fbpx – Nei, privatisering er ikke løsningen Hopp til hovedinnhold

– Nei, privatisering er ikke løsningen

Bård Eirik Ruud, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Oslo

– Konkurranseutsetting og profittbasert privatisering er ikke løsningen på lav sykepleierlønn og for høy arbeidsbelastning, skriver fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund, Oslo.

Sykepleierne Hermine Hultman og Oddbjørn Sjursen, henholdsvis styremedlem og sentralstyremedlem i Liberalistene, konkluderer i et debattinnlegg i Sykepleien med at privatisering er løsningen på lav sykepleierlønn og høy arbeidsbelastning. Det vises til hvor høy lønn sykepleiere kan tjene i Sveits.

Er ikke enig

Når det gjelder sykepleierlønn i privat sektor i Oslo, kan jeg med hånda på hjertet si at vi ikke er i nærheten av å lande på den konklusjonen.

Etter iherdig jobb fra oss i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har lønna i privat sektor nå begynt å nærme seg det som er avlønning i Oslo kommune og i Oslo universitetssykehus. For å komme dit har det vært nødvendig både med tøffe forhandlinger og streik, og våre medlemmer har vært utsatt for trusler fra arbeidsgiver om lockout.

Et offentlig ansvar

NSF Oslo er opptatt av at helsetjenesten er et offentlig ansvar. Den må være underlagt politisk styring og kontroll som setter mål og tydeliggjør prioritering, ressurstildeling og tilgjengelighet.

I Oslo har vi sett eksempler på at konkurranseutsetting og profittbasert privatisering ikke er forenlig med prinsippet om god ressursutnyttelse, lik tilgang til helsetjenester, forsvarlig arbeidsmiljø og ikke minst tariffestede rettigheter for de ansatte.

Så nei, vi ser ikke at privatisering er løsningen på lav sykepleierlønn og høy arbeidsbelastning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse