fbpx – Ikke glem sykepleierstudentene Hopp til hovedinnhold

– Ikke glem sykepleierstudentene

Edel Marlen Taraldsen

– Sykepleierstudentene påvirkes også av streiken. Derfor er det viktig at våre rettigheter blir ivaretatt i disse dager, skriver studentlederen.

Under gårsdagens morgentimer ble det avklart at sykepleiere, lærere og andre med høyere utdanning tilhørende Unio i kommunene skal ut i streik. Indirekte påvirkes sykepleierstudentene: som studenter i praksis, eller i sitt arbeidsforhold.

Grunnen til at de påvirkes er fordi de som veileder og følger opp studentene kan bli tatt ut i streik. Som arbeidstaker vil man også bli påvirket ved at for eksempel kolleger blir tatt ut i streik.

Noen må komme på banen

I denne teksten tar jeg for meg dem som er i praksis. Som representant for landets sykepleierstudenter, er det naturlig og nødvendig at jeg forventer at «noen» kommer på banen for å sikre rettighetene til denne studentgruppen. «Noen» i dette tilfellet er utdanningsinstitusjonene og praksisstedene.

De skal sørge for at vi som sykepleierstudenter kommer oss gjennom studiet til normert tid, og at vi oppnår det vi skal av læringsutbytter for å bli rustet til å gjøre jobben sykepleiere gjør.

Vi må inkluderes

Hvorfor er det så viktig at nettopp våre rettigheter som sykepleierstudent blir ivaretatt under streiken? Jeg har tre gode grunner:

  1. Vi er fremtidens sykepleiere – naturlig nok. Allerede i dag mangler vi nesten 7000 sykepleiere. Dette er dermed en viktig studentgruppe med tanke på deres kritiske funksjon som ferdigutdannet.
     
  2. Svært mange av oss har fått studiet påvirket i stor grad som følge av pandemien hvor flere ikke har fått den oppfølging og veiledning vi vanligvis får. En streik som kan medføre både lavere kapasitet til å prioritere oppfølging og veiledning. Noe verken vi som studenter, pasientene eller fremtidens helsevesen er tjent med.
     
  3. Sykepleierstudenter skal #læreikkevære i praksis. Hvorfor? Jo, fordi vi skal ivareta fremtidens pasienter. For å sette det litt på spissen: Du har ikke nødvendigvis lyst til å bli pasienten til en sykepleier som aldri har satt én sprøyte i løpet av utdanningen. Du har heller ikke lyst til å bli kollegaen til en slik sykepleier, noe som dessverre kan være realiteten flere steder.

Informer oss

Jeg mistenker ikke at utdanningsinstitusjonene og praksisstedene IKKE gjør så godt de kan, men ut ifra erfaringer og tilbakemeldinger fra landets sykepleierstudenter, er det viktig med en påminnelse: Ikke glem studentene!

Dersom du som student opplever å bli påvirket av streiken, er det viktig å ta kontakt med nærmeste lærer på skolen, eller veileder i praksis. Dersom du blir påvirket gjennom ditt arbeidsforhold som sykepleierstudent, er det viktig at du tar kontakt med din tillitsvalgt på avdelingen. Eventuelle saker må løses lokalt.

Det er også viktig å huske på dem som står igjen – de som ikke blir tatt ut i streik. De som ingen ser med refleksvest – fordi de er på jobb og utfører livsviktig arbeid for landets befolkning.

Og når det gjelder rettigheter og krav, hva har egentlig denne livsviktige studentgruppen krav på? Vær så snill – husk på oss og informer oss! Det siste vi som sykepleierstudenter trenger nå, er enda en utfordrende situasjon i en ellers tung hverdag.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse