fbpx 6 ansatte på Oslo legevakt vaksineres mot meslinger i dag Hopp til hovedinnhold

6 ansatte på Oslo legevakt vaksineres mot meslinger i dag

Bildet viser inngangsparti på Oslo legevakt.

En meslingsyk var innom Oslo legevakt søndag. Seks av dem som var på jobb, var ikke fullvaksinerte.

– Vi mener de som var på legevakten mellom 14 og 18 på søndag, kan ha vært utsatt for meslingsmitte, og vi oppfordrer dem som ikke er fullvaksinerte til å kontakte legevakten i dag for vaksinasjon, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen.

Den meslingsyke, som nå ligger på sykehus, er ansatt på legevakten. Tidligere er det kommet frem at vedkommende var på jobb på legevakten tirsdag og på en konsert på Parkteatret onsdag. Nå opplyser Oslo kommune at personen også var innom legevakten søndag.

Vaksinen beskytter etter eksponering

– Vi har funnet seks ansatte som ikke var fullvaksinerte og som var på jobb mellom 14 og 18 søndag. Alle de får vaksine i dag, sier Steen til Sykepleien.

Han forteller at meslingvaksine gir beskyttelse i opptil 72 timer etter at man er eksponert for smitte. Det betyr at de som kan ha blitt smittet på søndag, kan unngå sykdom dersom de får vaksine innen onsdag ettermiddag. Ansatte og pasienter som ikke er fullvaksinerte, har tilbud om vaksine i dag og i morgen.

Steen forteller at de som ikke kan få vaksine, som spedbarn og gravide, får tilbud om gammaglobulin, som er en passiv tilførsel av antistoff. Blant andre en baby på et par måneder har fått gammaglobulin i dag.

Overraskende at så mange ikke er fullvaksinerte

Smittevernoverlegen sier det overrasker ham at så mange som seks ansatte som var på jobb søndag, ikke er fullvaksinerte.

– Jeg mener at alle som jobber på for eksempel legevakt må vite om de er fullvaksinerte eller ikke, sier han.

– Hvor alvorlig er ett tilfelle av meslinger?

– Alle tilfeller av meslinger er alvorlige, fordi meslinger er en alvorlig sykdom. Vi regner med at det kan komme meslingtilfeller på legevakt, fordi det er mange innom. Men at det er en ansatt som blir syk, er litt uheldig. Folk flest vil vel forvente at vi i helsevesenet er vaksinert mot de smittsomme sykdommene det fins vaksine mot.

– Uheldige omstendigheter

Men Steen legger til at den ansatte, som nå er syk, har vært uheldig.

– Vedkommende hadde fått en dose meslingvaksine, og det er vanligvis nok til å gi beskyttelse, men altså ikke i dette tilfellet, sier han.

– Og det skal ha vært spesielle grunner til at dose to ikke ble gitt.

– Så det er ikke snakk om en helseansatt som har tatt et aktivt valg om ikke å vaksinere seg?

– Nei, det er det ikke. Dette er ingen vaksineskeptiker.

Uvaksinerte bør unngå kontakt med uvaksinerte

Oslo kommune skriver på sine nettsider at dem som var innom legevakten tirsdag 12. mars mellom 10 og 17 eller Parkteatret onsdag 13. mars, og som ikke er vaksinert mot meslinger, bør unngå kontakt med andre uvaksinerte frem til 26. mars. Uvaksinerte barn som går i barnehage, bør holdes hjemme.

Les også: – Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse