fbpx Barselomsorgen er til å gråte av Hopp til hovedinnhold

Barselomsorgen er til å gråte av

Bildet viser en nyfødt baby som gråter idet hen får skiftet bleie

De fødende blir sendt hjem nesten før de er ferdige med fødselen, skriver lege og fembarnsmor Kari Løvendahl Mogstad.

Inntil nylig var vi i Norge stolte av både å ha mor-og-barn-vennlige sykehus og å toppe ammestatistikkene internasjonalt. Dette har visst gått av moten, både blant politikere og sykehusutbyggere.

Jeg skulle ønske at politikerne våre tok seg en tur på barselbesøk hos en nybakt mor og hennes nyfødte barn. For er det noe man virkelig bør satse på, så er det det ekte gullet i samfunnet vårt: barna våre! Glem både olje, fisk og teknologi: Skaper vi ikke et godt samfunn for de minste, helt fra starten, så har vi misforstått.

Men skulle politikerne bestemme seg for å dra på barselbesøk, så er det ikke vits å oppsøke barselavdelingen, for der er ikke mor og barn lenge. I dag blir nemlig de fødende sendt hjem nesten før de er ferdige med fødselen.

Effektivisere driften

Barselomsorgen i Norge har gått gjennom en utvikling de siste årene som er til å gråte av. I kampen for å redusere sykehussenger og effektivisere driften blir mor og barn sendt ut fra barselavdelingen nesten før ungen har tørket. Fra å ligge på barsel i noen dager, og ha mulighet til komme seg litt til hektene etter fødsel, er tankegangen nå at de skal hjem etter et døgn eller maks to.

Og enda verre skal det visst bli: Ved Haukeland er den nye fødeavdelingen som står ferdig i 2023, innrettet slik at 40 prosent av kvinnene skal sendes hjem 6–8 timer etter fødsel! Til tross for angivelig økende fødselstall skjæres antallet senger ned.

Til og med myndighetene er med på å pushe en veldig hektisk start på livet som nybakt mor.

Og Haukeland er ikke i en særstilling; det tenkes slike tanker ved flere av landets fødeavdelinger, blant annet i Stavanger. Jeg synes det er veldig bekymringsverdig, og også et trist og tankevekkende signal om hvor lav status en nybakt mor og hennes barn har i vårt moderne samfunn.

Sårbar situasjon

Det er jammen ikke bare tynne og smekre bloggere som gir en barselmamma hint om at hun må komme seg opp og ut av ammetåka og inn i arbeidsbuksene fortest mulig; til og med myndighetene er med på å pushe en veldig hektisk start på livet som nybakt mor. Det er ikke rart at ammeforekomsten går ned og opplevelsen av manglende mestring for mange går opp.

Det argumenteres med at fødsel er helt normalt, og at de fleste fødende kvinner er friske, og at de derfor ikke skal ta opp senger som «pasienter». Men hør nå her: Selv om man ikke er pasient i ordets rette forstand, så er mange dødsslitne etter timer og døgn i fødsel. Kanskje har de hatt tunge måneder som gravid. Man er også i en sårbar situasjon som nybakt mor, og de fleste trenger en form for ekstra omsorg, oppfølging og hjelp i den aller første fasen etter fødsel.

Et kaldere Norge

Jeg kan heller ikke forstå hvordan de ansatte bare etter noen timer ved barsel kan få til å vurdere helsetilstanden godt nok hos mor og barn til at de kan avgjøre hvem som bør være der et par døgn til.

Jo da, kommunen skal bygge opp et tilbud der jordmødre og helsesøstre kommer hjem til den nybakte familien både titt og ofte etter fødselen. Men etter min mening vil dette ikke kunne erstatte de viktige timene og dagene på barsel, der de kan starte livet sammen i trygge rammer. Det er litt av et ansvar å legge på den vesle nybakte familien, inkludert far, å ta hoveddelen av den aller første barseltiden hjemme i stedet for på barsel.

Blir vi så «fattige» at vi kaster gullungene våre ut med badevannet, kan det bli kostbart, også i rike og stadig kaldere Norge. Og hvilket kvinnesyn viser det egentlig?

Forfatteren satt i arbeidsgruppen som utarbeidet  Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for barselomsorgen. En versjon av dette innlegget har tidligere vært publisert i Adresseavisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse