fbpx Det er en alvorlig utvikling med nedprioritering av kreftsykepleieutdanningen Hopp til hovedinnhold

Det er en alvorlig utvikling med nedprioritering av kreftsykepleieutdanningen

Bildet viser Tanja Yvonne Alme

Kreftsykepleiere innehar en nøkkelkompetanse som kan utgjøre en stor forskjell både for den enkelte pasient og familie, men også i et samfunnsperspektiv.

Som faggruppeleder for Kreftsykepleierne NSF er jeg alvorlig bekymret. 

NTNU har foreslått 0-opptak i Trondheim og Ålesund, og bekymringen er stor med hensyn til fare for nedleggelse av utdanningen her. Jeg har også nettopp fått vite at Oslomet skal fryse årets inntak av kreftsykepleiestudenter, noe som betyr at den er satt på vent på ubestemt tid. Dette til tross for stort antall søkere. 

Det er stort behov for kreftsykepleiers spesialkompetanse både i spesialisthelsetjenesten og ikke minst i kommunehelsetjenesten. Hvordan kan man da så enkelt og nærmest med et pennestrøk beslutte å fryse inntak, eller sette de til 0-opptak? Kan noen forklare meg dette? Jeg skjønner det ikke.

Jeg har vært sykepleier i snart 30 år, hvorav kreftsykepleier i 13 år. For meg har det vært en stor forskjell å møte pasienter og pårørende med spesialkompetanse på feltet, sammenliknet med tiden før kreftsykepleieutdanningen. 

Kommunehelsetjenesten må ha flere kreftsykepleiere

Hvert år øker tallet på pasienter med kreftdiagnose, nærmere 35 000 nye tilfeller hvert år. I tillegg kommer de som lever med en kronisk kreftdiagnose og de som lever med ettervirkninger, eller komplikasjoner etter behandling. 

Det har skjedd en enorm utvikling i behandlingen som blir stadig mer avansert. Det krever høy faglig kompetanse for å observere, vurder og iverksette riktige tiltak både i spesialist- og i kommunehelsetjenesten. Kreftsykepleiers funksjon og ansvarsområde er bred og omfattende. Derfor er vi svært glade for at utdanningen er økt til 90 studiepoeng eller 120 studiepoeng og master. 

Ansvarsområde omfatter forebygging, diagnostisering, behandling, lindring og rehabilitering. Også oppfølging av pårørende og etterlatte, undervisning, veiledning og kompetanseheving og forskning. Ikke minst er samhandling og koordinering viktige ansvarsområder. 

Siden Samhandlingsreformen i 2012 har mange flere oppgaver blitt overført til kommuner, også i oppfølging av pasienter med kreft. De er sjeldnere innlagt, har kortere innleggelser, og en stor del av oppfølgingen foregår i kommunen i tett samarbeid og samhandling med sykehuset. Kommunehelsetjenesten må ha flere kreftsykepleiere for å gjennomføre oppgavene på en god og bærekraftig måte. 

Kreftsykepleiere har en stor og viktig rolle

NOU 20023:4 «Tid for handling» understreker at vi vil få færre ressurser i tiden fremover. Samtidig vil oppgavene og utfordringene bli større og mer komplekse. Ny nasjonal helse- og samhandlingsplan viser til flere grep for å møte utfordringene, blant annet ved å styrke kompetanse og rekrutterer og beholde denne. Hvordan kan man da velge å legge ned eller stoppe viktige og nødvendige utdanninger?

Det er behov for flere kreftsykepleiere både i kommunen og i sykehuset. En undersøkelse gjort av Kreftforeningen, viser at pasientene opplever at overgangen mellom sykehus og kommune er utfordrende. Dette handler ikke om at kommunene ikke gir god nok oppfølgning, men at samhandlingen er for dårlig mellom nivåene. Pakkeforløp hjem for mennesker med kreft trådde i kraft i 2022 og skal sikre bedre overganger og samhandling mellom nivåene. Kreftsykepleiere ha en stor og viktig rolle både i gjennomføring, koordinering og samhandling. 

Viktig er det også å lytte til pasientene – hva de ønsker og har behov for. I faggruppen samarbeider vi med pasientforeninger. I forbindelse med Verdens kreftdag 2024 sendte flere av dem videohilsener som vi publiserte på våre nettsider. Her forteller de hvor viktig kreftsykepleiekompetanse er, eller har vært for dem.

Vi roper et stort og høyt varsko

Min gode kollega Roy Farstad er selv berørt av kreft og har levd med en sjelden kreftdiagnose i 24 år. Han har vært leder for UngKreft, aktiv i Carsinor og er nå leder i Norlico. Han er klar i sin tale og sin bekymring: 

«Vi vet at det allerede nå er mangel på helsepersonell. Derfor er sykepleiere med høy kompetanse viktig. I mitt daglige yrke som leder i NORILCO og som NET-kreftpasient ser jeg betydningen av kompetansen til stomisykepleiere og kreftsykepleiere. Kjerkol understreket betydningen av sammenheng mellom kompetanse og kapasitet både mellom kommuner og sykehus da hun presentere ny Helse- og samhandlingsplan. Dette resonnerer positivt hos erfarne kreftpaisente som meg selv. 

Kjerkol understreket videre behov for styrking av kompetanse der pasienten er, noe som nå oftest er i hjemmet. Slik jeg ser det, så har kreftsykepleierne en viktig rolle i kompetanseoverføring til andre kolleger, noe som gir ringvirkninger i hele helse- og omsorgssektoren. Sykepleierne er ofte de som er nærmest pasientene og har et unikt perspektiv på deres behov og utfordringer. Deres evne til å gi omsorg, støtte og veiledning er uvurderlig for pasienter som navigerer gjennom komplekse helsesystemer. I tillegg er sykepleiernes kompetanse og erfaring essensiell for å sikre kontinuitet i behandlingen og for å opprettholde en helhetlig tilnærming til pasientomsorgen. Mange av oppgavene krever en ekstra kompetanse, og det er her vi trenger spesialsykepleierne.

Det er bekymringsfullt å høre om mulig nedleggelsene av videreutdanning i helsesykepleie, masterprogrammer i avansert klinisk allmennsykepleie og kreftsykepleie ved NTNU campus Ålesund og stopp i inntak av kreftsykepleiestudenter ved Oslomet. Dette kommer samtidig som behovet for sykepleiere og spesialsykepleiere, spesielt i kommunehelsetjenestene, er stort og voksende. Kompetanse er viktig og utdanning en viktig faktor for å bli i yrket. Derfor stiller jeg spørsmålet: 

Hvem skal ta vare på meg og mine 327 100 kreft-kolleger når det ikke blir nok kompetanse?»

Kreftsykepleierne NSF mener at pasienter og pårørende skal kunne møte kreftsykepleiekompetanse gjennom hele forløpet. Kreftsykepleiere innehar en nøkkelkompetanse som kan utgjøre en stor forskjell både for den enkelte pasient og familie, men også i et samfunnsperspektiv. Kreftsykepleierne er en del av samfunnsoppdraget.

Med dette roper vi et stort og høyt varsko. Det er ingen skam å snu. Stans planlagte nedskaleringer av kreftsykepleieutdanningene. 

#kreftsykepleiekompetanse

#rettkompetansepårettplass

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse