fbpx Truer meslinger Oslo universitetssykehus? Hopp til hovedinnhold

Truer meslinger Oslo universitetssykehus?

Bildet viser et barn med utslett i ansiktet forårsaket av meslinger
UTSATT: Meslinger hemmer immunforsvaret, og en av fem får følgesykdommer i form av ørebetennelse, diaré eller lungebetennelse. Små barn og immunsvekkede er spesielt utsatt for sjeldne, men alvorlige nevrologiske skader, skriver artikkelforfatterne. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix

OUS har oppnådd imponerende høy vaksinasjonsdekning mot influensa. Er vi gode på vaksinasjon mot meslinger? Vi håper det, skriver Susanne Dudman og Øystein Riise.

Meslinger er en svært smittsom vaksineforebyggbar sykdom. Personer som har vært på reise, kan ta med smitten til Norge og spre meslinger videre på legevakt og i sykehus.

Så langt i år (per juni 2019) har 13 personer fått påvist meslinger. Kan vi få utbrudd ved OUS?

Hva er meslinger?

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som gir store epidemier i uvaksinerte befolkninger. På 1980-tallet døde mer enn 2 millioner barn hvert år.

Viruset hemmer immunforsvaret, og en av fem får følgesykdommer i form av ørebetennelse, diaré eller lungebetennelse.

Små barn og immunsvekkede er spesielt utsatt for sjeldne, men alvorlige nevrologiske skader. Gjennomgått sykdom gir livslang immunitet og hindrer smittespredning.

Høy vaksinasjonsdekning i Norge

Verdens helseorganisasjon (WHO) har mål om eliminasjon av meslinger (stans av kontinuerlig smittespredning), men mange land har fremdeles for lav vaksinasjonsdekning.

Norge har en håndfull tilfeller av meslinger hvert år. Årsaken er importert smitte fra utlandet.

Meslinger bidro til over 100 000 dødsfall i fjor. I WHO Europa-regionen ble mer enn 80 000 syke, og 72 personer døde. Norge har eliminert meslinger gjennom høy vaksinasjonsdekning.

Norge har en håndfull tilfeller av meslinger hvert år. Årsaken er importert smitte fra utlandet.

Til tross for ekstrem smittsomhet er det sjelden at dette medfører at flere blir syke, noe som viser at de fleste er immune etter gjennomgått infeksjon eller vaksinasjon.

Er frykten for meslinger overdrevet?

Noen få tilfeller i Norge skaper store overskrifter. Småbarnsforeldre blir engstelige for om barnevaksinasjonsprogrammet er godt nok. Er det trygt å reise med tog til Oslo?

Det er riktig at de fleste gjennomgår meslinger uten komplikasjoner, og risikoen for å bli smittet i Norge er veldig liten.

På den annen side: Å utsette små barn eller alvorlig syke personer for meslinger er ikke ønskelig. Erfaringen viser at det ikke er usannsynlig med utbrudd i helsetjenesten, selv om de fleste er vaksinerte.

Smitte i helsetjenesten

Vinteren 2017/18 var det et utbrudd i Göteborg. En person med meslinger oppsøkte helsetjenesten.

Totalt fikk 28 personer meslinger, deriblant 9 helsearbeidere. Håndteringen av utbruddet i og utenfor sykehus var ressurskrevende.

Vinteren 2017/18 var det et utbrudd i Göteborg. En person med meslinger oppsøkte helsetjenesten.

Omtrent 3000 personer kunne ha blitt utsatt for smitte. Av disse fikk 300 immunglobulin, og det ble gitt 1000 doser vaksine. Hendelsen er ikke unik.

Diagnosen blir ofte klar etter at mange er blitt utsatt for smitte. I Europa er helsetjenesten en hyppig arena for smittespredning.

Hvem bør vaksineres?

Ansatte i helsetjenesten har større risiko enn den generelle befolkningen for å bli smittet. Personer født og oppvokst i Norge i 1960 eller tidligere oppfattes som naturlig immune.

Enkelte personer som er født mellom 1960 og 1969, kan ha unngått meslinger. De som er født i 1970 eller senere, er vaksinert dersom de har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet.

LES: Vaksinasjon mot meslinger kan bli lovpålagt i Tyskland

MMR-vaksine

Vaksinasjon med én dose MMR-vaksine (meslinger, kusma og røde hunder) gir beskyttelse mot meslinger hos cirka 95 prosent av de vaksinerte, og nesten alle blir beskyttet etter to doser.

Voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales én dose MMR-vaksine.

LES: Ikke flertall for obligatorisk innkalling til MMR-vaksine

Unntaket er ansatte i deler av helsetjenesten der sårbarheten for spredning av meslinger er høy, for eksempel ved legevakt, akuttmottak på sykehus eller barneavdeling. Disse anbefales to doser vaksine mot meslinger (MMR) dersom man ikke tidligere er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen.

Selv om vaksinerte personer kan få meslinger, er det mye som tyder på at de sjelden sprer smitte videre.

Det er ikke skadelig å gi MMR-vaksine til personer som tidligere har fått en eller flere doser av noen av enkeltkomponentene, eller har gjennomgått en eller flere av sykdommene.

Selv om vaksinerte personer kan få meslinger, er det mye som tyder på at de sjelden sprer smitte videre.

Antistoffundersøkelse på forhånd er vanligvis ikke anbefalt.

Skal kartlegge smitterisiko

Helsedirektoratet er tydelige på at sykehus skal kartlegge smitterisiko og vurdere faren for at ikke-vaksinerte ansatte smitter sårbare pasienter.

Uvaksinerte skal tilbys MMR-vaksine. Arbeidsgiver skal vurdere om det er forsvarlig at personer som ikke er immune mot meslinger, og ikke tar imot vaksine, arbeider med sårbare pasienter.

OUS har oppnådd imponerende høy vaksinasjonsdekning mot influensa. Er vi gode på vaksinasjon mot meslinger? Vi håper det.

Les også:

Meslingsmittet er ansatt på legevakten i Oslo

Bildet viser et skilt til Oslo legevakt.
KAN HA BLITT SMITTET PÅ JOBB: Oslo legevakt hadde en meslingpasient for noen uker siden. Denne pasienten kan ha smittet den ansatte på legevakten, som nå er blitt syk med meslinger. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Personen som har fått påvist meslinger i Oslo, jobber på legevakten der vedkommende kan ha blitt utsatt for smitte.

– Vedkommende var på jobb i et tidlig stadium av sykdommen og var lite syk, men kan ha vært smittsom. Så legevakten har vært i kontakt med en rekke personer som var i kontakt med vedkommende den dagen, sier smittevernsoverlege Tore Steen til NRK.

Han opplyser at det var en meslingpasient på legevakten for noen uker siden, og at smitten kan ha skjedd i den forbindelse.

Kan ha smittet andre

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes, og personer som er uvaksinerte eller ikke har hatt sykdommen, er utsatt for smitte.

Personer som oppholdt seg på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, og personer som var på konserten med det finske metalbandet Sonata Arctica på Parkteatret om kvelden 13. mars, kan ha blitt utsatt for smitte, opplyser Oslo kommune på sin nettside.

Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune.

Svært smittsom sykdom

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

Les også: Vaksinert eller ikke