fbpx Tredobling av meslingtilfeller i Europa Hopp til hovedinnhold

Tredobling av meslingtilfeller i Europa

Bildet viser et barn med mesllinger.
MESLINGUTSLETT: En gang var målet å utrydde meslinger innen 2010. Nå øker antallet tilfeller i Europa. Foto: Science Photo Library/NTBScanpix

82 596 tilfeller ble meldt i 2018, mot 25 863 tilfeller i 2017.

Ukraina er landet med mest meslinger, med flere enn 50 000 tilfeller. Utviklingen i dette landet er hovedforklaringen på den store økningen i meslinger i Europa.

I Frankrike ble det meldt nesten 3000 tilfeller, og i Italia 2500. England hadde 953 tilfeller.

Tallene er omtalt av  BBC. Dataene er fra  Verdens helseorganisasjon.

Vaksinerer for å unngå smitte

Meslinger er en svært smittsom sykdom, som det finnes effektiv vaksine mot.

Men vaksinasjonsdekningen i Ukraina falt i årene landet var i konflikt med Russland, helt ned til 31 prosent i 2016, ifølge BBC. Dekningen blant barn økte til 90 prosent ved utgangen av 2017, og Verdens helseorganisasjon understreker at nivået må vedlikeholdes for å unngå flere utbrudd av sykdommen.

12 tilfeller i Norge

I Norge er det rekordhøy vaksinasjonsdekning for meslinger. Politikere fra Arbeiderpartiet her fremmet forslag om å la kommunene prøve ut obligatorisk innkalling til MMR-vaksine, som blant annet beskytter mot meslinger. De har ikke bred politisk støtte. Flertallet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget vil ikke stille seg bak forslaget.

Landsgruppen for helsesykepleiere er også kritiske, og mener forslaget bryter med prinsippene om at helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal være basert på frivillighet og samtykke.

Ifølge tallene fra Verdens helseorganisasjon var det 12 tilfeller av meslinger i Norge i 2018.

Les også: – Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

Utbrudd av meslinger blant uvaksinerte i USA

Bildet viser ryggen på et lite barn som har utslett som skyldes meslinger.
LITE BARN MED MESLINGER: Meslinger skyldes et virus, og smitter via luft og kontakt med sekret fra luftveiene. Sykdommen kan gi alvorlige komplikasjoner og i verste fall føre til dødsfall. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix

23 er bekreftet smittet med meslinger, 20 var ikke vaksinert. 3 har uklar vaksinasjonsstatus.

Utbruddet har eskalert raskt, fra et håndfull tilfeller i begynnelsen av forrige uke til 19 fredag 18. januar og nå 23 bekreftede tilfeller, ifølge The Washington Post. Utbruddet er rundt Portland i Oregon.

De som er smittet med det svært smittsomme viruset, har blant annet vært innom skoler, kirker, en tannlege og Ikea.

Vil ikke ta vaksine

Nesten åtte prosent av barna i regionen med utbrudd ble i skoleåret 2017–2018 nektet oppstart i barnehagen, fordi de ikke hadde fått vaksinene som kreves. Det gjaldt blant annet vaksine mot meslinger. 1,1 prosent hadde medisinske grunner for ikke å få vaksine, som betyr at resten ikke var vaksinert på grunn av personlig eller religiøs overbevisning. I USA som helhet er andelen barn som ikke får vaksine av slike grunner, rundt 2 prosent, ifølge The Washington Post.

Den høye andelen uvaksinerte barn gjør nettopp dette området i Portland til et «hot spot» for utbrudd, ifølge Peter J. Hotez, professor i pediatri og dekan ved The National School of Tropical Medicin ved Baylor College of Medicine i Houston.

– Dette er noe jeg har forutsett en stund, sier han til The Washington Post.

– Det er forferdelig og tragisk og fullstendig forebyggbart.

Vaksine mot meslinger gis i to doser og er 97 prosent effektiv, ifølge Centers for Disease Control and Protection i USA.

Mange smittede er barn

Av de bekreftede tilfellene er 18 mellom 1 og 10 år. 20 har ikke fått vaksine, 3 har ukjent vaksinestatus. 1 er lagt inn på sykehus.

Ifølge The Washington Post frykter eksperter at utbruddet kan være i en tidlig fase, fordi inkubasjonstiden, den tiden det tar fra smitte til sykdom oppstår, er på to uker. Og man kan være smittsom i fire dager før man får synlig utslett.

Meslinger regnes for å være svært smittsomt.

Les også:

– Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger