fbpx 96 Oslo-sykepleiere tas ut i streik Hopp til hovedinnhold

96 Oslo-sykepleiere tas ut i streik

Bård Eirik Ruud
IKKE I NÆRHETEN: – Vi er ikke i nærheten av å oppnå målet om en lønn på 500 000 kroner for sykepleiere med ti års ansiennitet.  Foto: Marit Fonn

Lenge over fristen ble det klart at det også blir streik i Oslo kommune. Streiken starter om morgenen fredag 28. mai.

Vi fikk et tilbud fra Oslo kommune, som var tilsvarende tilbudet som KS ga. Det hadde en profil som ikke vil være med på å løse utfordringene vi har i Oslo kommune, sier Oslo-fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Bård Eirik Ruud.

Les om streik i KS: Sykepleiere streiker i kommuner fra nord til sør

– Oslo kommune prioriterer ikke våre grupper, som det haster med å rekruttere og beholde, sier Ruud.

Han er nestleder i forhandlingsutvalget i Unio Oslo. 

– Hva var tilbudet på?

– En ramme på 2,8 prosent lønnsvekst, som ikke er reallønnsvekst for våre grupper. Vi er ikke i nærheten av å oppnå målet om en lønn på 500 000 kroner for sykepleiere med ti års ansiennitet.

Ventet på hva som skjedde i KS-området

– Hva skjer nå?

– Det blir streik fra i morgen tidlig.

Det vil si fredag 28. mai.

96 av de Unio-streikende er sykepleiere.

– Avgjørelsen kom langt på dag, 14 timer etter meklingsfristen. Hvorfor?

– Det var mye venting for å få avklart hva som foregikk i KS-området og i staten. Oslo kommune ville også vite hva som skjedde i KS-området, forteller fylkesleder Ruud.

Over 600 Unio-medlemmer går altså ut i streik fra fredag morgen. Dette er lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, museer, Nav og bibliotek, som dermed er i streik fra og med 28. mai.

Her er oversikten over hvor det vil streikes i Oslo.

– Situasjonen er i ferd med å bli kritisk

– Våre medlemmer er svært viktige for byen, sier Aina Skjefstad Andersen, forhandlingsleder i Unio kommune.

– De utfører komplekse og krevende oppgaver som krever høy kompetanse og lang utdanning. Uten deres kompetanse stopper Oslo. Hvis vi skal klare å rekruttere og beholde kvalifiserte folk til våre yrker, måtte vi ha en klar reallønnsvekst i årets oppgjør og sett starten på et lønnsløft for våre grupper, sier hun på Unios nettside.

– Dette handler også om hva som er best for byen på sikt: Per i dag utføres over 20 prosent av arbeidet i skolen av personer uten godkjent lærerutdannelse, og Oslo sliter med å rekruttere og beholde sykepleiere. Situasjonen er i ferd med å bli kritisk, og det må også Oslo kommune forstå, sier Andersen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.