fbpx 13 smittet av meslinger i Norge i år Hopp til hovedinnhold

13 smittet av meslinger i Norge i år

MMR vaksine og sprøyte

I løpet av årets fem første måneder har totalt 13 personer fått påvist meslinger. I hele 2018 ble tolv personer registrert smittet.

Allerede i år er det flere som er smittet av meslinger enn i hele fjor, viser statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Smittede så langt

Tallene viser at én person ble smittet i januar, én i februar, sju i mars, tre i april og én så langt i mai. Åtte av smittetilfellene er registrert i Oslo.

Fem er blitt smittet i utlandet, og seks er blitt smittet i Norge. To tilfeller har ukjent smittested.

Nesten 100 smittet

Smitten er spredt mellom to til tre personer i aldersgruppene 0–9 år, 10–19 år, 20–29 år, 30–39 år og 40–49 år. Elleve av de smittede er menn, én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn.

De siste ti årene er til sammen nesten 100 personer blitt smittet av meslinger. 2016 er det eneste året av de siste ti hvor ingen fikk påvist den ekstremt smittsomme sykdommen.

Toppåret de siste tiårene var i 2011 da 39 personer ble smittet. Årsaken var et utbrudd hvor mange av tilfellene var hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo.

Anbefaler tidlig vaksine

Norske barn får MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder, når de er 15 måneder gamle.

I forrige uke gikk Folkehelseinstituttet ut og anbefalte tidlig vaksinering av barn mellom 9 og 15 måneder for familier som skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Dersom barnet blir vaksinert når det er mellom 9 og 12 måneder, må det vaksineres igjen når det blir 15 måneder, fordi vaksinen virker bedre da.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse