Indirekte betalingsløsninger truer gratisprinsippet

Offentlige helsetjenester er underfinansiert og trenger mer ressurser for å møte fremtidens utfordringer. Samarbeid mellom offentlige og private aktører kan styrke tjenestene, men må ikke gå på bekostning av likeverdig tilgang for alle.
Vi er glade for at Nors Care, som står bak appen Nørs, deltar i debatten på Sykepleien.no om kommuners støtte til kommersielle aktører og hvordan dette kan true gratisprinsippet i helsestasjonstjenesten.
Vi startet debatten i en kronikk publisert 27.01.25. Slike debatter er nødvendig for å sikre gode tjenester og bevisstgjøre beslutningstakere på ulike nivåer og de som leverer helsetjenester om hvilke tjenester som er til det beste for brukerne.
Offentlige helsetjenester er underfinansiert
Nors Care kommer med mange viktige innspill som kan utvide debatten, og vi håper at noen tar poengene videre. Som helsesykepleiere med mange års klinisk erfaring har vi satt søkelys på gratisprinsippet i helsestasjonstjenesten og brukt Nørs kun som et eksempel på det vi mener er en trussel mot dette prinsippet.
Vi er enige med Nors Care om at offentlige helsetjenester er underfinansiert og at det bør bevilges mer penger til forebyggende helsearbeid. Vi trenger både offentlige og kommersielle aktører for å møte fremtidens behov og utfordringer. Offentlige helsetjenester og private aktører bør derfor samarbeide om digitale løsninger for å styrke tjenestene, forbedre tilgjengeligheten og sikre at helsepersonell jobber kunnskapsbasert og effektivt.
Alle skal ha tilgang til helseinformasjon
Vi er også enige om at både offentlig og private aktører må sikre brukernes personvern, noe som er et krevende arbeid i digitalisering av helsetjenester. Helseinformasjon (også de formidlet gjennom digitale løsninger) er vi samstemte om skal nå alle uavhengig av økonomi og sosial bakgrunnen.
Når Nors Care skriver i sin kronikk at: «forskning viser at selv om helsetjenester er «gratis», får mer ressurssterke personer med høy helsekompetanse bedre oppfølging enn andre», undrer vi oss over hvordan de kan være sikre på at de selv ikke bare bidrar til å forsterke dette problemet gjennom deres indirekte reklame- og betalingsfinansierte løsninger i appen. Dette også til tross for at de har oversatt appen til flere språk.
Foreldre betaler for ekstra funksjoner
Vi erkjenner at appen Nørs dekker et behov helsestasjonstjenesten har etterlyst, men vi skulle ønske at det offentlige hadde løst dette behovet selv, gjerne i samarbeid med en privat aktør. Sluttbrukerne av Nørs eller andre digitale tjenester og løsninger skal ikke risikerer å møte reklame eller betalingsløsninger som Helsesykepleierne NSF har vedtatt ikke er ønskelig.
Vår uenighet ligger i at indirekte eller direkte betalingsløsninger truer gratisprinsippet i helsestasjonstjenesten som skal sikre likeverdige tilbud til alle. Ved å innføre denne typen løsninger så velger man å åpne en dør som NSF lukket for cirka ti år siden. Og vil vi det?
Selv om Nørs i utgangspunktet er gratis å laste ned vil appen – som har cirka 200 000 aktive brukere ifølge Nors Care egne tall – ha om lag 20 000 (10 prosent) foreldre som betaler for ekstra funksjoner i appen, og 80 000 (40 prosent) som benytter fanen med tilbud/reklame. Det er derfor ikke et ubetydelig antall foreldre som da betaler eller blir utsatt for tilbud/reklame som indirekte truer gratisprinsippet og et likeverdig helsetilbud.
0 Kommentarer