fbpx Jordmødre frykter økt spedbarnsdødelighet Hopp til hovedinnhold

Jordmødre frykter økt spedbarnsdødelighet

Liten baby som gjesper mens han/hun får kos av mor og far.
FORSVARLIG: Jordmorforeningen anslår at det på landsbasis mangler mellom 600–700 jordmorårsverk dersom kommunene skal ha en forsvarlig hjemmebasert barselomsorg. Illustrasjonsfoto: Mostphoto

Mødre sendes stadig tidligere hjem etter fødsel uten at kommunen har barselomsorg på plass. Jordmødre frykter det kan føre til økt spedbarnsdødelighet.

– Mens sykehusene fortsetter å kutte liggedøgn, ser vi at kommunene mangler beredskap til å ta imot og gi forsvarlig oppfølging av mor og barn. Jeg frykter vi kan komme til å se økt spedbarnsdødelighet, sier Kirsten Jørgensen, politisk leder i Den norske jordmorforening, til  Dagsavisen.

Liggedøgn går ned

Ifølge avisen viser tall fra Folkehelseinstituttet at den gjennomsnittlige liggetida etter fødsel på norske sykehus har sunket fra 3,2 døgn i 2007 til 2,7 i 2016.

Jordmorforeningen anslår at det på landsbasis mangler mellom 600–700 jordmorårsverk dersom kommunene skal ha en forsvarlig hjemmebasert barselomsorg.

I august i fjor sendte Regional perinatalkomité Helse sør-øst en bekymringsmelding til den medisinske direktøren i helseforetaket.

Bekymret

– Barselretningslinjene slår fast at kortere barseltid på sykehus må kompenseres med tettere oppfølging i kommuner og bydeler, noe vi ser at skjer i varierende grad, sier lege og leder av komiteen Branka M. Yli.

Leder i Norsk Barnelegeforening, Ketil Størdal, understreker at for de fleste går det helt fint med tidligere hjemreise, men at man trenger observasjon og tid for å fange opp faresignaler.

– Vi er bekymret for barna det er noe mer med, men som det er vanskelig å oppdage de første timene etter fødsel, sier Størdal.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.