fbpx 6 ansatte på Oslo legevakt vaksineres mot meslinger i dag Hopp til hovedinnhold

6 ansatte på Oslo legevakt vaksineres mot meslinger i dag

Bildet viser inngangsparti på Oslo legevakt.
LEGEVAKTEN I OSLO: De som var her mellom 14 og 18 søndag, og som ikke er fullvaksinert mot meslinger, bes om å ta kontakt med legevakten. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

En meslingsyk var innom Oslo legevakt søndag. Seks av dem som var på jobb, var ikke fullvaksinerte.

– Vi mener de som var på legevakten mellom 14 og 18 på søndag, kan ha vært utsatt for meslingsmitte, og vi oppfordrer dem som ikke er fullvaksinerte til å kontakte legevakten i dag for vaksinasjon, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen.

Den meslingsyke, som nå ligger på sykehus, er ansatt på legevakten. Tidligere er det kommet frem at vedkommende var på jobb på legevakten tirsdag og på en konsert på Parkteatret onsdag. Nå opplyser Oslo kommune at personen også var innom legevakten søndag.

Vaksinen beskytter etter eksponering

– Vi har funnet seks ansatte som ikke var fullvaksinerte og som var på jobb mellom 14 og 18 søndag. Alle de får vaksine i dag, sier Steen til Sykepleien.

Han forteller at meslingvaksine gir beskyttelse i opptil 72 timer etter at man er eksponert for smitte. Det betyr at de som kan ha blitt smittet på søndag, kan unngå sykdom dersom de får vaksine innen onsdag ettermiddag. Ansatte og pasienter som ikke er fullvaksinerte, har tilbud om vaksine i dag og i morgen.

Steen forteller at de som ikke kan få vaksine, som spedbarn og gravide, får tilbud om gammaglobulin, som er en passiv tilførsel av antistoff. Blant andre en baby på et par måneder har fått gammaglobulin i dag.

Overraskende at så mange ikke er fullvaksinerte

Smittevernoverlegen sier det overrasker ham at så mange som seks ansatte som var på jobb søndag, ikke er fullvaksinerte.

– Jeg mener at alle som jobber på for eksempel legevakt må vite om de er fullvaksinerte eller ikke, sier han.

– Hvor alvorlig er ett tilfelle av meslinger?

– Alle tilfeller av meslinger er alvorlige, fordi meslinger er en alvorlig sykdom. Vi regner med at det kan komme meslingtilfeller på legevakt, fordi det er mange innom. Men at det er en ansatt som blir syk, er litt uheldig. Folk flest vil vel forvente at vi i helsevesenet er vaksinert mot de smittsomme sykdommene det fins vaksine mot.

– Uheldige omstendigheter

Men Steen legger til at den ansatte, som nå er syk, har vært uheldig.

– Vedkommende hadde fått en dose meslingvaksine, og det er vanligvis nok til å gi beskyttelse, men altså ikke i dette tilfellet, sier han.

– Og det skal ha vært spesielle grunner til at dose to ikke ble gitt.

– Så det er ikke snakk om en helseansatt som har tatt et aktivt valg om ikke å vaksinere seg?

– Nei, det er det ikke. Dette er ingen vaksineskeptiker.

Uvaksinerte bør unngå kontakt med uvaksinerte

Oslo kommune skriver på sine nettsider at dem som var innom legevakten tirsdag 12. mars mellom 10 og 17 eller Parkteatret onsdag 13. mars, og som ikke er vaksinert mot meslinger, bør unngå kontakt med andre uvaksinerte frem til 26. mars. Uvaksinerte barn som går i barnehage, bør holdes hjemme.

Les også: – Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

Meslingsmittet er ansatt på legevakten i Oslo

Bildet viser et skilt til Oslo legevakt.
KAN HA BLITT SMITTET PÅ JOBB: Oslo legevakt hadde en meslingpasient for noen uker siden. Denne pasienten kan ha smittet den ansatte på legevakten, som nå er blitt syk med meslinger. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Personen som har fått påvist meslinger i Oslo, jobber på legevakten der vedkommende kan ha blitt utsatt for smitte.

– Vedkommende var på jobb i et tidlig stadium av sykdommen og var lite syk, men kan ha vært smittsom. Så legevakten har vært i kontakt med en rekke personer som var i kontakt med vedkommende den dagen, sier smittevernsoverlege Tore Steen til NRK.

Han opplyser at det var en meslingpasient på legevakten for noen uker siden, og at smitten kan ha skjedd i den forbindelse.

Kan ha smittet andre

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes, og personer som er uvaksinerte eller ikke har hatt sykdommen, er utsatt for smitte.

Personer som oppholdt seg på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, og personer som var på konserten med det finske metalbandet Sonata Arctica på Parkteatret om kvelden 13. mars, kan ha blitt utsatt for smitte, opplyser Oslo kommune på sin nettside.

Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune.

Svært smittsom sykdom

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

Les også: Vaksinert eller ikke

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.