13 smittet av meslinger i Norge i år

MMR vaksine og sprøyte
MESLINGER: De siste ti årene er til sammen nesten 100 personer blitt smittet av meslinger. 2016 er det eneste året de siste ti hvor ingen fikk påvist den ekstremt smittsomme sykdommen.

I løpet av årets fem første måneder har totalt 13 personer fått påvist meslinger. I hele 2018 ble tolv personer registrert smittet.

Allerede i år er det flere som er smittet av meslinger enn i hele fjor, viser statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Smittede så langt

Tallene viser at én person ble smittet i januar, én i februar, sju i mars, tre i april og én så langt i mai. Åtte av smittetilfellene er registrert i Oslo.

Fem er blitt smittet i utlandet, og seks er blitt smittet i Norge. To tilfeller har ukjent smittested.

Nesten 100 smittet

Smitten er spredt mellom to til tre personer i aldersgruppene 0–9 år, 10–19 år, 20–29 år, 30–39 år og 40–49 år. Elleve av de smittede er menn, én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn.

De siste ti årene er til sammen nesten 100 personer blitt smittet av meslinger. 2016 er det eneste året av de siste ti hvor ingen fikk påvist den ekstremt smittsomme sykdommen.

Toppåret de siste tiårene var i 2011 da 39 personer ble smittet. Årsaken var et utbrudd hvor mange av tilfellene var hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo.

Anbefaler tidlig vaksine

Norske barn får MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder, når de er 15 måneder gamle.

I forrige uke gikk Folkehelseinstituttet ut og anbefalte tidlig vaksinering av barn mellom 9 og 15 måneder for familier som skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Dersom barnet blir vaksinert når det er mellom 9 og 12 måneder, må det vaksineres igjen når det blir 15 måneder, fordi vaksinen virker bedre da.

Smittevernoverlege om meslinger: – Vaksinepåbud bør vurderes

Lege som holder opp en meslingvaksine
OBLIGATORISK: I Finland skal vaksinasjon bli obligatorisk for helsepersonell.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Helseetaten i Oslo kommune mener det nå bør vurderes å pålegge vaksinering av alle barn i Norge.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Helseetaten i Oslo kommune mener det nå bør vurderes å pålegge vaksinering av alle barn i Norge.

– Jeg har vært skeptisk til obligatorisk vaksinering mot meslinger. Men det er nå stadig utbrudd i Europa og barn dør. Dette er en så alvorlig sykdom at jeg mener vi på nytt bør diskutere om dette skal være obligatorisk, sier Steen til Aftenposten.

I Norge er alle vaksineprogrammer frivillige, men Steen forteller at i Frankrike og Italia innføres det nå obligatorisk vaksine for barn, mens i Finland skal vaksinasjon bli obligatorisk for helsepersonell.

Folkehelseinstituttet meldte onsdag at det er bekreftet tre meslingtilfeller denne uka, ett av dem gjelder en helsearbeider fra Buskerud. Han er nå utskrevet fra sykehuset. De andre smittetilfellene er barn, og gjelder et søskenpar fra Oslo. Alle tre var uvaksinerte og ble smittet i utlandet.

Les også: