Å være annerledes er en verdi, ikke et hinder
Hvert menneske har en iboende verdi, uavhengig av forskjeller. I stedet for å frykte det som er annerledes, bør vi anerkjenne det som en styrke i samfunnet.
Forskjeller mellom mennesker bør ses på som en ressurs, ikke som noe negativt. Alle har samme grunnleggende verdi, selv om vi ser ulike ut eller har forskjellige forutsetninger. Noen har et handikap, noen sliter med rus, andre har en annen hudfarge, er eldre og skrøpelige, eller de har en annen seksuell legning. Listen kunne vært lengre.
I samfunnet snakkes det ofte om hvor uvurderlige vi alle er. Det som gjør oss unike, gir oss verdi som mennesker.
Forskjeller er ikke et problem
Vi hører ofte at alle kan oppnå det de ønsker, nettopp fordi vi er forskjellige, med ulike evner og interesser. Men hvorfor oppfattes det ofte som et problem å være annerledes?
I dagens samfunn virker det som om det er viktig å passe inn i en bestemt mal – både på skolen og i samfunnet generelt. Etter ungdomsskolen forventes det at alle skal ta høyere utdanning, skaffe seg en jobb, betale skatt og bli ansett som «verdige» borgere.
Forskjellene gjør oss uvurderlige
Identitet er viktig, og mange finner trygghet i å tilhøre et fellesskap med felles verdier og tanker. Men selv om fellesskap og enhet kan være styrkende, kan det også føre til ekskludering av dem som er annerledes. Vi må unngå et syn der det bare finnes to valg: «Enten er du med oss, eller så er du mot oss.»
Som mennesker vil vi aldri møte to som er helt like. Det er forskjellene som gjør oss uvurderlige, og det er gjennom respekt, åpenhet og inkludering at vi virkelig verdsetter disse ulikhetene.
1 Kommentarer
Line Ottem
,Helt enig med sykepleier og pårørende Kai Henning Andersen. Vi har store utfordringer i vårt samfunn med «feilsøk», isteden for å tenke at vi utfyller hverandre med ulikheter, og at ulikheter er det som gjør samfunnet vårt både «bærekraftig» og interessant og lærerikt og bra.