Meslingsmittet er ansatt på legevakten i Oslo

Bildet viser et skilt til Oslo legevakt.
KAN HA BLITT SMITTET PÅ JOBB: Oslo legevakt hadde en meslingpasient for noen uker siden. Denne pasienten kan ha smittet den ansatte på legevakten, som nå er blitt syk med meslinger.

Personen som har fått påvist meslinger i Oslo, jobber på legevakten der vedkommende kan ha blitt utsatt for smitte.

– Vedkommende var på jobb i et tidlig stadium av sykdommen og var lite syk, men kan ha vært smittsom. Så legevakten har vært i kontakt med en rekke personer som var i kontakt med vedkommende den dagen, sier smittevernsoverlege Tore Steen til NRK.

Han opplyser at det var en meslingpasient på legevakten for noen uker siden, og at smitten kan ha skjedd i den forbindelse.

Kan ha smittet andre

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes, og personer som er uvaksinerte eller ikke har hatt sykdommen, er utsatt for smitte.

Personer som oppholdt seg på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, og personer som var på konserten med det finske metalbandet Sonata Arctica på Parkteatret om kvelden 13. mars, kan ha blitt utsatt for smitte, opplyser Oslo kommune på sin nettside.

Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune.

Svært smittsom sykdom

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

Les også: Vaksinert eller ikke

– Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

Bildet viser en sykepleier som trekker opp MMR-vaksine.
KLAR FOR VAKSINE: En sykepleier gjør klar MMR-vaksine, som gir beskyttelse mot meslinger, røde hunder og kusma.

De som er født mellom 1960 og 1982, kan mangle immunitet mot meslinger.

En sykehusansatt ved Sahlgrenska universitetssjukhuset er smittet med meslinger. Nå sjekkes vaksinasjonsstatus hos alle de nær 17 000 ansatte og alle med usikker immunitet tilbys vaksine.

– Vaksine har alltid vært et tilbud til våre ansatte, men da har det vært på deres initiativ, sier sjeflege Görel Nergelius til Göteborgs-Posten.

– Nå går vi aktivt ut og minner dem på muligheten.

Skal elimineres

I Norge publiserte Folkehelseinstituttet i september 2017 en plan for eliminering av meslinger og røde hunder. Her anbefales det at alle som ikke har fått vaksine mot meslinger, eller gjennomgått infeksjonen, bør få tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma.

– Dette er spesielt viktig for helsepersonell, sier overlege Øystein Rolandsen Riise ved Folkehelseinstituttet.

– Både for å beskytte dem selv, og for å ikke smitte pasienter

Les også: