fbpx – Ekspress-soving fungerer dårlig Hopp til hovedinnhold

– Ekspress-soving fungerer dårlig

Bildet viser en kvinne som ligger i sengen og ser på vekkerklokken.
Hviletid mellom vakter er en viktig faktor for pasientsikkerheten, mener Ann Iren Torgersen.

De fleste som arbeider turnus har kjent på søvnproblemene som oppstår når man kommer hjem fra kveldsvakt og skal på dagvakt. Det er slitsomme dager.

Man kommer hjem og prøver å ekspress-sove, man presser hodet ned i puta, ser på klokka og ber til høyere makter om at man sovner innen en halvtime. Sjeldent fører det noe godt med seg.

Arbeidsfri

Arbeidsmiljøloven sier: Det kan ikke avtales kortere arbeidsfri periode enn 8 timer i løpet av 24 timer. Greit nok det, men jeg føler sjeldent at jeg faktisk har arbeidsfri i denne perioden mellom kveld- og dagvakt.

Vi har en hektisk arbeidshverdag, med mange inntrykk som trenger bearbeiding. Kveldsvaktene er, etter min erfaring, ofte de tyngste. Det er mange spørsmål fra pårørende og hver sykepleier har som oftest ansvar for flere pasienter enn på dagvakt. Man føler ikke at man får fulgt opp alle godt nok. Pasientene har de samme behovene som på en dagvakt, men man har mindre tid per hode.

Det er nok en individuell vurdering. Alt fra hvilken arbeidsplass man arbeider ved, til den enkeltes kapasitet. Men på kveldsvaktene har pasientene ofte behov for samtaler, råd og veiledning. Noen mer enn andre. Uforutsette ting oppstår, man hjelper, fikser og trøster før man går videre til neste.

Stress

Når jeg da drar hjem fra kveldsvakt har jeg ofte mange tanker, tanker som jeg må bearbeide, jeg må få «stresset» ut av kroppen før jeg sovner. Så «ekspress-soving» fungerer relativt dårlig. Jeg kommer meg stort sett alltid i seng med en gang man kommer hjem, men det er en sjeldenhet at jeg sovner innen én time. Jeg kan bare snakke for meg selv, men på det verste sovner jeg ikke før langt på natt. Og da vet jeg at jeg skal opp igjen om kun få timer og fungere som en profesjonell sykepleier, med alt det innebærer. Da er det sjelden det blir en god, dyp, kvalitetssøvn.

Og er det god pasientsikkerhet? Kan jeg ikke forestille meg. Men vi finner oss i det. For slik er det bare.

Tatt på kornet

Jeg vil gjerne dra frem Vi, kinesere av Liv Bjørnhaug Johansen. For det er så tatt på kornet. Det handler ikke bare om julebord eller skifting før arbeidstiden vår, det stikker dypere enn som så. Og den lovlige hviletiden mellom vakter er også en av de tingene som  bare er sånn. Slik har det vært i årevis og det er ingen tegn som tyder på at det vil bli en endring til det bedre på det området med det første.

Arbeidstid

Endringene i arbeidsmiljøloven, som arbeids- og sosialkomiteen behandler i dag, sier ingen ting om hviletiden. Men de sier veldig mye om arbeidstiden. Lengre arbeidsdager og mer overtid bidrar ikke til bedre hvileperioder heller. Ved å arbeide lengre vakter, vil man også sitte igjen med flere inntrykk som må bearbeides og det vil være vanskeligere å stresse ned etter endt arbeidsdag. Man blir fortere sliten og ukonsentrert, og dessverre er det da avvikene oppstår.

Pasientene

Vi arbeider i Norge, et av verdens beste helsevesen. Derfor kan vi ikke tillate at det skal drives enda større rovdrift på helsepersonell enn det allerede gjør. Vi kan ikke tillate at pasientene våre skal få ukonsentrerte og slitne sykepleiere i arbeid. For det er pasientene det vil gå utover til syvende og sist.

En ekstremt uheldig ringvirkning som unngås.

(Les hennes blogg: sykepleierann)

Les også:
Arbeidsministeren provoserer

Derfor politisk streik den 28. januar

Slik blir den nye loven


Vi har en hektisk arbeidshverdag, med mange inntrykk som trenger bearbeidelse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse