fbpx Sommerjobb: Gi din nye kollega den starten du ønsket deg da du var fersk Hopp til hovedinnhold

Sommerjobb: Gi din nye kollega den starten du ønsket deg da du var fersk

Bildet viser innleggsforfatteren som tar en selfie av seg selv i naturen

Å bli sett og ønsket velkommen når man kommer til en ny jobb og kanskje føler seg usikker og i veien, har utrolig mye å si for hvordan fortsettelsen blir.

Sommeren er her. Det kan bety at ferien er i gang allerede eller nærmer seg med stormskritt, og drømmen om sandaler og late dager i sola blir tydeligere for hver dag.

Det kan også bety at dagene på avdelingen du jobber, er litt roligere. At det er færre planlagte operasjoner og alt som hører til i for- og etterkant. Eller det kan være den tiden av året hvor det er aller mest å gjøre på din enhet.

Det er i alle fall tiden for at mange studenter, ferske sykepleiere og lærlinger skal ut i arbeid for første gang. Det er denne tiden av året som er litt annerledes enn resten.

Min første sommerjobb

Jeg husker min første sommerjobb som sykepleierstudent på kirurgisk avdeling på Sandnessjøen sykehus. Jeg hadde to år på sykepleierskolen i bagasjen og var livredd for å gjøre feil – eller være feil. 

Jeg kommer aldri til å glemme mitt første møte med livmorfremfall. Den eneste assosiasjonen jeg fikk, var fødsel – noe som var høyst usannsynlig siden pasienten var over 80 år gammel. 

Da var det utrolig fint å kunne komme til de erfarne sykepleierne og hjelpepleierne og stille alle de spørsmålene som for meg var høyst reelle, men som for dem var langt over grensen til latterlig og komisk. De svarte meg godt på alt jeg lurte på, med en god porsjon humor og latter. 

Det hele ble en ganske komisk og minneverdig seanse, takket være at jeg følte meg trygg sammen med dem jeg jobbet med. Hadde jeg ikke følt meg tatt imot på en god måte, kunne dette fort blitt en situasjon hvor jeg følte meg dum og flau, i stedet for at det ble en artig historie. 

Den enkle gesten er viktig

Å bli sett og ønsket velkommen når man kommer til en ny jobb og kanskje føler seg usikker og i veien, har utrolig mye å si for hvordan fortsettelsen blir. Jeg ønsker meg trygge og flinke kolleger som tør å spørre om alt de lurer på – i stedet for å ta sjanser og gå på en smell, fordi de er for redd til å spørre. Derfor må jeg gjøre mitt for at de skal få muligheten til å bli trygge. Det er også lettere og triveligere å jobbe sammen med nye kolleger når vi har skapt en connection først.

Når jeg spør studenter om hva de ønsker seg aller mest når de kommer til en ny praksisplass eller ny jobb, er det en ting som blir nevnt først: å bli sett. Å bli tatt med når noe skal foregå, det å bli inkludert i rutiner og oppgaver, vist rundt, få opplæring – og først og fremst noe så enkelt som å bli sett i øynene og hilst på av alle som jobber der. 

Den enkle gesten betyr så mye for hvordan fortsettelsen blir, både for de nye som kommer, og for de som skal jobbe sammen med de nye. 

Det er en liten, men god investering i den gode sommerstemningen på jobb – når sandaler og late dager i sola må erstattes av andre sandaler og travle vakter på avdelingen. 

God sommer!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse