fbpx Vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem vi ikke kan ignorere Hopp til hovedinnhold

Vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem vi ikke kan ignorere

Bildet viser Hanne Charlotte Schelderup

Jordmødrene ser det ingen andre ser. Gjennom tillit og nærhet fanger de opp skjulte tegn på vold i hjemmet. Mangelen på jordmødre truer likevel arbeidet med å beskytte de mest sårbare.

I eventyret om Rødhette og ulven møter vi en ung jente som, i god tro, går rett inn i ulvens klør. Ulven, forkledd som bestemor, symboliserer den skjulte faren som lurer i det som burde være trygge omgivelser. 

Dessverre er ikke dette bare et eventyr. For mange kvinner og barn i Norge er hjemmet ikke det trygge stedet det burde være.

Alarmklokkene bør ringe

Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem i Norge. Når vi vet at det koster samfunnet over 90 milliarder kroner i året, må vi ta grep som vi vet virker for å forebygge vold. Studier viser at kvinner er spesielt utsatt for vold under graviditet, fødsel og barsel. Overgrep og vold i svangerskapet kan forårsake alvorlige komplikasjoner både for den gravide og det ufødte barnet og gir en økt risiko for dødelig utfall for dem begge. 

Voldseksponering i fosterlivet kan påvirke hjerneutviklingen og resultere i ulike funksjons- og utviklingsforstyrrelser for barnet. Vi trenger jordmødre. Jordmødre er til stede. Jordmødre styrker sårbare familier, forbereder dem på foreldrerollen, hindrer vold mot kvinner og redusere risikoen for at barn fødes inn i vold.

Til tross for at Norge har forpliktet seg til Istanbulkonvensjonen – Europas mest omfattende avtale for å bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner – er det fortsatt langt igjen før vi er i mål. Én av ti kvinner i Norge opplever alvorlig fysisk vold fra partner. 55 prosent av alle drap på kvinner er partnerdrap, og i sju av ti partnerdrap er det registrert voldshistorikk i forkant. Dette er tall som burde få alarmklokkene til å ringe hos oss alle.

Hjemmebesøk er viktig

For ti år siden startet jordmødre rutinemessig voldskartlegging av alle gravide som en del av svangerskapsomsorgen og den nasjonale innsatsen mot vold i nære relasjoner og tidlig intervensjon. De fleste kvinner opplever at det er positivt å få spørsmål om temaet. Kvinner som har erfaring med vold, kan oppleve slike spørsmål som vanskelige, men likevel ønsker de fleste å få anledning til å snakke om den farlige situasjonen de står i. 

Frykten for at en voldelig og ustabil partner skal gjøre noe mot barna, kan også bidra til at kvinner ikke tør å bryte ut av forholdet. Å spørre om vold er som å gi Rødhette en advarsel om ulven i skogen – det kan redde liv.

Hjemmebesøk gir en unik mulighet til å fange opp sårbare familier og voldsproblematikk som ellers kan gå under radaren. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kun om lag 65 prosent får hjemmebesøk av jordmor rett etter fødsel. Kripos mener helsestasjonene må styrkes for å forebygge og avdekke vold mot de minste barna og kvinner. 

I Kripos' voldsrapport pekes det på at helsestasjonene og barselomsorgen i kommunene bør styrkes og at alle førstegangsfødende bør få hjemmebesøk. Jordmødre har en viktig rolle i å gi informasjon til foreldrene, både før og etter fødsel. Vi erfarer at det ufødte barnet i seg selv er en stor motivasjonsfaktor til endring i skadelig atferd hos vordende foreldre.

Mangelen på jordmødre er et stort problem

Vold i hjemmet er sensitivt, tabubelagt og skjules ofte for helsepersonell, familie og venner. Vi jordmødre vet at temaet krever en forsiktig og taktfull tilnærming, og vi er avhengige av den tillit og trygghet som oppstår gjennom kontinuitet i svangerskapsoppfølgingen. 

Ifølge Helsedirektoratet blir om lag fire prosent av gravide kvinner utsatt for vold under svangerskapet. Alle gravide bør få spørsmål om de har erfaringer med vold så tidlig som mulig og minst én konsultasjon bør gjennomføres uten partneren til stede. Jordmor sørger for riktig hjelp til gravide som er utsatt for vold via samarbeid med fagpersoner med særskilt kompetanse på vold.

Den store jordmormangelen i kommunene er et alvorlig hinder i arbeidet med å avdekke og forebygge vold. Det er i dag ansatt kun 618 kommunejordmødre som 52 000 gravide må dele på årlig. Barselomsorgen bygges ned med kort liggetid på sykehus etter fødsel til tross for den prekære jordmormangelen i kommunene. Dette fører til at mange mødre og fedre/partnere ikke får den foreldrestøtten de trenger av jordmor under svangerskapet, og heller ikke når de reiser hjem med et lite spedbarn.

Jordmødre kan bekjempe volden

Regjeringen må prioritere en forpliktende opptrappingsplan for å øke antall jordmødre i kommunene. I november startet den internasjonale 16-dagerskampanjen mot vold mot kvinner. Den en påminnelse om at alle kvinner skal føle seg trygge i sitt eget hjem. 

Jordmorforbundet mener det haster å bygge opp en helsetjeneste for fremtiden med nok ressurser til å forebygge og avdekke de som utsettes for vold og krenkelser. Skal vi intensivere kampen og stanse vold mot kvinner, må jordmortjenesten i kommunene rustes opp nå.

I eventyret reddes Rødhette av jegeren som kommer til unnsetning i siste liten. I virkeligheten kan jordmødrene være de som oppdager «ulven i fåreklær» før det er for sent. Ved å investere i jordmortjenesten gir vi jordmødrene de verktøyene de trenger for å beskytte de mest sårbare blant oss. Vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem vi ikke kan ignorere, og jordmødre er et av tiltakene for å bekjempe det.

La oss ikke vente til flere historier ender tragisk. Det er på høy tid at vi tar grep og sørger for at vi har nok jordmødre og at de har de ressursene de trenger for å følge opp befolkningen. Alle kvinner og barn fortjener å føle seg trygge i sitt eget hjem. Skal vi stanse vold mot kvinner og barn, må vi handle nå.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse