fbpx Sykepleier frykter konsekvensene av Helseplattformen Hopp til hovedinnhold

Sykepleier har sagt opp begge jobbene sine i protest mot Helseplattformen

Elisabeth Sjaastad på en gressplen med blå himmel i bakgrunnen

Elisabeth Sjaastad (53) slutter i jobben ved Levanger Sykehus samme dag som Helseplattformen innføres. – Jeg synes systemet er etisk og faglig uforsvarlig, sier hun. 

Elisabeth Sjaastad har jobbet som helsesykepleier ved Verdal Helsestasjon siden 1999. I 2000 begynte hun i tillegg å jobbe som sykepleier ved Levanger sykehus. Nå har hun imidlertid sagt opp begge jobbene. 

– Det er én grunn til det, og det er Helseplattformen. Det har jeg også skrevet i oppsigelsen, sier hun.

Superbruker

Sjaastad har mye erfaring med Helseplattformen gjennom jobben i kommunen, der systemet allerede er innført. Hun har til og med vært en av superbrukerne som skal veilede kollegaer i innføringen av systemet. 

Den 9. november skal også Levanger sykehus innføre det amerikansk-utviklede journalsystemet. Det har Sjaastad bestemt seg for at hun ikke vil være med på. 

– Jeg synes systemet er etisk og faglig uforsvarlig. Jeg bekymrer meg for personvernet og for pasientsikkerheten, sier hun.

Et av problemene hun trekker frem er tilgjengeligheten av personopplysninger.

– I tidligere system har vi måttet få samtykke til å få informasjon. Nå føler jeg at informasjonen er så tilgjengelig. Personopplysninger ligger tilgjengelig for ansatte som ikke trenger dem, sier Sjaastad. 

Føler plikt

– Hva ønsker du å oppnå med oppsigelsen?

– Å understreke det faktum at jeg ikke kan stå i et slikt system, at jeg synes dette er så alvorlig. Jeg føler at jeg må stå opp og tale pasientenes sak, sier Sjaastad. 

Hun trekker frem Helsepersonellovens §17, som sier at helsepersonell skal gi tilsynsmyndighetene informasjon om forhold som kan medføre fare for pasienters eller brukeres sikkerhet. 

Sjaastad opplever at hun har fått støtte for avgjørelsen sin. Ifølge henne har hun fått meldinger av ukjente, også pasienter, som takker for at hun står frem. 

Hun sier at andre ansatte også har snakket om å si opp, men at det ikke er alle som har muligheten. Selv føler hun at hun ikke har noe valg, men synes det er veldig trist å forlate arbeidsplassene sine. 

– Jeg er veldig glad i jobbene mine, brukergruppen og kollegaene, sier hun. 

Sjaastad understreker at hun vet at pasientsikkerheten ivaretas av ansvarsfulle sykepleiere og at hun ikke ønsker å skape et skrekkscenario.

Men det blir mye ekstra arbeid når man må ta så mange ekstra kontroller, sier hun. 

Frykter for pasientene

– Hvilke konsekvenser av innføringen frykter du? 

Jeg er bekymret for avvik som får konsekvenser for pasientens helse, og eventuelt død. Det er en dramatisk ting å si, men det er faktisk noe som kan skje. Jeg er redd for at de som har behov for hjelp raskt ikke blir fanget opp, sier Sjaastad. 

Ifølge henne har en rekke tilsynsmyndigheter uttrykt bekymring rundt helseplattformen:

– Legeforeningen, sykepleierforbundet, riksrevisjonen, kommunerevisjonen, statsforvalteren i Trøndelag, datatilsynet, Statens helsetilsyn, FHI, Statens strålevern, arkivverket og kripos har varslet bekymring for systemet. Da blir også jeg bekymret, sier hun. 

– Advarslene har kommet etter at det ble bestemt å innføre systemet. Hva mener du kommunen og sykehuset burde gjøre?

Kommunen har nok kunnskap til at de bør få et nytt journalsystem, for jeg har ikke tro på at dette systemet kan rettes opp. Det har vært så mye feil at jeg ikke stoler på systemet. Det er mange kommuner som ikke tar det i bruk, så målet og hensikten med systemet nås ikke uansett, sier hun. 

Turid Saursaunet

Trist for oss

Turid Saursaunet er hovedtillitsvalgt i NSF ved Levanger Sykehus.

– Hun har tatt en avgjørelse med utgangspunkt i sine verdier og vurderinger. Det må respekteres, sier hun. Samtidig vedkjenner hun at det er trist at en ansatt har valgt å si opp. 

– Vi mister god kompetanse. Og det er vi helt avhengige av, sier Saursaunet. 

– Sjaastad frykter at systemet vil føre til blant annet dårligere personvern og dårligere pasientsikkerhet. Deler du disse bekymringene? 

– NSF har hele tiden vært opptatt av pasientsikkerheten. Hvis vi går for en løsning som går på bekostning av den, vil det være bekymringsfullt, sier hun. 

Saursaunet ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt hun mener Helseplattformen går på bekostning av pasientsikkerheten. 

– Selvsagt må vi sikre at den ikke gjør det, sier hun. 

Lojale til faget

– Hvordan jobber dere med å sikre at det ikke skjer?

– Tillitsvalgte er involvert i prosessen med innføringen, og vi har hele tiden pasientsikkerhet i fokus når vi sitter i møter med ledelsen og i alle deler av prosessen der vi kan påvirke, sier hun. 

Saursaunet forteller at de tidligere i år gjennomførte en spørreundersøkelse der medlemmene ble spurt om deres tanker rundt Helseplattformen. 

– Medlemmene våre er lojale til faget sitt og setter pasienten først. Derfor er de mest opptatt av pasientsikkerheten når et nytt system skal innføres. Vi i NSF er oppmerksomme på og bekymret for belastningen for våre medlemmer ved innføringen av et nytt journalsystem, sier hun. 

Turid Saursaunet forteller at de i prosessen med innføringen av Helseplattformen vil være opptatt av at helseforetaket gjør grundige risiko- og sårbarhetsanalyser, henter ressurser, tilrettelegger for nok avsatt tid, samt nødvendig kompetanse for å sikre tilstrekkelig opplæring og øving. 

– Avhengig av kollegaer 

Annamaria Forsmark er administrerende direktør ved Helse Nord-Trøndelag. 

– Vi skulle ønske at alle våre ansatte ble med på denne digitale transformasjonen og synes derfor det er leit at vi mister en kollega, sier hun om at Sjaastad har valgt å slutte. 

Hun skriver på e-post til Sykepleien at ledelsen er godt kjent med at det er delte meninger om Helseplattformen blant de ansatte. 

– En av de største risikoene er knyttet til om vi har tilstrekkelig bemanning for å kunne innføre Helseplattformen i Nord-Trøndelag samtidig med pasientbehandling. For å redusere denne pasientsikkerhetsrisikoen er vi avhengig av bistand fra våre kolleger i regionen, og dette er noe vi naturligvis arbeider aktivt med, sier Forsmark. 

Hun sier at innføringen av Helseplattformen er en omfattende prosess og at de ser på andre risikoreduserende tiltak for at innføringen skal gå så bra som mulig. I dette arbeidet har de dialog med St. Olavs hospital i Trondheim og Helse Møre og Romsdal, som nå har driftet sine sykehus med Helseplattformen over litt tid. 

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken. 

Her skal Helseplattformen innføres i November

Kartet under viser hvor Helseplattformen er tatt i bruk. I tillegg innfører seks kommuner (Tingvoll, Heim, Hitra, Smøla, Sunndal og Surnadal) og Helse Nord-Trøndelag Helseplattformen 9. november 2024. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse