Vaksinasjon mot meslinger kan bli lovpålagt i Tyskland

Meslinger
MESLINGER: I fjor ble 543 tilfeller registrert i Tyskland, og så langt i 2019 er mer enn 400 tilfeller rapportert.

Den tyske regjeringen har godkjent et lovforslag som krever at man må vaksinere seg mot meslinger fra mars 2020. Overtredelse kan føre til bøter på 2500 euro.

Lovforslaget, som krever at foreldre kan bevise at de har vaksinert barna sine før de begynner i barnehage, tas nå videre til den tyske nasjonalforsamlingen.

Ansatte i barnehager og skole, i tillegg til medisinsk personell og ansatte på flyktningsentre, må også vaksineres.

– Vi vil beskytte så mange barn som mulig fra en meslinginfeksjon, sier den tyske helseministeren Jens Spahn.

300 prosent økning

I fjor ble 543 tilfeller registrert i Tyskland, og så langt i 2019 er mer enn 400 tilfeller rapportert.

Lovforslaget kommer etter at meslingtilfellene verden over har økt. FN advarte i april mot global oppblomstring av meslinger. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var økningen i fjor på 300 prosent på verdensbasis.

Vaksineskepsis

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som i verste fall kan føre til døden. Sykdommen var inntil nylig nærmest utryddet i vestlige land, takket være god vaksinedekning. Men de siste årene har antall utbrudd begynt å øke, samtidig som stadig flere har blitt skeptisk til vaksinering.

Les også:

Oppfordrer ansatte til å la seg vaksinere mot meslinger

Bildet viser Oslo universitetssykehus, Ullevål.
BER DE SOM JOBBER HER VAKSINERE SEG: Oslo universitetssykehus, her fra Ullevål, ber ansatte sikre at de har immunitet mot meslinger.

Oslo universitetssykehus oppfordrer ansatte med usikker immunitet til å vaksinere seg.

Det er utbrudd av meslinger i Göteborg. To nye tilfeller er bekreftet i dag Göteborgs-Posten melder at det er mistanke om at smitten har spredd seg til to andre län (fylker).

I Norge oppfordrer Oslo universitetssykehus (OUS) alle ansatte om å vaksinere seg, dersom de tidligere ikke er vaksinert eller har hatt meslinger. Et rundskriv ble sendt sent i går.

Oppfordring til alle ansatte

– Ansatte kan kontakte arbeidsmiljøavdelingen på bestemte dager, enten ved drop in eller avtale, sier overlege Ragnhild Raastad ved Avdeling for smittevern på OUS.

Arbeidsmiljøavdelingen har underavdelinger både på Ullevål, Aker, Rikshospitalet og Radiumhospitalet. I tillegg kan ansatte kontakte avdelingens hovedkontor.

Hun sier det er en generell oppfordring til alle ansatte i helsevesenet om å være immun mot meslinger.

– Meslinger er såpass smittsomt at vi anbefaler vaksinasjon også av personell uten direkte pasientkontakt for å unngå å spre smitten innover i sykehuset, sier hun.

– En påminner

Les også: