fbpx Overlevelsen til spedbarn og mor er viktigere enn alt annet Hopp til hovedinnhold

Overlevelsen til spedbarn og mor er viktigere enn alt annet

Bildet viser et portrett av Katrine Kirkeby Suur-Nuuja

Helsestasjoner kan være nøkkelen til tryggere fødsler. Gjennom åpen dialog og støtte kan gravide gjenopprette tilliten til det offentlige fødetilbudet.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Det offentlige fødetilbudet er ansvarlig for sikkerheten under fødsler på sykehus. Å få reise hjem fra sykehuset med en levende baby må verdsettes og ha den aller høyeste prioriteten. Dette innebærer at gravide må ha tillit til helsevesenet og at de ikke utsetter fosteret eller seg selv for unødvendig risiko som ved hjemmefødsler uten helsepersonell til stede. 

Diskusjonen om fødsels- og barselomsorgen har belyst at det offentlige fødetilbudet har et vaklende omdømme. Det er tydelig at flere gravide mangler den uunnværlige tilliten til det offentlige helsevesenet, og en økende andel gravide etterspør fødsler uten autorisert helsepersonell. Hvordan kan gravides tillit til det offentlige fødetilbudet styrkes?

Det var den mørkeste dagen i livet

Min tillit til det offentlige helsevesenet (jeg jobber selv i helseforvaltningen) nådde et bunnløst nivå den dagen tantebarnet mitt døde. Med en etterlengtet kul på magen reiste jeg på sykehuset for å hilse på den nydelige babyen og også ta farvel med ham. Det var den mørkeste dagen i hele mitt liv. Henrik, som bare ble fem dager gammel, ble født på termin på det samme sykehuset jeg hadde valgt til min fødsel. Jeg beholdt dette sykehusvalget og er i dag en takknemlig mamma til en sprell levende født jente

Heldigvis kan jeg se tilbake på en drømmefødsel. Men veien dit var intet annet enn blytungt arbeid fra både den offentlige fødselsomsorgen og meg selv. Til tross for den manglende tilliten til helsevesenet, bestemte jeg meg for å ta kontakt med jordmoren min på helsestasjonen den absurde dagen Henrik ble født. Hun tok meg, og situasjonen, hundre prosent på alvor. 

Sammen bygget vi opp min trygghet på livet i min mage og min tillit til det offentlige fødetilbudet. Innsatsen til denne jordmoren var avgjørende for min graviditetsopplevelse, og jeg er lettet over at jeg valgte å «jobbe med» helsevesenet.

Tillit må fortjenes

Med hardt opparbeidet trygghet, tillit og særdeles gode forberedelser, møtte jeg et drømmeteam på fødeavdelingen. De både hørte og så meg og mine behov. Jeg stolte på jordmødrene under hele fødselen. Jeg unner alle en slik trygg opplevelse. 

Til tross for ressursutfordringer jobber sykehusene og helsestasjonene med å bygge tillit hver eneste dag. Og tillit må man gjøre seg fortjent til. Av og til går det fryktelig, fryktelig galt likevel. Det betyr ikke at gravide bør snu ryggen til autorisert helsepersonell. Helsevesenet har systemer for å dokumentere når noe går feil i håp om å unngå gjentakelse. Det tilsvarende har ikke uautorisert helsepersonell. 

En sosialantropolog under studietiden holdt et arbeidsseminar om at man kan kjempe for forandringer fra innsiden i stedet for bare fra utsiden. Fødsels- og barselomsorgen i Norge har etter min mening et betydelig forbedringspotensial. Derfor er det nyttig med debatt fra begge sider. Men å utelukke autorisert helsepersonell i en uforutsigbar fødselssituasjon, er etter min personlige mening å dra det altfor langt. Jeg har erfart at det er det best å «jobbe med» og «sammen for» et godt helsevesen som man kan skape tillit til. Helsestasjonen har en enestående mulighet til å være første steg for å bygge opp gravides tillit til det offentlige fødetilbudet. 

Tillit kan bygges på helsestasjonen

Helsedirektoratet kom i mars med oppdatert retningslinje til blant annet hjemmefødsel. Dersom en gravid skulle vurdere hjemmefødsel, håper jeg at hun i samhandling med helsestasjon tar en gjennomgang av denne. På denne måten tror jeg at retningslinjene kan være en brobygger ved å gi rom for samtale mellom partene. 

Om den gravide i tillegg til det offentlige tilbudet skulle ønske en doula, har jeg personlig stor tro på at alle parter vil kunne verdsette hverandres roller og bidrag. Forutsetningen for å skape en sterk tillitsbro er at alle parter er villige til å jobbe for det. Dersom den gravide parten vender ryggen til det offentlige fødetilbudet, spiller det liten rolle om helsestasjoner og sykehus rundt om i landet daglig streber for å ha et bedre tilbud.

Jeg oppfordrer alle gravide til å snakke åpent med sin helsestasjon. Videre oppfordrer jeg alle helsestasjoner til å gi den samme gode responsen og støtten som jeg fikk. På helsestasjonen kan tillit bygges, og den gravide kan ta informerte avgjørelser. Mitt største håp er at alle gravide har en trygg fødsel på sykehuset og får ta med seg en levende baby hjem.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse