fbpx Ny retningslinje for fødselsomsorgen: – Dette er strålende nyheter Hopp til hovedinnhold

Ny retningslinje for fødselsomsorgen: – Dette er strålende nyheter

bildet viser Hanne Schjelderup

Helsedirektoratet har for første gang publisert en samlet faglig retningslinje for fødselsomsorgen. – Etterlengtet og etterspurt, sier jordmorleder Hanne Charlotte Schjelderup.

Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at anbefalingene er basert på den nyeste forskningen og beste praksis nasjonalt og internasjonalt. 

Fornøyd jordmorleder

Retningslinjen er etterspurt, og vi mener den vil bidra til god kvalitet i fødselsomsorgen i årene framover, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Torunn Janbu.

– Dette er strålende nyheter og et arbeid vi har bidratt til gjennom å ha deltatt i arbeidsgruppen, sier leder i Jordmorforbundet NNSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

Hun bekreftet at en slik retningslinje er etterspurt blant jordmødre.

Hjemmefødsler og tidspunkt for første kontroll

Mye av innholdet i den nye retningslinjen er en videreføring av tidligere anbefalinger. Men det finnes noen nyheter. Blant annet anbefaler Helsedirektoratet at offentlige sykehus skal kunne tilby hjemmefødsel, men det er ingen rettighet kvinnene har.

– Jordmorforbundet har stått på og samarbeidet med Helse- og omsorgsdepartementet for at hjemmefødsel skal bli et tilbud gjennom offentlige sykehus, så det er gledelig at vi nå har fått på plass, sier Schjelderup.

For gravide som har gått over termin, anbefaler de nye retningslinjene at tidspunktet for første kontroll fremskyndes fra 7–10 dager etter termin til til 4–7 dager etter termin.

I tillegg kommer det nye anbefalinger om pasientinformasjon og pasientmedvirkning når fødselshjelpen haster.

Ingen endring i følgetjenesten

Når det gjelder følgetjenesten, videreføres grensen på 90 minutters reisevei inntil det blir utført en evaluering av dagens ordning.

– Det har vært en kampsak for oss å sikre følgetjeneste. Det er en viktig tjeneste å sikre, fordi flere kvinner har fått lang reisevei til fødested når vi kun har 44 fødeavdelinger igjen, sier Schjelderup.

I forbindelse med omlegging av finansieringen mener jordmorlederen det er beklagelig at tjenesten ble kuttet i mange regioner, og at foretakene brukte overførte midler til tilbudet på annen drift. 

– Nå skal tjenesten evalueres, og det er helt nødvendig, sier hun. 

Bemanningsnorm ble vraket

Helsedirektoratet fikk opprinnelig i oppdrag å utarbeide normtall for bemanning i fødeinstitusjoner. 

– Dette oppdraget ble senere trukket tilbake av Helse- og omsorgsdepartementet. Den nye retningslinjen inneholder i stedet en anbefaling om rutiner for bemanning av jordmødre i fødeinstitusjoner, skriver Helsedirektoratet.

– Det arbeidet skal vi i Jordmorforbundet følge med argusøyne, lover Schjelderup. 

Hun mener bemanningen har over tid vært for lav, spesielt på de største fødeavdelingene. 

– Det har ført til høyt sykefravær, brudd på retningslinjer for fødselsomsorgen og jordmorflukt. Vi er sterkt engasjert i å være en pådriver for god kvalitet i fødselsomsorgen. Det krever nok jordmødre på jobb, sier hun.

– Det skal være tid til omsorg

Schjelderup mener det er uheldig at jordmorkompetanse erstattes med lavere kompetanse når fødende har blitt eldre, sykere og krever mer medisinsk oppfølging.

– Det skal også være rom for omsorg, nødvendig overvåkning og pleie før under og etter fødsel. Vi er stolt over dette viktige arbeidet og gleder oss over at det nå er lansert. 

Du kan lese hele retningslinjen her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse