Helsesykepleiefaget er under sterkt press
Jeg har en oppfordring til helsesykepleiere som har skjønt hva fagets grunnleggende verdier handler om, skriver Ingeborg Nilsen.
Ønsker vi helsesykepleiefaget også i fremtiden? Spørsmålet ble stilt av Ann Karin Swang, leder av NSFs landsgruppe av helsesykepleiere (LaH), på fagdagen til LaH Hordaland 8. mars. Dessverre er spørsmålet hennes svært aktuelt og betimelig å stille.
Det grunnleggende problemet
Swang uttalte at institusjoner som utdanner helsesykepleiere, står i fare for å bli nedlagt. Årsaken er mangel på helsesykepleiere med doktorgrad. De er helt nødvendige for å kunne drive en utdanningsinstitusjon der det utdannes helsesykepleiere.
Den grunnleggende årsaken til problemet er at sykepleiere kan utdanne seg til helsesykepleiere uten å ta hele masterløpet. Derfor er de ikke kvalifisert for et doktorgradsstudium. Selvsagt burde det være et krav at dagens helsesykepleierutdanning er en masterutdanning. Derfra har helsesykepleierne en vei å gå før de er mestere i faget, og mesterkompetansen kan de bare tilegne seg gjennom praksis.
Søkelyset glir vekk fra situasjonene og over til skjemaene
Jeg vil primært fremme en debatt om grunnverdiene og språket i helsesykepleiefaget. Målet er å gi fagfolk og andre samfunnsdeltakere en bedre forståelse av hva helsesykepleie handler om. For å nå et slikt mål må vi ha søkelys på fagspråket både i praksis og i forskningen. Videre må tjenesten ha ledere som har fagets grunnverdier i sine hjerter, og som har mot til å stå opp for disse verdiene.
Når det gjelder helsesykepleiefaget og press fra andre fagfelt, vil jeg løfte frem den dominerende kartleggingen som innføres i tjenestene. Noen av kartleggingsverktøyene som innføres, blir styrende for hvordan faget utøves. Dermed glir det helsesykepleiefaglige søkelyset vekk fra situasjonene og over til skjemaene.
Tjenesten lar seg lett dirigere
Jeg har undret meg over hvorfor tjenesten så lett lar seg dirigere av påvirkning og press fra andre fagfelt. Det gjør noe med grunnverdiene i helsesykepleiefaget. Kan det handle om fagets mangelfulle begreper, som er nødvendige for å forstå, forklare og formidle dybden i faget? Her ligger det et stort arbeid for den som er villig til å gå inn i problemstillingene.
Forskning på helsesykepleie trenger metoder som kan favne det store og sammensatte fagfeltet som helsesykepleie er. Praksisfortellingene er nødvendige for å dokumentere og løfte frem fagets grunnverdier gjennom et språk som kan beskrive mangfoldet i faget.
Vekk fra en brukertilpasset helsesykepleie
Kartleggingsverktøyene som innføres i tjenesten, legger til rette for å se helsesykepleiefeltet gjennom den objektiverende naturvitenskapens øyne. De det forskes på, oppfattes som objekter som kan kategoriseres og måles.
Og så er det vel slik at man blir dyktig på det man bruker tid på. Man blir god på kartleggingsverktøyet og de språklige kategoriene som fremmes her. Samtidig fjerner man seg fra en brukertilpasset helsesykepleie basert på det faglige skjønnet.
Det fører igjen til en utarming av fagspråket som skal kunne belyse og fremme grunnverdiene i helsesykepleiefaget. Men for de som vil skrive fine rapporter og forske på data som helsesykepleiere har samlet inn gjennom kartleggingsskjemaene, er de kategoribaserte og målbare funnene interessante og gratis.
Det handler om verdier
Kartleggingsverktøy kan være vel og bra når det er det helsesykepleiefaglige skjønnet som ligger til grunn. Da velger helsesykepleieren et kartleggingsverktøy for å forstå mer av situasjonen. Det er noe helt annet når aktører som verken kjenner eller skjønner helsesykepleiefaget, utarbeider omfattende kartleggingsverktøy og får disse implementert i tjenesten.
For å bevare helsesykepleiefaget også i fremtiden har jeg en oppfordring til helsesykepleiere som har skjønt hva fagets grunnleggende verdier handler om: Stå opp for helsesykepleiefaget! Det handler om verdier som i kortform kan rammes inn i begreper som «den gode samtalen» og «omsorgsfilosofi i praksis».
Sett forståelige ord på faget
Fordi helsesykepleiefaget mangler et fagspråk som kan beskrive og dokumentere dybden i faget, har jeg gjennom et langt helsesykepleierliv, gjennom studier, forskning og refleksjoner, prøvd å forstå med hjernen det jeg har forstått med hjertet helt fra jeg var ung sykepleierstudent i helsesøsterpraksis.
Derfor er det nødvendig at helsesykepleiere med faget i sine hjerter setter forståelige ord og begreper på faget. På den måten kan faget stå frem som noe særegent og noe kun helsesykepleiere er skikket til å utøve.
Jeg vil avslutte med visdomsordene fra Dreyfus og Dreyfus:
«The heart has its reasons that reason does not know».
0 Kommentarer