fbpx Sengene på gynekologisk sengepost må forbeholdes kvinnelige pasienter Hopp til hovedinnhold

Sengene på gynekologisk sengepost må forbeholdes kvinnelige pasienter

Kjønnsnøytrale senger på en gynekologisk sengepost utfordrer særlig ivaretakelsen av pasientens integritet.

Ifølge lov om pasient- og brukerrettigheter § 1–1 er lovens formål å bidra til å fremme tillitsforholdet mellom pasient og helse- og omsorgstjenesten, fremme sosial trygghet og ivareta respekten for den enkelte pasients liv, integritet og menneskeverd.

Om flersengsrom skriver Sykehusbygg HF i «Planlegging av sengeområder» at det i flersengsrom – uavhengig av kjønn – vil være vanskelig å unngå deling av taushetsbelagt informasjon og kommunikasjon, aktiviteter som pleie og behandling samt at private forhold eksponeres for andre i rommet. 

I tillegg viser det seg at pasientene eksponeres for hverandres lukter, lyder, støy og forstyrrelser. Også besøk må reguleres for å ikke forstyrre medpasienter. Dette er gode grunner til at det nå etableres ensengsrom i nye sykehusbygg.

Pasienter i sårbare situasjoner

Når det nå er snakk om overbelegg der behovet for senger i sykehuset er stort, har man ved Akershus universitetssykehus bestemt at sengene i sykehuset skal være kjønnsnøytrale, også på gynekologisk sengepost i kvinneklinikken.

Store deler av pasientgruppen på denne sengeposten er i sårbare situasjoner, og de fleste er innlagt med tilstander knyttet til underlivet. Det er snakk om provoserte aborter, spontanaborter og tilfeller der fosteret har sluttet å utvikle seg, avansert smerteproblematikk, infeksjoner i bekken og underliv og mer, samt alvorlig syke kreftpasienter. 

De fleste av disse tilstandene innebærer behandling og stell som naturlig nok tar utgangspunkt i kvinnenes underliv, gjerne med påfølgende utskillelse av kroppssekreter samt smerter, kvalme og annet ubehag. For mange vil tilstedeværelse av menn i slike situasjoner medføre utrygghet og vansker med å be om bistand eller adekvat hjelp. I tillegg vil kulturelle forhold spille inn. Det er fremdeles i 2024 knyttet stigma til kvinnens underliv.

Bør forbeholdes kvinner 

Alle disse kvinnene er på sin mest sårbare, og mange bærer med seg traumer etter overgrep eller annet. Sykehuset kan dessverre ikke tilby alle disse enerom, men av hensyn til deres situasjon og lovens intensjon om ivaretakelse av verdighet og integritet, mener NSF Ahus at sengene på gynekologisk sengepost skal forbeholdes kvinnelige pasienter. 

NSF Ahus ber om at Ahus HF revurderer avgjørelsen og avvikler bestemmelsen om kjønnsnøytrale senger på gynekologisk sengepost slik at disse sengene rutinemessig styres for et eventuelt «kvinnelig» overbelegg.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Morten Grønlie

Foretakshovedverneombud
9 months siden

I utgangspunktet mener jeg at alle kjønnsnøytrale senger på sykehus bør settes under lupen. Det er i utgangspunktet for mange en byrde som pasient og dele rom når man er syk og sårbar. Det å benytte Kjønnsnøytrale senger på gynekologisk sengepost mener jeg er en svært uheldig sak. Dette bør man unngå. Dette har helt åpenbart betydning for kvinnene som ligger der i utgangspunktet, men jeg ville følt dette som en tilleggsbelastning også og være en mannlig pasient som ble lagt på rom med en kvinne på en gynekologisk sengepost.
Dette har selvfølgelig også konsekvenser for de som arbeider der. Dette går ut over deres arbeidsmiljø også.

I Norge er vi politisk og ledelsesmessig svært opptatt av og ikke misbruke offentlige midler og bygge for store sykehus. Måloppnåelsen rundt denne bekymringen er på 100% da vi hittil ikke har bygd et eneste sykehus som har vært for stort. Men vi har bygd mange som er for små og dette får store konsekvenser for ledere på sykehusene, de ansatte og deres arbeidsmiljø, pasienter og ikke minst for økonomien.
Hvis Ahus hadde hatt tilstrekkelig sengekapasitet ville vi aldri tatt i bruk kjønnsnøytrale senger tror jeg. Jeg ønsker bort alle kjønnsnøytrale senger, men mener at vi umiddelbart bør skjerme gynekologisk sengepost til kun kvinner.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse