minutter. - I dag har det vært stress, konstaterer hun og bifalles av Røed. - Har du problemer med å sove etter nattevakt? - Jeg bor i Holmestrand, så jeg har en drøy kjøretur før jeg er hjemme. Å sovne går greit, men jeg merker på humøret at jeg blir fort irritert om jeg vekkes for tidlig. Samboeren min vekket meg en halv time for tidlig i dag. Det resulterte i krangling. Jeg kan ikke for det, men humøret og mitt sosiale liv blir absolutt påvirket av å jobbe natt. Det er spesielt den første nattevakten som er verst. Dagen etter føles litt som om man har vært på fest, uten moroa som følger med. Andre nattevakt går bedre, men jeg er fremdeles ”morgengretten”, sier Høgaas.
Å jobbe tredelt turnus har sine positive og negative sider. Men begge sier de trives godt i
|
0 Kommentarer